Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Κατασκευή => Κατασκευές εγχορδων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 11:44:28 πμ

Τίτλος: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 11:44:28 πμ
Καθώς τελειώνει η κιθάρα, ξεκινάω την περιγραφή της κατασκευής για όποιον τυχόν ενδιαφερθεί στο μέλλον για τέτοια ένωση. Η κιθάρα είναι λαϊκή αλλά δεν έχει σημασία, ο τρόπος της ένωσης εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε τύπο (υπάρχουν ακουστικές, κλασσικές, archtop κτλ. κτλ.).

(το έβαλα στις "κατασκευές" και οχι στην "παρουσίαση" επειδή δεν αφορά τελειωμένο όργανο, αν έχω κάνει λάθος "επαναπροωθήστε το" - από τους μετανάστες τόμαθα αυτό - κατάλληλα)

Από την αρχή: ο Johan Georg Stauffer ήταν διάσημος οργανοποιός (Αυστρία, 1778-1853) ο οποίος, μαζί με τον γιό του και διάδοχο στο εργαστήριο Johan Anton Stauffer, επηρέασαν καθοριστικά την κατασκευή της κιθάρας ... όχι μόνο στον ήχο, όχι μόνο στην Ευρώπη και όχι μόνο στην εποχή τους: όλες οι μεταγενέστερες γενιές οργανοποιών και παικτών οφείλουμε να τους ανάβουμε καντήλι. Εκτός άλλων καινοτομιών στον ήχο (σε συνεργασία με τον διάσημο τότε κιθαρίστα Luigi Legnani που άφησε κι αυτός το σημάδι του στη σειρά Stauffer - Legnani) επίσης εξέλιξαν τα κλειδιά βάζοντας ατέρμονα κοχλία – που μέχρι τότε έβαζαν στριφτάρια – και τα τάστα – που μέχρι τότε έβαζαν κόκκαλα. Οπωσδήποτε δεν είναι οι μόνοι «υπεύθυνοι» γι’ αυτές τις αλλαγές, αλλά το δικό τους όνομα έμεινε.

Εδώ γενικές πληροφορίες: https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Georg_Stauffer (https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Georg_Stauffer)
κι εδώ πιο ειδικές
https://www.earlyromanticguitar.com/erg/builders.htm#Staufer (https://www.earlyromanticguitar.com/erg/builders.htm#Staufer)

εδώ μια Stauffer μαζί με άλλες (επίσης από διάσημους οργανοποιούς) της εποχής

 


και μια ακόμα original του 1830 από προσωπική συλλογή

 


Ανάμεσα σε άλλες «καινοτομίες» λοιπόν, οι Stauffer συνέλαβαν (ή εξέλιξαν) την ένωση με βίδα, περαστή από το τακούνι στον τάκο. Το μπράτσο απλώς φωλιάζει μέσα στον τάκο και είναι κατά τα άλλα ελεύθερο, οπότε με σφίξιμο ή χαλάρωση της βίδας αλλάζει η γωνία της ένωσης. Το σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι επακόλουθα το action ανεβαίνει ή κατεβαίνει σύμφωνα με τις επιθυμίες του παίκτη.
Εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στη ρύθμιση από έξω (από το τακούνι) με ένα απλό κλειδί, η αλλαγή μπορεί να γίνει ακόμα και μεταξύ των κομματιών την ώρα του παιξίματος από τον ίδιο τον παίκτη - συγκλονιστικό για την εποχή.

Επιπλέον χαρακτηριστικό που συδέεται άμεσα, είναι ότι η ταστιέρα (φυσικά) δεν είναι κολλημένη στο καπάκι, αλλά στο μπράτσο. Έτσι στέκεται ψηλότερα, προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση στα τελευταία τάστα, γεγονός που την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στους επαγγελματίες κιθαρίστες της εποχής, αυξάνοντας μάλιστα το μήκος για περισσότερα τάστα (και επίδειξη μεγαλύτερης δεξιοτεχνίας)

Η καινοτομία αυτή στην ένωση έγινε τόσο δημοφιλής ώστε υιοθετήθηκε από πάρα πολλούς κατασκευαστές, μεταξύ αυτών και της «βαριάς» στη βιομηχανία σήμερα Martin, η οποία μάλιστα παρουσιάζοντας την κιθάρα του 1834 (C.F. Martin, Stauffer influenced guitar) η οποία βρίσκεται στο μουσείο της, δηλώνει ότι «The history of the Martin begins with this guitar».
Εδώ το link: http://www.earlymartin.com/stauffer.html (http://www.earlymartin.com/stauffer.html)

Εδώ πάλι μια Stauffer (ανακατασκευή αλλά τη βάζω για σύγκριση με την επόμενη φωτογραφία)

 


κι εδώ μια Martin. Η ομοιότητα - δεν είναι απλώς ομοιότητα, δεν τις ξεχωρίζεις.

 


και μεταγενέστερες και σύγχρονες εφαρμογές σε διάφορων τύπων και διαφόρων ποιοτήτων κιθάρες

 


 


 

Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:04:26 μμ
Ο μηχανισμός.

