Αποστολέας Θέμα: Ταστα και ρυθμιση  (Αναγνώστηκε 18874 φορές)

mpouzoukimaker

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Ταστα και ρυθμιση
« στις: Φεβρουαρίου 05, 2013, 05:53:11 μμ »
Εδω ειμαι παλι παιδια με μια αλλη απορια μου ανοιξα νεο θεμα για να ειναι και ευκολοτερη η προσβαση σε καποιον που αναζητα λυση η διαφωτιση στο θεμα. Το θεμα μας ειναι τα ταστα αλλα και το τριψιμο τους. Εχω λοιπον περασει τα ταστα στο οργανο και ξεκινω να τα τριβω με χοντροτερο γυαλοχαρτο στην αρχη και οσο παει ψιλοτερο στο τελος οπως ξερουμε ολοι. Το θεμα ειναι ενω τα προσεχω ολα και τα τριβω με το ιδιο τροπο παντα τασταρουν αρκετα στο τελος :'( Μετα πως μπορω εκει αυτα που εχουν το προβλημα να τα φτιαξω? Γιατι φανταζομαι τριβοντας παλι ολα μαζι θα κατεβουν και τα αλλα που ειναι ενταξει..  Επισεις πως μπορω να τα στρογγυλεψω αν εχετε καποια πατεντα με λιμα η κατι αλλο κατα νου γιατι οι λιμες οι ειδεικες που υπαρχουν απο εδω και το εξωτερικο ειναι πανακριβες και δυστηχως δν εχω την ευχερια να διαθεσω αυτα τα χρηματα :'(. Σας ευχαριστω εκ των προτερων και ελπιζω να μην γινομαι κουραστικος με τις τοσες ερωτησεις μου.

Ελπιζω στην βοηθεια σας να στε ολοι καλα
Αντε να περασει η μερα....

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Ταστα και ρυθμιση
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 05, 2013, 06:56:58 μμ »
Αν καταλαβα καλα απο την περιγραφη σου, τα τριβεις ξεχωριστα ενα-ενα; Αν ειναι οντως ετσι, θα σου προτεινα να βαλεις γυαλοχαρτο κατω απο εναν μακρυ και ΠΟΛΥ ισιο τακο και να τριβεις κατα το μηκος της ταστιερας, με απαλα περασματα. Να προσπαθεις να μην ασκεις πιεση γιατι και η παραμικρη παραμορφωση στον τακο θα εχει το αντιθετο αποτελεσμα απο αυτο που θελεις.
Μπορεις βεβαια να επεμβεις και τοπικα ελεγχοντας τα "υποπτα" ταστα με ενα εργαλειο σαν αυτο (fret rocker)

Μπορεις ομως να κανεις και το δικο σου κοβοντας εναν χαρακα σε 4 κομματια, με διαστασεις οπως οι πλευρες αυτου του εργαλειου για να ελεγχεις διαφορετικα σημεια της ταστιερας. Καλο ειναι να τσεκαρεις τα προβληματικα ταστα και κατα το πλατος της ταστιερας και τριβεις σταδιακα, ελεγχοντας συχνα το ποσο εχουν κατεβει.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 05, 2013, 10:03:58 μμ »
Τα τριβω ολα μαζι αλλα ειναι ενα εργαλειο σαν τακος που μπαινει πανω το γυαλοχαρτο. Δεν ειναι τοσο σκληρο οσο ο τακος εχει απο κατω εκει που παταει το γυαλοχαρτο σαν λαστικο σκληρο. Ισως αυτο να μην κανει καλα την δουλεια του... Το αλλο για το εργαλειο θα το δοκιμασω. Ο χαρακας που θα κοψω πρεπει να ειναι μεταλικος  η κανει και πλαστικος? Τελος για λιμα στρογγυλεψης καμμια πατεντα υπαρχει? Σ ευχαριστω πολυ!!

