Και κάτι άλλο τώρα που με έχει απασχολήσει και το έχω συζητήσει και με γνώστες και με κατόχους - χρήστες οργάνων κατασκευασμένων απ' τον Ζοζέφ. Κατέληξα λοιπόν στα εξής.
Ως όνομα ο Ζοζέφ για την εποχή του ήταν ο πρώτος στην κατασκευή μπουζουκιών. Γι' αυτό το λόγο και όλοι οι μεγάλοι μπουζουξήδες της εποχής του είχαν τουλάχιστον ένα όργανο φτιαγμένο απ' το εργαστήριό του.
Όπως όλοι όμως οι κατασκευαστές, δεν έφτιαχνε όργανα μόνο για τα ονόματα της εποχής αλλά και για οποιονδήποτε του ζητούσε όργανο. Αναλόγως λοιπόν την τιμή του οργάνου, έμπαιναν και τα ανάλογα υλικά αλλά και η εργασία.
Από την άλλη, η ζήτηση για όργανα που θα έβγαζαν αμέσως καλό και "γεμάτο" ήχο ανάγκασε και τον Ζοζέφ να λεπτύνει πολύ τα καπάκια, με αποτέλεσμα αυτά να μην αντέχουν πολύ στο πέρασμα του χρόνου και ειδικώς σε χέρια επαγγελματιών να καταποντίζονται πολύ γρήγορα. Αυτό δε σημαίνει ότι ακόμα και τα καλά του όργανα δεν θα είχαν και άλλες "ζημιές" (π.χ. σκευρωμένο μάνικο) όταν βρίσκονταν σε άσχημες συνθήκες.
Εν κατακλείδι νομίζω (νομίζω και όχι πιστεύω καθώς κάνω μια εικασία) ότι αυτό είναι ένα μεσαίας κατηγορίας όργανο του Ζοζέφ, το οποίο έχει υποστεί μια πολύ αδέξια επισκευή λόγω καταποντισμού του πολύ λεπτού καπακιού του, με ξεκόλλημα του καπακιού του κόλλημα και δεύτερου από κάτω ώστε να μη χρειαστεί να ξαναφτιαχτούν οι φιγούρες και ξανατοποθέτησή του.
Αυτή μου η γνώμη ενισχύεται νομίζω και απ' το γεγονός της μή ύπαρξης τρίτου καμαριού αλλά και απ' το ότι τα υπάρχοντα, απ' ότι βλέπω στις εικόνες, είναι πολύ κακοφτιαγμένα και δεν ταιριάζουν καν στις αντίστοιχες τρύπες στα πλαϊνά.
Επίσης, ποιος έστω και λίγο γνώστης οργανοποιίας θα έβαζε αυτά τα "τακάκια" για να στηρίξει το καπάκι και όχι το γνωστό φιλέτο με κάποιες εγκοπές για να "κάτσει" καλώς στα πλαϊνά;
Κώστα, αν κρίνεις ότι ευσταθεί κάτι απ' τα προαναφερόμενα, διαφώτισέ μας με κάποιες ακόμα πληροφορίες και λεπτομέρειες βασισμένες αυτή τη φορά πάνω σ' αυτή την άποψη.
Υ.Γ. Κώστα, μ' ενδιαφέρει πολύ το συγκεκριμένο θέμα.