Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Παρουσίαση Οργάνων => Παρουσίαση κατασκευών => Μήνυμα ξεκίνησε από: Κώστας Τρικάλης στις Αύγουστος 27, 2012, 01:18:00 πμ

Τίτλος: τρίχορδο ταμπούρ
Αποστολή από: Κώστας Τρικάλης στις Αύγουστος 27, 2012, 01:18:00 πμ
το τελευταίο πείραμα για το καλοκαίρι παιδιά

του χρόνου πάλι  ;)


πρόκειται για το καλούπι του Βαγγέλη το οποίο μου βγήκε αρκετά στρογγυλό. Κάποια λάθη στα μάνικο, τρώγε τρώγε...  έμεινε το μισό. Σκέφτηκα να το κάνω 2χορδο με τριπλές χορδές. Όμως οι τάσεις ήταν αρκετά μεγάλες 8).

Έτσι αποφάσισα να πειραματιστώ με μονές χορδές. Τρεις μονές προσέγγισαν τον ήχο του Περιστέρη, αλλά ο Σπύρος έπαιζε τα περισσότερα κομμάτια τελικά σε κιθάρα.

Θυμήθηκα από το αρχείο που υπολογίζει τις τάσεις των χορδών, ότι οι πλαστικές χορδές ασκούν πολύ λιγότερες τάσεις. Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι σχεδόν ολόκληρη τη μέρα και ανακάλυψα αρκετά ενδιαφέροντα κουρδίσματα. Σταμάτησα στο Ρε λα ρε που θα ακούσετε παρακάτω, αλλά το όργανο με άλλη αρματωσιά έπαιξε καλά και στο σι μι σι (προσέγγιζε ανατολίτικο ταμπούρ). Πέρασα στην πρώτη χορδή σαζιού για να μπορώ να σολάρω περισσότερο. Έτσι τώρα το όργανο εμπεριέχει 3 ήχοχρώματα: λαούτο, σάζι, μπουζούκι (νομίζω)

Η βασική ιδέα αν θέλετε να πειραματιστείτε είναι ζεύγη με μια συρμάτινη και μια πλαστική. Στο δείγμα ήχου χρησιμοποιώ 2 διαφορετικές πένες με αρκετές διαφορετικές τεχνικές παιξίματος. Αν το όργανο είχε μπερντέδες ο ήχος θα προσέγγιζε περισσότερο ανατολή. (http://ovh.tripod.com/images/instruments/tambur.jpg)

Δοκίμασα επίσης να προσεγγίσω το ταμπούρ (για αυτό και το ονόμασα έτσι). Είναι αρκετά εύκολο.
(http://cretevents.gr/photos/593-450.png)
Χρειάζεται απλά ένα καβαλάρη ψηλό που να πατάει μονάχα στα άκρα του.Περιττό να σας πω ότι και γιαλι ταμπουρ μπορεί να γίνει (να παίζεται δηλαδή με δοξάρι). Το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσει η τρύπα αρκετά (helmholtz ηχείο), μιας και το καπάκι είναι σχεδόν φτερό 2 χιλιοστά, με τον καβαλάρη απλά να ακουμπά χωρίς να ασκεί μεγάλη πίεση. (http://dinimak.files.wordpress.com/2008/04/tanbur4.jpg)
Αν ήξερα να παιζω τοξοτά θα σας έβαζα ένα δείγμα   ;D

Τελικά κάθε όργανο μπορεί να αποδώσει διαφορετικά και η καλύτερη του απόδοση να επηρεάζεται:

από τις χορδές και το κούρδισμά του, την πένα που χρησιμοποιούμε, την τεχνική παιξίματος, το πόσο κοντά στον καβαλάρη πλησιάζουμε και ένα σωρό ακόμα παραμέτρους, όπως το πόσο ελαφρύ μπράτσο έχουμε, πόσο στενή ταστιέρα χρησιμοποιούμε, πόσο λεπτό καπάκι έχουμε, πόσο "μαλακό" είναι το όργανο.

Συνοψίζοντας  να τονίσω ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται κανείς με τον ήχο που το όργανο βγάζει. Μπορεί να χρειάζεται μια πολύ απλή επέμβαση, όπως πχ αλλαγή καβαλάρη ή τριγωνοποίηση των τάστων κλπ ή να το πας τελείως αλλού (από έγχορδο τοξοτό  ;)). Ο ταμπουράς που παρουσίασα για παράδειγμα, αν θυμόσαστε δεν έκλεινε το σκάφος και έτσι σκαρφίστηκα και έβαλα ένα καπάκι από μισό σκάφος μπαγλαμά που είχα ξεκινήσει  :D. Μια χαρά βγήκε!