chris

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 05, 2013, 10:41:12 μμ »
Τά τάστα φίλε μου λιμάρονται μέ φαρδιά  λίμα ψιλό δόντι  καί φαρδιά.  Μία τέτοια λίμα είναι η νικολσον  Νο 10 "  πολύ ψιλό δοντι καί έχη περίπου ένα δεκάρικο. Εν συνδιαζμό μέ τό μεταλικό ίσιο χάρακα θά κάνης χρισή δουλιά. Αφού τελιόσης μέ τή λίμα μετά μέ ένα ψιλό γιαλόχαρτο γιά νά φίγουν τυχόν γρέζια από τή λίμα.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 05, 2013, 10:49:18 μμ »
Για να τα στρογγυλέψεις χρειάζεται της ειδικές λίμες, αν και ακόμα δεν ξέρω τι δουλειά ιδιαίτερη προσφέρουν,προσπάθησε με απλές μικρές ψιλόδοντες λίμες να σπάσεις τις γωνίες βάζοντας χαρτοταινία στην πλάκα της ταστιέρας για να μήν χαράζει ή συμαδέυεται  και πρόσεχε να παραμείνει πλατό στα τάστα.
Ίσως και με μικρά τακάκια με γυαλόχαρτο κολλημένο πάνω τους να μπορείς να γλυκάνεις τα τάστα, έτσι ώστε να μην κόβουνε και ενοχλούν κατά το παίξιμο,το πάνω μέρος τούς βέβαια πρέπει να είναι ίσιο που γίνεται όπως περιέγραψε ο immortalx.
Εγώ πιστεύω θα τα καταφέρεις, σιγά μην πάρουμε όλα τα εργαλεία του stewmac, που βεβαίως πολλά είναι για πολύ συγκεκριμένη δουλειά,αλλά βέβαια να σκεφτούμαι και πώς δουλεύαν και τα παλιά μαστόρια του παλιού καιρού σχίζανε κορμούς με κουραστάρια και όλη μέρα πλάνη και το βράδυ κλάνει.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 05, 2013, 10:56:43 μμ »
Φίλε μου,
να υποθέσω ότι η ταστιέρα σου είναι εντελώς ευθεία (όταν βάζεις χορδές) γιατί αν δεν είναι πρέπει πρώτα να επέμβεις εκεί.

Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα ειδικώς στα τετράχορδα μπουζούκια καθώς η μεγάλη τάση των χορδών χαλάει εντελώς τη γεωμετρία της ταστιέρας με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί επακριβώς το τρίψιμο με μεγάλο τάκο και να θέλουν συγκεκριμένα τάστα το δικό τους τρίψιμο.

Υπάρχει ένα εργαλείο όπως τα παλιά ξυράφια, που αφήνει το τάστο να προεξέχει απ' τη σχισμή που έχει στη μέση του ενώ τα πλαϊνά του προστατεύουν την ταστιέρα απ' την κοινή λίμα. Όταν ξαναπάω στο εργαστήριο του δασκάλου μου θα το βγάλω φωτογραφία εκτός και αν το έχει κάποιος φίλος και δείξει εικόνα του ή μας παραπέμψει στο διαδίκτυο.

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 05, 2013, 11:19:41 μμ »
Για το κουρμπάρισμα των τάστων δε νομίζω οτι υπάρχει άλλο εργαλείο εκτός απο την ειδική για αυτην ακριβώς τη δουλειά λίμα (δυστυχώς) . Κάνει 44 ευρω  εδω στη Θεσσαλονίκη . Πονεμένη ιστορία αυτές οι λίμες , αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά πρέπει να έχεις άλλη  για λεπτό και άλλη για φαρδύ προφίλ τάστου , άλλη για τάστο μπαγλαμά κλπ

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 04:57:46 πμ »
Παιδια ευχαριστω ολου σας για τις απαντησεις. Το προβλημα ομως παραμενει και μ εχει απογοητευσει... :'( Τα ταστα που ηταν προβληματικα τα ετριψα με λιμα ενα ενα αλλα καμμια διαφορα παραμενοι το ιδιο. Αν τα τριψω κι αλλο θα γινουν σαν τσιγαροχαρτα. Μονο αν βαλω ενα αρκετα ψηλοτερο καβαλαρη παιζει σ αυτα τα σημεια αλλα οχι πολυ καλα. Βεβαια με τον ψηλοτερο καβαλαρη οι χορδες εχουν αισθητη αποσταση απο την ταστιερα. Ουφ τι κανουμε?? :'( Σας παραθετω ενα βιντεο να δειτε μηπως και μπορεσετε να με βοηθησετε... :'(

mptest1.wmv

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 05:40:30 πμ »
Το εργαλειο που λεει ο Τριανταφυλλος το εχω παρει απο εδω http://www.thomann.de/gr/goeldo_ws045_fretboard_guard.htm
Και λιμες για 3 νουμερα ταστων οπως αυτη που λεει ο Νικολας απο εδω http://www.guitarsupplies.nl/index.php?action=article&aid=1269&group_id=&lang=EN