Την βίδα την είχα δει αρκετά χρόνια πριν, χαζεύοντας – όπως όλοι – φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Επειδή μου αρέσει όμως η εφαρμογή διάφορων μηχανικών μέσων, έψαξα αρκετά, έκανα μια συλλογή φωτογραφιών και έφτασα μάλιστα να παραγγείλω δυο βίδες από ένα μαγαζί στη Γερμανία που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους κατασκευές, χωρίς καν να ξέρω ακόμα τότε - αν και που - θα την εφαρμόσω.
Η πρώτη κιθάρα στην οποία ασχολήθηκα πιο σοβαρά με αυτό το σύστημα - που είχε ήδη βίδα από την κατασκευή της - ήταν αυτή που μετέτρεψα σε resonator.

 


Λεπτομέρειες (και για την ένωση) εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=2967.msg51178#msg51178 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=2967.msg51178#msg51178)

Εκείνη βέβαια ήταν πιο ευτελής και πιο απλή κατασκευή, μια σκέτη βίδα κι ένα παξιμάδι μέσα στον τάκο. Στην πορεία έκανα και δικές μου «εναλλακτικές» κατασκευές και τελικά χρησιμοποίησα μια βίδα 6 χιλ., όση ήταν και η αρχική (απλώς είχε άλλο πάσο και έπρεπε να την αλλάξω).

 


Όμως, από τότε αυτή η βιδούλα των 6 χιλιοστών κρατάει αξιοπρεπώς χορδές phosphor broze 12άρες με τάση ~ 70 κιλά, πράγμα που λειτούργησε θετικά στο να αποφασίσω πλέον να την εφαρμόσω κάποτε σε νέα κατασκευή.

Από την «συλλογή φωτογραφιών» που έκανα παλιότερα:
εδώ φαίνεται η κατασκευή σε ακτινογραφία

 


εδώ μια νέα κατασκευή, αναπαραγωγή original κιθάρα Stauffer, πολύ φροντισμένη

 


 


 


 


Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:11:38 μμ
εδώ οι «εναλλακτικές» μου κατασκευές (από τη resonator) σε αντιπαραβολή με την «γνήσια». Η γνήσια είναι λεπτότερη (5 χιλ.) πολύ πιο κομψή και με συνολικά ελαφρύτερο το σύστημα.

 


 


 


Την αγόρασα από εδώ https://rubner-markneukirchen.de/onlineshop/index.php , 9 € αν θυμάμαι καλά.


Από τις παραπάνω φωτογραφίες γίνεται κατανοητή η λειτουργία: η βίδα διαπερνά το τακούνι και τον τάκο, ασφαλίζει από μέσα με ένα παξιμάδι και κάνει μοχλό που ρυθμίζεται από έξω με το «κλειδί ρολογιού» (όσοι πρόλαβαν επιτοίχια κουρδιστά ρολόγια θα το θυμούνται, οι υπόλοιποι βέβαια μάλλον θυμούνται …καλοριφέρ, μπαίνει κι ο χειμώνας). Η "γνήσια" περνάει μέσα από μια ακόμα βίδα που στερεώνεται στον τάκο (η οποία βέβαια δεν δουλεύει σαν βίδα όσον αφορά τα εξωτερικά της πάσα, νομίζω ότι απλώς χρησιμοποιούν αυτά τα πάσα μόνο για το παξιμάδι στερέωσης και είναι πιο απλό να το φτιάξουν με αυτόν τον τρόπο) και είναι πιο σταθερή από το να περνούσε "σκέτη".
Για να δουλέψει (pivot) πρέπει μεν η διαμόρφωση της ένωσης να διαθέτει αρσενικό στο τακούνι και θηλυκό στον τάκο - αλλά με ίσιες πλευρές - ώστε να μπορεί το μπράτσο να περιστρέφεται σε άξονα.
Το «ποτηράκι» της γνήσιας μπορεί οριακά να αντικατασταθεί ως προς την λειτουργία από απλές ροδέλες (αυξάνουν την επιφάνεια επαφής / πίεσης και προστατεύουν το ξύλο) αλλά είναι οπωσδήποτε πιο όμορφο αισθητικά. Και τα πλαϊνά του πάντως, συμμετέχουν πιστεύω περισσότερο από τις απλές ροδέλες στην αύξηση της επιφάνειας του μοχλού. Βέβαια, δεν είναι τόσο απλό όσο πίστευα να τοποθετηθεί σωστά, αλλά αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια.


Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:21:51 μμ
από τις φωτογραφίες της "ανακατασκευής" παραπάνω (προσέξτε τα σκάφη στην ένωση) και από αυτές

 


 


φαίνεται και η λειτουργία σε σχέση με το action αλλά και ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό: το καπάκι "βουτάει" κάτω από την ταστιέρα για να δώσει χώρο στο pivot.

Στην δική μου κατασκευή για διάφορους λόγους (τάχα μου δήθε μου, καθαρή βαρεμάρα ήταν) δεν το εφάρμοσα, αντ' αυτού προσπάθησα να μειώσω την υποστήριξη της ταστιέρας, η νεκροψία θα δείξει. Πάντως σε όλες τις φωτογραφίες, ειδικά στις πρώτες που έβαλα φαίνεται ότι η ταστιέρα γενικά είναι εμφανώς λεπτότερη (υπολογίζω ~ 4 χιλ.) για να βοηθάει κι αυτό.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 02:11:49 μμ
μ' αυτά και μ' αυτά σας έπρηξα, επιτέλους στην κατασκευή.