Αυτά, σίγουρα κάποιοι θα διαφωνήσουν, κάποιοι είναι αποφασισμένοι και επίμονοι και ξέρουν που ακριβώς θέλουν να φτάσουν. Όμως εγώ το είδα ως ένα πολύ απολαυστικό ταξίδι, που κατάφερα στη διαδρομή και έκανα ότι τρέλα μου ερχόταν.

Καλό χειμώνα σε όλους! Για εμένα σταματάει τώρα το χόμπυ και αρχίζει η μελέτη. Καλόπαιχτα τα όργανα με καλές παρέες και μόνο χαρές!

Trikalis tambur (http://www.youtube.com/watch?v=N2BcvBs6pVM#)
Τίτλος: Απ: τρίχορδο ταμπούρ
Αποστολή από: Κώστας Τρικάλης στις Αύγουστος 27, 2012, 01:44:24 πμ
απολαύστε και τον κανονικό ήχο του ταμπούρ από το σχήμα YANSIMALAR


YANSIMALAR - Hasbihal (http://www.youtube.com/watch?v=lIOgvXrZkto#)
Τίτλος: Απ: τρίχορδο ταμπούρ
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Αύγουστος 27, 2012, 03:02:17 μμ
Εγω δε σε πιστευω οτι θα σταματησεις παντως ;D
Ολο και κατι θα σκαρφιστεις μεσα στο χειμωνα...

Εγω ακουω μπουζουκισιο ηχο...δε μου θυμιζει ταμπουρ.
Απο οτι ειπες φοραει και ναυλον μαζι με τις συρματινες...
Εισαι γεννημενος για να φτιαχνεις μπουζουκια....που και τενεκε απο φετα και σκουποξυλο για μανικι  να βαλεις παλι μπουζουκι με ηχο θα βγει!
Τίτλος: Απ: τρίχορδο ταμπούρ
Αποστολή από: Κώστας Τρικάλης στις Αύγουστος 27, 2012, 03:07:58 μμ
Εγω δε σε πιστευω οτι θα σταματησεις παντως ;D
Ολο και κατι θα σκαρφιστεις μεσα στο χειμωνα...

Εγω ακουω μπουζουκισιο ηχο...δε μου θυμιζει ταμπουρ.
Απο οτι ειπες φοραει και ναυλον μαζι με τις συρματινες...
Εισαι γεννημενος για να φτιαχνεις μπουζουκια....που και τενεκε απο φετα και σκουποξυλο για μανικι  να βαλεις παλι μπουζουκι με ηχο θα βγει!

πολύ καλή ιδέα!  ;D
Τίτλος: Απ: τρίχορδο ταμπούρ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Αύγουστος 27, 2012, 09:48:42 μμ
Δεν ξέρω αν είναι τρίχορδο, ταμπούρ, τσαμπουρ, τσιμπούρ.......................  ;D ;D ;D ;D ;D
Αυτό που ξέρω είναι ότι πάλι μείναμε άφωνοι με το ήχο !!!!!!!!!!!!!!!  ???
Τίτλος: Απ: τρίχορδο ταμπούρ
Αποστολή από: Χρήστος Φυλλαρίδης στις Αύγουστος 29, 2012, 01:15:00 μμ
Μας εστειλες τωρα.Με εντυπωσιαζει που χρησιμοποιεις ξυλα περα απο τα συνηθη,και παντα ακουω γμ...το ηχο.Το χεις το "αθλημα" βεβαιως και γιαυτο ακουμε αυτα τα αποτελεσματα και καπακι κατσαρολας να βαλεις ειμαι σιγουρος θα κανεις μπουζουκαρα.Προτιμω τους πειραματισμους που κανεις  πανω στη φιλοσοφια του τριχορδου με διαφορα ξυλα και τεχνικες παρα την διασταυρωση οργανων οπως σ'αυτο το θεμα.Παντως το τριχορδο το χεις και σαν κατασκευαστης και σαν παικτης.
Τίτλος: Απ: τρίχορδο ταμπούρ
Αποστολή από: Sforzando στις Σεπτέμβριος 23, 2012, 06:23:17 μμ
Ωραίος ο καλλιτέχνης!!