Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Παρουσίαση Οργάνων => Παρουσίαση κατασκευών => Μήνυμα ξεκίνησε από: sakkalis στις Αύγουστος 05, 2022, 07:49:49 μμ

Τίτλος: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: sakkalis στις Αύγουστος 05, 2022, 07:49:49 μμ
Είπα να ανοίξω ένα νέο θέμα με αυτό το παλιότερο οργανάκι.
Κατασκευάστηκε το 2017 αλλά δεν είχε γίνει αναλυτική παρουσίαση σε ένα θέμα και μιας και έγινε πρόσφατα αρκετή επιπλέον δουλειά και δομικές αλλαγές ξεκινάω καινούργιο θεμα. Άσε που αν δεν προλάβω να τελειώσω τα καινούργια όργανα το κατεβάζω και στην έκθεση.
Πάμε πρώτα σε μια γρήγορη αναδρομή. Η όλη σκέψη ήταν η μετατροπή αρχικού καλουπιού μικρού σκάφους σε σκάφος με μεγαλύτερο όγκο. Έτσι χωρίς να αλλάξει το σχήμα έδωσα 2 εκατοστά επιπλέον βάθος στο αρχικό καλούπι που ούτως ή άλλως ήταν μικρό από επιλογή. Το σκάφος έγινε από καπλαμά κελεμπέκι στα 2.5 χιλιοστά από Καλιγά. Το μάνικο και το καράολο, φλαμούρι με κόντρα κελεμπέκι και ενδιάμεσα φιλέτο από  καπλαμά 2 χιλ. (νιαγκόν, ιρόκο δεν είμαι και σίγουρος). Ο ίδιος καπλαμάς χρησιμοποιήθηκε σαν μικρό διακοσμητικό στα πλαϊνάρια.  Χορδιέρα ξύλινη, ο ίδιος συνδυασμός με το μάνικο.  Γραβάτα στο σκάφος από μακασάρ. Η αρχική ταστιέρα βέγκε με πλαϊνά φιλετα κελεμπέκι. Η κ αρχική κλίμακα 36 εκ. Οι ντούγιες γίνανε σκαφτές- σκαλιστές όχι πολύ έντονα καθ’ως το χαμηλό πάχος του δεν το επέτρεπε. Καβαλάρης δίχρωμος έβενος με κόκκαλο. Τα λούστρα το κλασσσικό βερκίκι μπάλας που μετά από χρόνια το ξαναεκτίμησα για τα καλά.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: sakkalis στις Αύγουστος 05, 2022, 07:51:11 μμ
Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει ένα πολύ φαρδύ μάνικο για περισσότερο σολιστικό παίξιμο, αλλά και να υπάρχει δυνατότητα σε δεύτερη φάση να περαστούν κλειδιά μαντολίνου στο μακρύ καράολο και να μπει διπλή ή τριπλή μπουργκάνα. Το σχέδιο αποδείχτηκε μεγαλεπίβολο και ο μπαγλαμάς παίχτηκε ελάχιστα. Δεν βόλεψε καθόλου το πολύ φαρδύ μάνικο συν τις άλλοις τα κακόχαραγμένα τάστα που περάστηκαν τσαπατσούλικα μου την σπάγανε οπότε κατέβηκε στο εργαστήριο για διόρθωση. Κρεμασμένο στο καρφί 4-5 χρόνια το ξανάπιασα πρόσφατα...
 
Ξηλώθηκε εντελώς η παλιά ταστιέρα. Το μάνικο ήταν αρκετά μακρύ και με έπαιρνε να μεγαλώσω την κλίμακα  από 36 σε 38 εκ. όπερ και εγένετω. Το μάνικο στένεψε αρκετά στο κόκκαλο αλλά παρέμενε φαρδύ για μπαγλαμά αλλά καμία σχέση με πριν. Τώρα πια είναι πιο λειτουργικό.Το σκάφος δεν πειράχτηκε καθόλου, δεν έβγαλα ούτε καν τα λούστρα. Τα λούστρα αφαιρέθηκαν σε μάνικο, καράολο και καπάκι. Επ’ ευκαιρεία το καπάκι τρίφτηκε ελαφρά καθώς είδα πως με έπαιρνε να το κατεβάσω για να  πάρει λίγο παραπάνω φωνή.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: sakkalis στις Αύγουστος 06, 2022, 04:15:41 μμ
Η καινούργια ταστιέρα και αυτή βέγκε με πλαινά φιλέτα κελεμπέκι. Τα τάστα μαντολίνου με δόντι – κινεζιά από ebay. Με την αλλαγή ταστιέρας δόθηκε η ευκαιρεία και μειώθηκε και το action. Μάνικο και καράολο μετά τα τριψίματα περάστηκαν σήλερ νίτρου και βερνίκι μπαλας. Το καπάκι 3 χέρια γομαλάκα και 2 χέρια λούστρο μπάλας. Το σκάφος περάστηκε με 400αρι γυαλόχαρτο και περάστηκε ένα χέρι λούστρο μπάλας για το φρεσκάρισμα.
Εδώ κατά την προετοιμασία δίπλα δίπλα με μία καινούργια κατασκευή. Το ίδιο καλούπι στα δύο όργανα αλλά το καινούργιο με πιο ρηχό σκάφος. Και τα δύο 38αρα κλίμακα και φαίνεται η διαφορά στο φάρδος του μάνικου.
Και μία κρεμασμένο στο τσιγκέλι κατά την διάρκεια των λούστρων.
 
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: sakkalis στις Αύγουστος 06, 2022, 04:30:29 μμ
Περάστηκαν οι χορδές οι παλιές που δεν είχαν δουλέψει ουσιαστικά καθόλου. Χορδές μπαγλαμά(*). Ο ήχος καλός αλλά γλυκός για τα αυτιά μου. Το πάτημα μαλακό. Στους μπαγλαμάδες περνάω χορδές μπουζουκιού συνήθως και όχι μπαγλαμά. Το όργανο βγαίνει πιο σκληρό αλλά και ο ήχος σκληραίνει και μου αρέσει περισσότερο. Στην επόμενη αλλαγή θα δοκιμάσω μπουζουκιού.
(*)Και μία μικρή παρένθεση για τις χορδές τις είχα αγοράσει όταν ήμουνα φοιτητής και βρεθήκαν καμιά 20-αρια χρόνια μετά ξεχασμένες σε ένα κουτάκι.
Κι οι τελικές φωτογραφίες και ένα πρόχειρο βίντεο ενδεικτικό με τις αυτές παλιές χορδές.
https://www.youtube.com/watch?v=6XDdjAm-4YU&t=12s (https://www.youtube.com/watch?v=6XDdjAm-4YU&t=12s)
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Αύγουστος 06, 2022, 05:02:57 μμ
Γλυκόλαλος ο μικρός !

Εμένα έτσι μ ΄αρέσει !

 μπυρα
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: steliosguitar στις Αύγουστος 06, 2022, 08:36:13 μμ
 μπυρα
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Αύγουστος 07, 2022, 11:04:06 μμ
Πολύ ὡραῖος ὁ μπαγλαμᾶς Δημήτρη !!! Μ' ἄρεσαν τά πλαϊνά πρός τό τέλος , πού ἔχουν ἕνα σκοῦρο ξῦλο , πλατάνι εἶναι ; Πολύ γλυκό ἦχο ἔχει !!! Καλορίζικος καί καλόπαιχτος νά εἶναι !!!
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: sakkalis στις Αύγουστος 08, 2022, 12:37:12 πμ
Ευχαριστω Λαμπρο. Ωραιος βγηκε τελικα και ο ηχος βελτιωθηκε με την μετασκευη.
Εχει ενα μικρο τασταρισμα στο 13ο ταστο - μονο στο καντινι και πρεπει να το φτιαξω.
Τασταρει και κατω απο το 19ο ταστο αλλα αυτο δεν με πειραζει. Ουτως ή αλλως τα δαχτυλαα μου δεν χωρανε εκει κατω.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: sakkalis στις Αύγουστος 08, 2022, 09:10:58 πμ
Λάμπρο το κομματάκι στα πλαϊνά δεν είναι πλατάνι.
Είχα αγοράσει ξυλεία από τον Πανταλάκο αν θυμάμαι καλά και φεύγοντας είδα ένα μακρύ κομμάτι καπλαμά κανά 2 μέτρα μήκος 2-3 χιλιοστά πάχος που είχε σπάσει σε διάφορα σημεία και μαζί με κάτι άλλα ρετάλια το είχαν πετάξει σε ένα κάδο και προεξείχε.
Το πήρα λοιπόν και το έχω ακόμα. Χρησιμοποιώ μικρά κομμάτια σε διάφορες κατασκευές. Πρέπει να είναι ιρόκο ή νιαγκόν. Από το ίδιο ρετάλι έβαλα και στο μάνικο και το καράολο και στη χορδιέρα ανάμεσα στο κελεμπέκι και το φλαμούρι. Και το  ίδιο φιλετο μπήκε και στο καπάκι.   
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Αύγουστος 08, 2022, 12:26:25 μμ
Φίλε Δημήτρη , μκι ἐγώ ἔτσι κάνω , ὅταν πάω στόν Παντελάκο : Μαζεύω ὅ,τι τύχει νά ἔχη πετάξει στόν κάδο πού μ' ἀρέσει , πού πολλές φορές εἶναι μικρά , ἀλλά πολύτιμα ξῦλα γιά μᾶς . Κυρίως βέβαια καπλαμάδες σέ λωρίδες , πού , ὡς γνωστό , ἕνα κόλλημα τό ἔχω.....
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Αύγουστος 08, 2022, 12:34:21 μμ
γειά σου Δημήτρη με τα (επίκαιρα) τραγούδια!
κι εγώ έχω συλλογή από "καπλαμάδες απ' τα πατώματα των ξυλουργείων", πολύ χρήσιμη παρακαταθήκη
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμαδάκι κελεμπέκι με σκαφτές-σκαλιστές ντούγιες
Αποστολή από: Nikos στις Αύγουστος 08, 2022, 04:11:06 μμ
Μπράβο φίλε Δημήτρη!!! Βλέπω πολλοί κάνουμε συλλογή καπλαμαδων!