Άρχισα από υπολογισμούς για το που θα σταθεί το σύστημα του μπράτσου (ταστιέρα / υποστήριξη / τακούνι) σε σχέση με το καπάκι. Αφού κατέληξα, αποφάσισα για το ύψος που θα πρέπει να μπει η βίδα - δεν είχα βρει κανένα στοιχείο. Αυθαίρετα λοιπόν αποφάσισα να την βάλω κάπως προς τα πίσω (προς την πλάτη) ώστε να βοηθά στον μοχλό. Η τρύπα που έκανα στον τάκο απέχει 3 εκ. από την πλάτη και 5 από το καπάκι (σε σύνολο ύψους σκάφους 8 εκ. στη ένωση)

 


Το επόμενο θέμα - που με απασχόλησε πιο πολύ απ΄όλα - ήταν να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα άνοιγα τις τρύπες (τακούνι / τάκος) στην ίδια ακριβώς ευθεία. Αποφάσισα λοιπόν να περάσω μια ντίζα ίδιας διαμέτρου μέσα από τον τάκο και τα πλαϊνά, "περασιά" με τον πίσω τάκο ώστε να είναι κάτι σαν "τρισδιάστατος άξονας" για να έχω αναφορά στη συνέχεια. Αυτό που είχα σκεφτεί - και έκανα, αλλά δεν λειτούργησε και πολύ καλά τελικά - ήταν να κολλήσω τα πλαϊνά στους τάκους με τη ντίζα περασμένη, κατόπιν να ολοκληρώσω το κουτί με καπάκι και πλάτη, να φτιάξω την ένωση (μόρσο) και με πρόχειρα κολλημένο το μπράτσο στη θέση του να ανοίξω τρύπα στο μπράτσο μέσα από σκάφος (με ένα προσάρτημα γωνιακής μετάδοσης για δράπανο που υπολόγισα να χωράει ακριβώς), με κατεύθυνση δηλαδή από τον πάτο του τακουνιού προς την πίσω του όψη.

[Παρένθεση : ο λόγος που δεν μπορείς να ανοιξεις τρύπα από έξω προς τα μέσα, είναι ότι δεν μπορείς να τοποθετήσεις το ενιαίο σύστημα με την κόντρα στην μέσα πλευρά του τάκου. Να το περάσεις μπορείς (θέλει και παιδικά χεράκια βέβαια) αλλά δεν μπορείς να κάνεις την "φωλιά" που κάθεται όπως φαίνεται παραπάνω αν δεν ξέρεις που ακριβώς είναι η τρύπα γύρω από την οποία θα σκάψεις. Έτσι, πριν απ' ολα, με την γνήσια βίδα πρέπει να γίνει η τρύπα στον τάκο].

Το έκανα λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, αλλά τελικά η περασιά μου έφυγε . Θα το δούμε παρακάτω κι αυτό.

 


στη συνέχεια έκανα καπάκι και πλάτη, αφού το μόρσο θα ανοιγόταν με το σκάφος τελειωμένο. Επειδή η κατασκευή είναι σε μεγάλο βαθμό πειραματική και ψάχνομαι χωρίς να ξέρω τι θα προκύψει, θυμήθηκα ένα καπάκι κέδρου που μου το παραέτριψαν στο Σοφιανό και φοβόμουν να το βάλω σε κιθάρα με κολλητό καβαλάρη. Έτσι - και επειδή δεν είμαι σίγουρος ακόμα σε τι ύψος θα βγει τελικά ο καβαλάρης, είπαμε πάω στα τυφλά - αποφάσισα να βάλω αυτό το καπάκι με επιπλέοντα (floating) καβαλάρη και σχετική ενίσχυση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τον αλλάξω με κολλητό - ίσως και να τον αφήσω αν μ΄αρέσει ο ήχος, θα δείξει.

Το καπάκι με ενισχύσεις στον καβαλάρη

 


και αφού έκλεισε το "κουτί", κατέβασα - ξεσκόνισα το jig τύπου O' Brien (που είχα να χρησιμοποιήσω πολλά χρόνια) και άνοιξα το θηλυκό μόρσο, με επίπεδες πλευρές. Το καπάκι είναι καλά κολλημένο στην περιοχή της ένωσης, αλλά "πρόχειρα" όλο το υπόλοιπο, θα πω παρακάτω γιατί.

 


 


Μέχρι εδώ όλα καλά, είχε έρθει όμως η ώρα για την πρώτη "πατάτα". Το template του jig για το αρσενικό μόρσο στο τακούνι δεν ταίριαζε στο συγκεκριμένο σχέδιο, κι έτσι αποφάσισα να το κόψω στην κορδέλα. Με τα χίλια ζόρια (η μια κλίση βγήκε αμέσως, η ανάποδη που δεν χωράει το μανίκι ολόκληρο στην κορδέλα ήθελε πατέντες) έκοψα το μπράτσο πολύ σωστά και ωραία όσον αφορά στις γωνίες, αλλά με λάθος μέτρηση: είχα ξεχάσει την ανασηκωμένη ταστιέρα και ενώ έπρεπε να μεταφέρω την μέτρηση του φάρδους 10 χιλ. "κάτω" από το πρόσωπο της κόλλησης με την ταστιέρα (περίπου εκεί που τελειώνει η κόντρα του βένγκε), το μετέφερα στην τελική επιφάνεια κι έτσι το μπράτσο βγήκε μεν με αξιοπρεπείς κλίσεις, αλλά ...στενότερο έναν ολόκληρο πόντο.

 


εδώ η δοκιμή στο σκάφος, έπρεπε να περισσεύει ένα πόντο πάνω από το καπάκι

 


και το συνειδητοποίησα αφού έκανα τη δοκιμή, μέχρι τότε χαιρόμουν γιατί είχα πετύχει τις ενώσεις / κλίσεις πολύ καλά

 Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: songless_bird στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 03:07:20 μμ
Μανο οταν λες οτι επρεπε να ειναι 1cm πανω απο το καπακι, εννοεις οτι θα κολλουσες την ταστιερα και απο κατω θα ειχε μεχρι το καπακι 1cm για να κολλησεις μια υποστηρικτικη επεκταση  στην ταστιερα με παχος οσο θα μπορουσε να κανει τις κλισεις το μπρατσο;
Επισης η βιδα μπορει να μπει μετα με κλειστο το σωμα; Θα ηταν πιο ευκολο και λιγοτερο αγχωτικο να ανοιξεις την τρυπα αφου ανοιξεις τους μορσους σε σωμα και μπρατσο χωρις να εχεις εκπληξεις. Εκτος αν η πατεντα με την ντιζα σου εξασφαλιζει αυτη την ακριβεια απο πριν.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 03:31:46 μμ
Μανο οταν λες οτι επρεπε να ειναι 1cm πανω απο το καπακι, εννοεις οτι θα κολλουσες την ταστιερα και απο κατω θα ειχε μεχρι το καπακι 1cm για να κολλησεις μια υποστηρικτικη επεκταση  στην ταστιερα με παχος οσο θα μπορουσε να κανει τις κλισεις το μπρατσο;


ναι αυτό εννοώ, θα δεις παρακάτω

Επισης η βιδα μπορει να μπει μετα με κλειστο το σωμα; Θα ηταν πιο ευκολο και λιγοτερο αγχωτικο να ανοιξεις την τρυπα αφου ανοιξεις τους μορσους σε σωμα και μπρατσο χωρις να εχεις εκπληξεις. Εκτος αν η πατεντα με την ντιζα σου εξασφαλιζει αυτη την ακριβεια απο πριν.


η γνώμη μου είναι αυτή για την συγκεκριμένη βίδα, το έγραψα παραπάνω

[Παρένθεση : ο λόγος που δεν μπορείς να ανοιξεις τρύπα από έξω προς τα μέσα, είναι ότι δεν μπορείς να τοποθετήσεις το ενιαίο σύστημα με την κόντρα στην μέσα πλευρά του τάκου. Να το περάσεις μπορείς (θέλει και παιδικά χεράκια βέβαια) αλλά δεν μπορείς να κάνεις την "φωλιά" που κάθεται όπως φαίνεται παραπάνω αν δεν ξέρεις που ακριβώς είναι η τρύπα γύρω από την οποία θα σκάψεις. Έτσι, πριν απ' ολα, με την γνήσια βίδα πρέπει να γίνει η τρύπα στον τάκο].


συνέχεια (και μερικώς απάντηση στο προηγούμενο)

η μία από τις δύο τεχνικές της υποστήριξης της ταστιέρας που είχα υπόψη να ακολουθήσω είναι αυτή

 


με πρόσθετο κομμάτι που "δαγκώνει" στο κυρίως σώμα του μπράτσου (η άλλη είναι ενιαίο μπράτσο και επέκταση, φαίνεται παραπάνω)

λόγω της αστοχίας με το κόψιμο του μπράτσου, έκανα το "μανίκι frankenstain" για το οποίο συζητάμε εδώ
 http://www.luthier.gr/index.php?topic=4032.msg75549#msg75549 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=4032.msg75549#msg75549)
αφαιρώντας ένα κομμάτι από πίσω και τοποθετώντας το εμπρός (κάτω από την ταστιέρα), το διαγραμμισμένο στο σκίτσο

 


πριν όμως από αυτό άνοιξα την τρύπα με το προσάρτημα

 


 


αλλά η πρόχειρη κόλληση του μπράτσου δεν ήταν αρκετή και ξεκόλλησε, με αποτέλεσμα να πάει στραβά η τρύπα

 


τελικά δεν έχει και πολύ σημασία, μια χαρά δούλεψε κι έτσι, αλλά φαίνεται από πίσω (ότι δεν είναι κεντραρισμένη)

 


τελικά πάντως δούλεψε το σύστημα, εδώ η αλλαγή κλίσης με συναρμολογημένο τον frankenstain

 


 ... συνέχεια αύριο
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: songless_bird στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 04:27:59 μμ
Και αν όλη την δουλειά (άνοιγμα μορσων και μετά την τρύπα και την βιδα ) την έκανες πριν κλείσεις την πλάτη ;
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 08:09:11 μμ
Μελετηρός και τολμηρός !

Μπράβο Μάνο !
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 09:23:13 μμ
 {celebrate013}
σπεσιαλε
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 09:33:51 μμ
αφηνω κ αυτο, ετσι για την ιστορια...
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Σεπτέμβριος 21, 2020, 09:48:45 μμ
μια μικρη (συγγνωμη μανο) παρενθεση:
φυσικα το αρχικο κειμενο-πολυ προγενεστερο, ειναι το παρακατω.
 

ετσι το ελληνικο δαιμονιο, πηρε το βιβλιο, του εκανε μια ακριβης μεταφραση, το εξεδωσε στην ελλαδα για δικο του,  {celebrate015}  και πηρε μπολικα βραβεια κ μεταλλια απο την ακαδημια αθηνων..,
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: BOULIS13 στις Σεπτέμβριος 22, 2020, 09:38:36 μμ
όνομα ???    {celebrate004}

(αν δεν μαρτυρήσεις θα έρθω νύχτα στην αυλή σου .......να σου παίξω λύρα ποντιακή)...... σε πέμπτες μειωμένες (9η ??)   :-[Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Σεπτέμβριος 23, 2020, 06:57:03 πμ
προτιμω να σου πω με πμ... παρα να σηκωθω πρωι με εφιαλτες ;D
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 23, 2020, 01:37:07 μμ
συνεχίζω....