Ο τακος με λαστιχο που χρησιμοποιησες μονο χειροτερη μπορει να κανει την κατασταση! Πρεπει να ειναι υλικο ακαμπτο και απολυτα ισιο. Τσεκαρε οπως ειπε ο Τριανταφυλλος την γεωμετρια της ταστιερας σου γιατι αν ξεκιναει απο εκει το προβλημα οσο και να τριβεις ταστα δεν διορθωνεται! Για την πατεντα με τον χαρακα, ειτε μεταλλικος ειτε πλαστικος, αρκει να μπορεις να βγαλεις ισια κομματια για να ελεγχεις τα ταστα ανα 3.
Ξεκινα ριχνοντας μια ματια στο μηκος της ταστιερας (κρατωντας την σαν να σκοπευεις με οπλο), για εμφανεις ανωμαλιες. Αν σου φαινεται ενταξει τσεκαρε στο φως με εναν μακρυ χαρακα πανω απο τα ταστα σε ποια σημεια παταει και σε ποια οχι. Υπαρχει καποια καμπη στο μεσο ή στις ακρες της ταστιερας; Περιεγραψε οσο πιο καλα μπορεις που ακριβως εντοπιζεται το προβλημα για να μπορεσουμε ολοι να βοηθησουμε.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 10:50:23 πμ »
Από το βίντεο που είδα συμπεραίνω  ότι  η ταστιερα  δεν ειναι ίσια.Τωρα σε αυτο αιτία ειναι  ή η κατασκευή του μπρατσου-ταστιερας  ή  δεν τριβεις σωστά τα τα στα με τον τακο .Ο ελαστικος δεν κάνει για αυτή τη δουλειά διότι παραμορφωνεται.το καλύτερο ειναι ένας τακος από αλουμίνιο ,κι αυτο χωρίς να πιέσεις.Ειναι αποδεκτό ένα τασταρισμα μέχρι το 3-5 ταστο μέχρι να έρθει το μπρατσο εμπρός και σταθεροποιηθεί,όμως βλέπω ότι δεν γίνεται μόνο εκεί αλλά και πιο κάτω ,σε κάποια φάση χάνεται μετά επανέρχεται  όσο προχωρας προς την τρύπα.Κανε αυτο που είπε ο Γιάννης  έλεγξε τα ταστα με χάρακα έχοντας  κουρδισμενο το όργανο και δες που εχει κενό,σίγουρα εχει εκτός...... εκτός αν έχεις  πολυ χαμηλά τις χορδές,μέτρησε την απόσταση της χορδης από το δωδέκατο  ταστο και πες μας.

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 01:31:13 μμ »
Οι χορδες παιδια ειναι 1 χιλιοστο αποσταση απο το δωδεκατο ταστο. Απο οτι τσεκαρω τα αλλα ταστα το 1 σε σχεση με τα αλλα ειναι πολυ χαμηλα δν το πιανει ο χαρακας. Εγω λεω μηπως φταινε τα κορδονια που εβαλα στα πλαινα της ταστιερας και δν εχουν μπει καλα τα ταστα  γιατι στις ακριες τα βλεπω καπως. Παντως μερικα ταστα πανω και μερικα κανω στο τελος ανοιξα ποιο μεγαλη χαρακια και τα βαλα κολητα γιατι δεν στεκοταν εβγαιναν. Τωρα τι κανω?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 01:44:58 μμ »
Αν καταφερνες να εχεις 1 χιλιοστο στο 12 ταστο και να μην τασταρει θα εισουν μαλλον ο Ζοζεφ.Τωρα τι κανεις??????? βγαζεις τα ταστα και φερνεις την ταστιερα στα ισια με τροπο που προαναφερετε.Μετα ισως χρειαστουν χαραγμα μερικα απο την αρχη
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 02:58:51 μμ »
δηλαδη να τριψω την ταστιερα με τακο? αν τι
γυαλοχαρτο και πως θα δω οτι εγινε ισια? :'(

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 03:44:56 μμ »
με τι γυαλοχαρτο? αυτο εσυ θα το κρινεις γιατι αν ειναι θεοστραβη θελει χοντρο.Για να δεις οτι ισιωσε βαλτο στο ματι σου ( οχι μεσα) σαν να συμαδευεις καποιον  με οπλο.Ας πουμε τον παγκαλο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

mpouzoukimaker

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 04:01:47 μμ »
αμα τον πετυχω κιολας το παγκαλο θα ναι καλα ;) ;) Μηπως πρεπει να ξεκολησω την ταστιερα και να τριψω το μανικι? Η θα δυαλυσει εντελως?

Tags: