Αποστολέας Θέμα: αυλακι truss rod  (Αναγνώστηκε 8630 φορές)

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
αυλακι truss rod
« στις: Ιανουαρίου 30, 2013, 12:24:21 μμ »
5 ατεκμηρίωτες απόψεις  αναζητούν τεκμηριωμένες ανταπόψεις και  απαντήσεις :

1) ψυχανεμίζομαι ότι οι "καμπυλωτές" rods (τύπου fender) κάνουν τη δουλειά τους καταπονώντας λιγότερο το μανίκι και επιπλέον "δίνουν" καμπύλη "διορθωτική"  σε αυστηρά προβλεπόμενο σημείο της ταστιέρας.
2)Αν σφιχτούν σε ένα ίσιο μάνικο θα του δώσουν "ανάποδη" κλίση μέχρι η ίδια ή rod να "ευθειαστεί" μέσα στο μάνικο.
3) οι "ίσιες" και παράλληλες στην ταστιέρα εκτός της μεγαλύτερης συμπίεσης (για το ίδιο αποτέλεσμα) δίνουν καμπύλη , το σημείο της οποίας εξαρτάται και απο τη διαμόρφωση (κατανομή μάζας) του μάνικου .
4) Αν σφιχτούν σε ένα ίσιο μάνικο δεν θα δώσουν καμιά καμπύλη αφού και η ίδια η rod θα είναι επίσης "ισια".
5) αυλακώνοντας στην κάτω μεριά του μάνικου (και όχι κάτω απο την ταστιέρα όπως βλέπω ότι κάνουν οι περισσότεροι) μου φαίνεται ότι θα λειτουργούσε καλύτερα η rod . Για  καλύτερα εννοώ  με λιγότερες τάσεις συμπίεσης σχετικά με ανάλογη τοποθέτηση στην πάνω μεριά . Το αυλάκι που δημιουργείται έτσι , θα έχει αναγκαστικά μιά μικρή γωνία και απομάκρυνση ως προς την ιδεατή ευθεία του μάνικου-ταστιέρας (λόγω της λέπτυνσης του μάνικου προς το nut) που δουλεύει ως επιπλέον υπομόχλιο για τις δυνάμεις που ασκούνται. Πιστεύω ότι αυτό θα "κεντράρει" , επίσης , τις δυνάμεις συμπίεσης που δημιουργεί η rod πολύ καλύτερα και σχεδόν 100% πάνω στη διατομή του  μάνικου και όχι πάνω στην διατομή μάνικου - ταστιέρας .
Μειονέκτημα ότι η ¨εξοδος" στο headstock θα έβγαινε ψηλότερα (ανάμεσα στα κλειδιά) και θα χρειαζόταν και λίγο τρυπάνισμα "ακριβείας" για να βγεί σωστά στη θέση της.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΠΑΡΕς
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ  ΠΡΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ :) :) :)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 30, 2013, 02:06:18 μμ από BOULIS13 »
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
Απ: αυλακι truss rod
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 30, 2013, 09:03:15 μμ »
βαλε ενα double truss rod σε ισιο καναλι να ξεμπερδευεις βρε αδερφε!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 30, 2013, 10:18:57 μμ »
βαλε ενα double truss rod σε ισιο καναλι να ξεμπερδευεις βρε αδερφε!

+1000
Φιλε BOULIS για το πρωτο σημειο που θετεις, εχω την εντυπωση οτι ενω στεκει θεωρητικα, στην πραξη δεν συμβαινει παντοτε αυτο λογω της ανομοιογενειας του ξυλου. Η πυκνοτητα του κατα το μηκος μπορει να ειναι τοσο διαφορετικη που το προβλεπομενο γινεται απροβλεπτο. Οπως επισης και οι εσωτερικες του τασεις που απλα κανουν οτι θελουν!

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 08:02:44 πμ »
παιδες , τα παραπάνω ακατάληπτα που έγραψα ήταν ένα εσωτερικός μονόλογος για να επιβεβαιωθεί ότι τα κατάλαβα καλά.
δεν με απασχολεί το θέμα διπλή βέργα διότι θέλω να φτιάξω μόνος μου μία compression rod με ντίζα 5 mm(1,5 ευρουλι)  . Απ΄΄ότι  γούγλισα  θέλει μόνο πάσσα δεξιοστροφα στη μία άκρη και αριστερόστροφα στην άλλη . Αν τοποθετηθεί με "ίσιο" αυλάκι κάτω απο την ταστιέρα , έχω την εντύπωση ότι θα έχει μειωμένη επίδραση . Μάλλον θα έπρεπε να μπεί όπως οι αρχικές βέργες του 1920 στην "εξωτερική" πλευρά και με κλίση κατά το δυνατόν ως προς την ευθεία της ταστιέρας.
Θα το δοκιμάσω οπως και να ΄χει λόγω κόστους.
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 12:14:52 μμ »
Οταν τιθεται θεμα κοστους, δε το συζηταμε, πολυ καλα κανεις!