Και αν όλη την δουλειά (άνοιγμα μορσων και μετά την τρύπα και την βιδα ) την έκανες πριν κλείσεις την πλάτη ;

σ' αυτό αναφερόμουν παραπάνω και θα το έλεγα στη συνέχεια, αλλά ... βιάζεσαι ;D (2η φορά, διαβάζεις στα διαλείμματα μου φαίνεται)
αυτήν την δουλειά  με την τοποθέτηση της βίδας (ώστε να πατήσει η πατούρα της) την έκανα αφαιρώντας το καπάκι, αφού όμως όπως λεω παραπάνω

Παράθεση
Το καπάκι είναι καλά κολλημένο στην περιοχή της ένωσης, αλλά "πρόχειρα" όλο το υπόλοιπο, θα πω παρακάτω γιατί.

 το κόλλησα πρόχειρα για να κάνω το μόρσο. Το "κουτί" θέλω να είναι σταθερό όταν κάνω τέτοιες δουλειές, δεν θα ήθελα να ανοίξω το μόρσο χωρίς πλάτη (ή καπάκι) και να "παίζει" το ανοιχτό σκάφος.

παρακάτω λοιπόν,
αφού έγινε ο frankestein ήθελε - και θέλει ακόμα - δουλειά για να γίνει άνθρωπος. Πήρα λοιπόν και έκοψα τον πάτο του τακουνιού όπως έβλεπα να είναι κομμένος στις άλλες. Υποθέτω ότι ο λόγος είναι να έχει περιθώριο και να μην εμποδίζει τον μοχλό η απόληξη του τακουνιού προς την πλάτη.

 


Ε με το που το έκανα αυτό χάθηκε (λογικό) η σφιχτή μέχρι τότε εφαρμογή του τακουνιού και μάλιστα στεκόταν λίγο ψηλότερα όλο το μπράτσο. Η "φευγάτη" τρύπα
του τακουνιού, μπορεί να μην πείραζε στην εθυγράμμιση ως προς άξονα (κέντρα) αλλά προφανώς το κομμάτι που έφυγε βοηθούσε ως προς το ύψος.  Αφού ούτως η άλλως είχα φύγει από τα κέντρα, αποφάσισα να ξανανοίξω την τρύπα στο τακούνι και να χαμηλώσω ξανά το μπράτσο, πλησιάζοντας την νέα τρύπα στο τακούνι προς το σκάφος.

 


ξανά δοκιμές με τη βίδα σκέτη

 


και μετά έβαλα το "ποτηράκι" κι έκοψα την ταστιέρα μαζί με την υποστήριξη, αφού την κόλλησα βέβαια. Στην αρχή την δοκίμασα με λοξό ευθύγραμμο κόψιμο όπως τις παλιές stauffer, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου και το έκανα καμπυλωτό.

 


 


 Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 23, 2020, 02:18:58 μμ
η ταστιέρα επανήλθε σε σωστό ύψος, η φωτογραφία είναι θολή αλλά κάπως φαίνεται ότι δεν έχει απόσταση πια κάτω από την ενίσχυση. Επίσης φαίνεται ότι έχω τρίψει και το καπάκι περισσότερο εκεί ψηλά στην ένωση.

 


 


 


και η κιθάρα "σε τεύχη"  ;D

 


βάζοντας όμως πλέον το μπράτσο στη θέση του, διαπίστωσα ότι κάτι δεν πάει καλά. Το μπράτσο πήγαινε αριστερά - δεξιά σε κάθε στροφή του κλειδιού και η βίδα είχε "σφίξει", προχωρούσε δύσκολα χωρίς φανερό λόγο. Αφού το σκέφτηκα λιγάκι (ποιές αλλαγές έκανα που να το προκαλούν αυτό), οι υποψίες βάρυναν το "ποτηράκι". Παρεμπιπτόντως, αυτό έχει σχήμα εξάγωνου με εξωτερική διάμετρο 12 χιλ. και δεν είχα τρυπάνι κατάλληλο (του φτερού δεν έκανε γιατί η τρύπα είχε ήδη διάμετρο 5,5 χιλ. και δεν θα δούλευε ο οδηγός του φτερού). Έτσι την άνοιξα με 10 χιλ. (οι απέναντι πλευρές του εξάγωνου) και χώθηκε με πίεση. Από την μια καλό, οι γωνίες που χώθηκαν στο ξύλο το σταθεροποιούν. Από την άλλη ίσως με την πίεση (στη μόρσα) κάπως λοξοδρόμησε κι αυτό μέσα στο ξύλο. Ότι κι αν συνέβη, με το ποτηράκι στη θέση του το μπράτσο ταλαντευόταν σε κάθε στροφή και η βίδα σκάλωνε και δεν προχωρούσε καλά. Η μόνη εξήγηση ήταν ότι "έβρισκε" στον πάτο του ποτηρακίου, κατά τα άλλα (στο ύψος του) έχει χώρο να κινηθεί.

Βάζω ένα σκίτσο να το εξηγήσω, φαίνονται τα μέρη της βίδας (το "1" μπαίνει πρώτο, το "2" είναι το παξιμάδι στερέωσης του "1", το "3" το ποτηράκι και φυαικά η βίδα

 
 

Έτσι άνοιξα την τρύπα στον πάτο κατά μισό χιλιοστό - στο βελάκι παραπάνω - και επιτέλους "ήρθε" και ο άξονας και γυρίζει η βίδα καλά.
Εδώ σημαδεύω με κλωστή που θα μου βγει ο χορδοκράτης, οι κλωστές (περασμένες μέσα από τις σχισμές του nut αντί για χορδές) ηρθαν συμμετρικά

 


και τώρα είμαι εδώ, πήρε μορφή.

 


το βραδάκι μάλλον κάνω το καράολο κι αν προλάβω και τον καβαλάρη. Αν όλα πάνε καλά, σειρά έχουν χορδοκράτης και χορδές.
Διάφορα που μένουν (τελικό σχήμα τακουνιού, περιμετρικά φιλέτα) θα τα κάνω αργότερα, αν δηλαδή βγάλει και ήχο.
Πάντως μεγάλο παίδεμα. Δεν με πειράζει - κάθε αρχή και δύσκολη και πλουτίζεις από εμπειρίες - αλλά δεν ξέρω αν άξιζε τον κόπο η "γνήσια" βίδα, θα δείξει (πάντως πρέπει να πω ότι σε σύγκριση με τις κινέζικες βίδες που βρίσκουμε σε praktiker κτλ., έχει ΜΗΔΕΝΙΚΟ τζόγο στα πάσα)
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Άγγελος Περδικούρης στις Σεπτέμβριος 25, 2020, 08:41:53 πμ
Πω πω! Θαυμασμός, απόλαυση, ζήλεια. Τόσο προσεγμένα και μελετημένα! Οι περιπέτειές σου είναι τρομερό κίνητρο. Καλή συνέχεια!
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Σεπτέμβριος 25, 2020, 01:58:11 μμ
Πω πω! Θαυμασμός, απόλαυση, ζήλεια. Τόσο προσεγμένα και μελετημένα! Οι περιπέτειές σου είναι τρομερό κίνητρο. Καλή συνέχεια!
ευχαριστώ - και χαίρομαι για την παροχή κινήτρου. Κατά τα άλλα, απλώς "γράφω ώρες", αλλά αποδίδει: αν όχι στην τέχνη, σίγουρα στην ψυχολογία. Από της αρχές της κρίσης, τώρα θα ήμουν ήδη υπό περιορισμό - ή κι ακόμα χειρότερα - αν δεν είχα την οργανοκατασκευή για αγχολυτικό.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Οκτώβριος 02, 2020, 08:17:39 πμ
χτες έβαλα κλειδιά (πρόχειρα για το σετάρισμα), χορδοκράτη και χορδές.
τα κλειδιά - αν και αρκετά vintage και μ' αρέσουν - είναι τραγικά, τα έβαλα μόνο και μόνο γιατί ταίριαζαν οι τρύπες με αυτά που σκοπεύω να βάλω τελικά (grover) αλλά η Μι καντίνι κουρδίζει με ...πένσα.

Κατά τα άλλα όμως δεν είχαμε πολλές αναγούλες, γενικά καλά πήγε.

 


 


 


Δοκίμασα διάφορους καβαλάρηδες (... φυσικά) αφού έχω "περίσσεμα δοκιμών" από τρεις κιθάρες. Τον καλύτερο ήχο τον έβγαλε ένας εβένινος (χωρίς κόκκαλο) αλλά ήταν πολύ ψηλός - 19 χιλιοστά (για την f holes). Έτσι έβαλα αυτόν που ρυθμίζεται κιόλας (στη φωτογραφία είναι στα 11 χιλ.) για να έχω μια ιδέα για το που θα είναι καλύτερα ο χειρισμός.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση (θετική) είναι ότι μπορείς να την ρυθμίσεις και με τους δύο καβαλάρηδες. Βέβαια ο ψηλός είναι ...υπερβολικά ψηλός και η βίδα στο τακούνι "σφίγγει" κάπως και δεν δουλεύει γλυκά, πάντως γίνεται.
Ακόμα και με τον χαμηλό καβαλάρη (11 χιλ.) , το σύστημα ταστιέρας-ενίσχυσης δεν "βρίσκει" στο καπάκι. Είναι κάτι που φοβόμουν, μήπως με χαμηλό καβαλάρη (και άρα κλειστή γωνία) και με τις τάσεις των χορδών αρχίζει να ξύνει το καπάκι.

Σ' αυτές τις φωτογραφίες φοράει τον χαμηλό καβαλάρη

οι "αναγούλες" περιορίστηκαν στην απόληξη του τακουνιού, που με τον χαμηλό καβαλάρη σηκώνεται και φαίνεται η σχισμή - ακόμα ένας λόγος να βάψω το μανίκι από πίσω

 


και στην ευθυγράμμιση του χορδοκράτη : τον έβαλα λίιιγο έκκεντρα φοβούμενος ότι μπορεί με τις χορδές να ξανατραβήξει το μανίκι εκεί που με πήγαινε στην αρχή (η φωτο με τα μολύβια στο προηγούμενο ποστ) κι έτσι τον έβαλα λίγο έκκεντρα, τάχα να το προλάβω. Τελικά όμως είχε έρθει σωστά το μανίκι και πρέπει να τον βάλω ακριβώς στον άξονα, το καντίνι με την μπάσα δεν έχουν ίδιες αποστάσεις από τα άκρα.