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 03:59:31 μμ »
διαφωνω καθετα!!!!και αν δεν δουλεψει λογω χαμηλου κοστους,και πεταχτει μαζι με το τοξο-μπρατσο??? ;D ;D ;D

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 06:45:19 μμ »
αν δουλέψει όμως θα σας κάνω μιά ιστορική παρουσίαση κατασκευής ως ακολούθως :

- μάνικο through body από όξια ή πλάτανι (πιθανότερο) του 1955  (από σουμιέ κρεββατιού του παππού μου)
- σώμα γερμανική οξια απο πάγκο κουζίνας επίκολλητό 4 εκ πάχος (περίσσεμα απο την κουζίνα μου)
- ταστιέρα rosewood (αυτή ειναι "κανονική" - αγοράστηκε σαν 2η επιλογή για κατασκευή πριν 10 χρόνια)
- 6 κλειδιά fender που ξέμειναν απο αναβάθμιση
- 2 κλειδιά μπάσσου , επίσης απο αναβάθμιση ...,,,,,,,,,,,,,,,.. και ναι θα είναι οκτάχορδη (γιατί να μήν είναι???)
- σετάκι χορδές 10΄αρες (10-46 έχουμε μπόλικα)
- μιά .054 και μιά .065 για τα εξτρά (αυτές πρέπει να τις αγοράσω γαμ......)
- nut solid bronze απο σημαιάκι γραφείου (στρατηγός το είχε και κουδουνίζει σας καμπάνα)
- 2 truss rods (ναι δύο ....... γιατί όχι ...... 1,5 ευρώ ή μία θα βγούνε)
- μαγνήτες απο stagg τοποθετήμένοι staggered (....metafrasi please) για να πιάνουν και τις 8 χορδές
- ηλεκτρικά απο stagg που αλλάχθηκαν ..... και ξέμειναν
- επίπλέον κόστος υπολογίσιμο  : 1) τάστα DUNLOP 2120 (έχω ένα σέτ αλλά είναι κομμένα και δεν φθάνουν για 8 χόρδές ..
                                                    ......εκτός αν οι 2 μπάσσες γίνουν άταστες.... :-\ :-\ :-\
                                                2)  8 βαγονάκια τύπου fender για γέφυρα πατέντα

οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές αλλά τέτοιες μέρες .................
θα την ονομάσω "daughter of crisis"...............ή "η φαντασία στην εξουσία".
άσε να γελάμε για να μην κλαίμε.

Οι μεγάλοι άντρες εμπιστεύονται μόνο την κρίση τους, το ίδιο όμως κάνουν και οι ηλίθιοι.
Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής

Οι ανόητοι σπεύδουν εκεί που οι άγγελοι φοβούνται να πατήσουν.
Alexander Pope, 1688-1744, Βρετανός ποιητής

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 06:59:08 μμ »
Επειδή δεν κατάλαβα καλά.Βρήκες ντίζα 5mm με δεξια πάσα στην μία μεριά και αριστερά στην άλλη;

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 07:02:11 μμ »
Παλιότερα έφτιαχνα τις βέργες μόνος μου με βέργα ατσάλινη και αργότερα ανοξείδωτη με κλίση στο μπράτσο όπως τις βάζει η Fender και η gibson και έδινα πιο πολλά λεφτά στους βιδολόγους απο καρβίδια ελλείψει τόρνου  ;D
 Η τελευταία προσπάθεια στην blues king που μου κόστισε δύο ταστιέρες και ράβε ξύλωνε σε ολοκαίνουργια κιθάρα οπότε έμαθα οτι δεν χρειάζεται να τα κάνω όλα μόνος και με 7e βρήκα την υγειά μου.

Η οκτάχορδη σίγουρα χρειάζεται δύο βέργες, εύχομαι καλή τύχη ;)

Μη βάλεις οξυά στο μανίκι ...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 07:17:49 μμ »

- μάνικο through body από όξια ή πλάτανι (πιθανότερο) του 1955  (από σουμιέ κρεββατιού του παππού μου)
- σώμα γερμανική οξια απο πάγκο κουζίνας επίκολλητό 4 εκ πάχος (περίσσεμα απο την κουζίνα μου)
- ταστιέρα rosewood (αυτή ειναι "κανονική" - αγοράστηκε σαν 2η επιλογή για κατασκευή πριν 10 χρόνια)
- 2 κλειδιά μπάσσου , επίσης απο αναβάθμιση ...,,,,,,,,,,,,,,,.. και ναι θα είναι οκτάχορδη (γιατί να μήν είναι???)
- nut solid bronze απο σημαιάκι γραφείου (στρατηγός το είχε και κουδουνίζει σας καμπάνα)
- μαγνήτες απο stagg τοποθετήμένοι staggered (....metafrasi please) για να πιάνουν και τις 8 χορδές
- επίπλέον κόστος υπολογίσιμο  : 1) τάστα DUNLOP 2120 (έχω ένα σέτ αλλά είναι κομμένα και δεν φθάνουν για 8 χόρδές ..