 


τώρα θα την αφήσω καμιά βδομάδα να δω τι θα γίνει και να την ξαναπιάσω, ελπίζω να μην την βρω ...κολυμπηθρόξυλα  ;D
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Οκτώβριος 02, 2020, 09:15:30 πμ
Συναρπαστικός !!!   {celebrate011}
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Οκτώβριος 02, 2020, 02:16:55 μμ
 {celebrate007}
μπραβο μανο!
σπεσιαλε!
αλλο ενα ωραιο προτζεκτ σου, φτανει στο τελος του...
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Μάρτιος 31, 2021, 01:41:35 μμ
{celebrate007}
μπραβο μανο!
σπεσιαλε!
αλλο ενα ωραιο προτζεκτ σου, φτανει στο τελος του...
 

Αυτό το "φτάνει στο τέλος του" το συζητάμε  :character0029:

.....τώρα θα την αφήσω καμιά βδομάδα να δω τι θα γίνει και να την ξαναπιάσω, ελπίζω να μην την βρω ...κολυμπηθρόξυλα  ;D

η "καμιά βδομάδα" έγινε έξι μήνες

τέλος πάντων από την πρώτη βδομάδα φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά: ενώ ο ήχος είναι σούπερ και το action κτλ. είναι καλό, είχα πολλά τριξίματα παρόλο που υπήρχε relief. Συζητώντας το θέμα (πριν από καιρό) με τον stergios craftopia του οποίου ζήτησα τα φώτα ως κιθαρίστα, πρότεινε να ξαναδώ το relief μήπως είναι υπερβολικό και τα τριξίματα προέρχονται όχι από τα κοντινά σ΄αυτό που πατάς τάστα (εκεί που έψαχνα εγώ), αλλά από τα τελευταία τάστα προς την τρύπα. Όντως έτσι ήταν, δεν το είχα ξανασυντήσει και δεν το έψαχνα τόσο μακριά. Ευχαριστώ για την τηλε-διάγνωση, Στέργιο!

Οπότε πρέπει ή να αλλάξει όλο το μπράτσο - φρανκενσταιν αν θυμάστε, το οποίο τελικά δεν αντέχει -  ή να μπει βέργα.
Αποφάσισα να βάλω βέργα, οπότε έβγαλα την ταστιέρα.
Δοκίμασα πρώτη φορά την τεχνική με το σίδερο από πάνω χωρίς να αφαιρέσεις τάστα, δεν το είχα ξανακάνει. Βγήκε σε 10 λεπτά (έναντι 30-45 με την άλλη μέθοδο με τις σπάτουλες) και πολύ άνετα και χωρίς απώλειες ή τραύματα στις επιφάνειες κόλλησης.

 


τόσο που έλεγα να ξαναχρησιμοποιήσω την ταστιέρα. Αλλά επειδή ήταν ιδιαίτερα λεπτή ~ 4-4,5 mm (λόγω της κατασκευής όπου αιωρείται πάνω από το καπάκι) άνοιξε (μάλλον με την θερμοκρασία) κατά μήκος ανάμεσα στα 3ο-7ο τάστο και θα φτιάξω νέα.

 


χτες έβαλα και ρύθμισα το μπράτσο στο κουτί που έχω κάνει γι αυτές τις επεμβάσεις και έπεται το άνοιγμα του καναλιού για τη βέργα. Με ρύθμιση από πάνω, λόγω κατασκευής της ένωσης δεν γίνεται να μπει αλλιώς, ευτυχώς είχα κάνει volute (το εξόγκωμα από πίσω στο μπράτσο) που βοηθά για βέργα με τέτοιο προσανατολισμό.

 
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Stergios_lutherie στις Μάρτιος 31, 2021, 02:35:27 μμ
φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά: ενώ ο ήχος είναι σούπερ και το action κτλ. είναι καλό, είχα πολλά τριξίματα παρόλο που υπήρχε relief. Συζητώντας το θέμα (πριν από καιρό) με τον stergios craftopia του οποίου ζήτησα τα φώτα ως κιθαρίστα, πρότεινε να ξαναδώ το relief μήπως είναι υπερβολικό και τα τριξίματα προέρχονται όχι από τα κοντινά σ΄αυτό που πατάς τάστα (εκεί που έψαχνα εγώ), αλλά από τα τελευταία τάστα προς την τρύπα. Όντως έτσι ήταν, δεν το είχα ξανασυντήσει και δεν το έψαχνα τόσο μακριά. Ευχαριστώ για την τηλε-διάγνωση, Στέργιο!
Παρακαλώ! Έχω "γρατσουνιστεί" και 'γω απ' αυτό το φαινόμενο επανειλημμένα  :banghead: και -επιτέλους- έμαθα.

Συνέχισε να μας ταξιδεύεις. Και απολαμβάνουμε και μαθαίνουμε...
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Μάρτιος 31, 2021, 04:10:18 μμ
φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά: ενώ ο ήχος είναι σούπερ και το action κτλ. είναι καλό, είχα πολλά τριξίματα παρόλο που υπήρχε relief. Συζητώντας το θέμα (πριν από καιρό) με τον stergios craftopia του οποίου ζήτησα τα φώτα ως κιθαρίστα, πρότεινε να ξαναδώ το relief μήπως είναι υπερβολικό και τα τριξίματα προέρχονται όχι από τα κοντινά σ΄αυτό που πατάς τάστα (εκεί που έψαχνα εγώ), αλλά από τα τελευταία τάστα προς την τρύπα. Όντως έτσι ήταν, δεν το είχα ξανασυντήσει και δεν το έψαχνα τόσο μακριά. Ευχαριστώ για την τηλε-διάγνωση, Στέργιο!
Παρακαλώ! Έχω "γρατσουνιστεί" και 'γω απ' αυτό το φαινόμενο επανειλημμένα  :banghead: και -επιτέλους- έμαθα.