Οι μεγάλοι άντρες εμπιστεύονται μόνο την κρίση τους, το ίδιο όμως κάνουν και οι ηλίθιοι.

Μ'αρεσεις!  ;D Οτιδηποτε πανω απο 6 χορδες το βρισκω ενδιαφερον και ιδιαιτερα οταν προκειται για..."redneck" κατασκευη, με χτυπας στο αδυνατο μου σημειο γιατι γουσταρω τρελα. Αν δεν το εχεις κανει ηδη, τσεκαρε τα posts του μελους Scatter Lee στα forum tdpri και mylespaul, ο οποιος με παρομοια φιλοσοφια εχει κατασκευασει τρομερες κιθαρες με υλικα που βρισκουμε στο σπιτι και με μεσα ελαφρως πιο συγχρονα απο...πρωτογονα  ;D

Οσον αφορα τους μαγνητες εκει που λες οτι θες να πιανουν τις 8 χορδες, μηπως εννοεις να ειναι διπλα-διπλα και με κλιση (slanted);

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 08:27:09 μμ »
δεν τα πάω καλά με τις "παραθέσεις" , θα απαντήσω λίγο χύμα.

yannis - η ντίζα είναι "κανονική" , τα ανάποδο πάσσο υπολογίζω να το κάνω μόνος μου
            ("κουκουνάρια" μίνι απο lidl---δεν ξέρω αν τα λένε και βιδολόγους)

nassos - τώρα θα με κάνεις να ξοδέψω μου φαίνεται , αλλά το ζητούμενο εδώ είναι το "ΤΖΑΜΠΑ" .
             Θα το ζυγίσω και θα δω .
              Ετσι κι αλλιώς την παραγγελία στο banzai δεν την γλυτώνω . Τι 30 , τι 40 που έλεγε και ο Κωνσταντάρας.
              Το ξύλο μάλλον προς πλάτάνι το κόβω  λόγω σκληρότητας .Αν και δεν έχω πείρα απο σφενδάμια
              (=acer?=πλατάνι??)
             Το ισιωσα με πλάνη χειρός Νο 5 και μού βγαλε την πίστη για 2-3 μμ φάλτσο .
              Βασίζομαι στο ότι είναι 50 χρόνων . Οτι είχε να πάρει το πήρε.....ελπίζω

immortalx - οι πηγές σου είναι τροφή για το πνεύμα.Θα ξενυχτύσουμε πάλι.....
                  ειδα το λεξικο (που το έχω σκυλοβαρεθεί) staggered=εναλλασόμενος ,
                  BTW......... stagg=το αρσενικό ελάφι
                  Εννόω ότι θα μπούν κάθετα  , o bridge θα πιάνει τις κάτω έξι και ο neck τις επάνω έξι .
                  Οι μεσαίες τέσσερεις θα δίνουν σήμα παντού.
                  Παίζοντας με την εγκάρσια κλίση , ίσως έρθουν οι έντασεις στα ίσια τους......
                  Αλλιώς την πατήσαμε = 80 ευρά για μαγνήτη οχτάρι και μπαλώματα στο σώμα.
                  (Αν βρουν πετρελαια νότια της Κρήτης κάτι θα έχει και για μάς.)

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 09:05:06 μμ »
Αν είναι κανονική μάλλον εννοείς ντίζα με σπείρωμα σε όλο το μήκος.Αν εννοείς αυτό δεν μπορείς να κάνεις ανάποδα πάσα αφού είναι ήδη κοχλιοτομημένη η ντίζα.
Εκτός αν μιλάς για καλιμπρέ ντίζα χωρίς σπείρωμα και ανοιξεις και δεξι και αριστερό σπείρωμα το οποίο σημαινει και δεξί και αριστερό βοδολόγο(αν είναι σετ του lidl μάλλον θα έχει και τον δεξί)

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 09:19:24 μμ »
ναι έχει σπείρωμα σε όλο το μήκος , αλλά υποθέτω ότι μπορώ να λειάνω τη μία άκρη και να βλάλω 4άρι σπείρωμα.
Θα δείξει.
Αν και με φόβισε ο Nassos και με βλέπω να  φτιάχνω μία από περιέργεια (τις αγόρασα ήδη 2 ντίζες) και να αγοράζω μετά έτοιμες βέργες.

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 09:36:09 μμ »

ο πλατανος ειναι ξυλο με νερα στριφνα και γυρνανε...δε στο συνιστω για μανικο επ ουδενι...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 09:56:06 μμ »
                  Εννόω ότι θα μπούν κάθετα  , o bridge θα πιάνει τις κάτω έξι και ο neck τις επάνω έξι .
                  Οι μεσαίες τέσσερεις θα δίνουν σήμα παντού.

Οπως ειναι οι μαγνητες σε P bass ας πουμε; Λογικα θα δουλεψει.
Αν επιμεινεις τελικα για πλατανο στο μανικι, κοψτο 3 κομματια, γυρνα το μεσαιο αναποδα και κολλησε τα. Τουλαχιστον θα ελαχιστοποιησεις την ταση του να "γυρισει".

Tags: truss rod