Συνέχισε να μας ταξιδεύεις. Και απολαμβάνουμε και μαθαίνουμε...

Τηλε - διάγνωση , χειρουργική αποκατάσταση !  Χαίρομαι , καμαρώνω , απολαμβάνω , μαθαίνω !    {celebrate011}   {celebrate012}

Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 31, 2021, 04:25:31 μμ
Μπράβο Μάνο. Ριζικές λύσεις.


Μια ερώτηση τεχνικής φύσεως μόνο έχω.
Το σίδερο ενημέρωσες και πήρες άδεια από τη σύζυγο ή το χρησιμοποίησες στη ζούλα;
Όχι τίποτα άλλο γιατί εδώ θα έπεφτε παντόφλα. ;D
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 01, 2021, 09:01:43 πμ
 :021:
 όχι το σίδερο είχε μπει σε αχρηστία λόγω βλάβης στο σύστημα του ατμού αλλά κατά τα άλλα δουλεύει, πήραμε νέο για το σπίτι και αυτό πλέον κατέληξε στο εργαστήριο
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: sakkalis στις Απρίλιος 01, 2021, 10:14:34 πμ
Αμ ετσι εξηγειται η ανεση στη χρηση του σιδερου.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 02, 2021, 01:10:38 πμ
 λοιπόοοοοον.. μπήκε η βέργα και πήγα να πάρω ταστιέρα.
Κι ενώ είχα στο μυαλό μου έβενο, βλέπω μέσα στα "καλάθια" στον Σοφιανό ένα κομμάτι για σκάφος ηλεκτρικής. Για την ακρίβεια, το μισό για bookmatch, που τους έμεινε αμανάτι από λάθος στο κόψιμο και κατέληξε στα καλάθια απ 'οπου πουλάνε με το κιλό διάφορες φύρες) .

- τι είναι αυτό ?
- ελιά...
το έπιασα, το φύσηξα να φύγει η σκόνη και μετά από ώριμη σκέψη τριών δευτερολέπτων την πήρα κι έφυγα. Δεν έχω ιδέα αν κάνει για ταστιέρα αλλά θα μάθω.
Έβγαλα κι ένα κομμάτι για την κεφαλή και ιδού.
Αλλά τώρα έχω άλλο θέμα και ζητάω γνώμες (αν και μάλλον μου έχει μπει και δεν βγαίνει):
έβαλα για δοκιμή τα dots επάνω και μ΄αρέσει πιο πολύ με ένα μόνο στον "μάστορα" (το 5ο διάστημα) παρά όλη η σειρά πλήρης.

Τι λέει η ομήγυρις ?
ειδικά οι κιθαρίστες, αρκούν τα πλαϊνά μικρά dots (μαύρα θα είναι) για να προσανατολίζεστε ?

 


 


 
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Stergios_lutherie στις Απρίλιος 02, 2021, 01:51:24 πμ
Κομψό και μίνιμαλ!
Χαλάλι του, ας κάνουμε και κανα φάλτσο...
Γοητευτική η ελιά!
Μα τι ειν' αυτό το μπλέ;
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: sakkalis στις Απρίλιος 02, 2021, 02:03:45 πμ
Κομψό και μίνιμαλ!
Χαλάλι του, ας κάνουμε και κανα φάλτσο...
Γοητευτική η ελιά!
Μα τι ειν' αυτό το μπλέ;


Στέργιο το μπλε είναι ματάκι για να μην την ματιάζουν τέτοια κούκλα που είναι.
Μάνο εγώ θα σου πρότεινα ή την πλήρη σειρά ή καθόλου.
Και με τα πλαϊνά κάνεις δουλειά.
Η ελιά είναι τόσο όμορφη που που ότι βάζεις επιπλέον κρύβει την ομορφιά της.

Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Απρίλιος 02, 2021, 05:26:56 πμ
για δοκιμασε κ χωρις ματζαφλαρια, να βαλεις μονο πανω απο τη ταστιερα (στο πλαί της δηλαδη)...
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Απρίλιος 02, 2021, 06:23:10 πμ
Μαγεύτηκα από την ομορφιά της !    :13:   {celebrate004}    :13:
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 02, 2021, 08:55:42 πμ
Μα τι ειν' αυτό το μπλέ;

συνθετικό είναι, δεν θυμάμαι πως το λένε. Είναι ωραίο αλλά μετά το τρίψιμο (που δεν μπορείς να αποφύγεις) θαμπώνει σε σχέση με το φυσικό όστρακο.

Δημήτρη, Στέλιο ένα σημαδάκι το θέλω, αλλιώς μου φαίνεται πολύ ... κενό. Στην κλασική είναι κανόνας, αλλά οι λαϊκές έχουν πάντα.

Πάντως αφού επιβεβαιώνεται η τάση για διακριτικές επεμβάσεις και αφού στην συγκεκριμένη θέση υπάρχει χώρος και δεν ενοχλούν τα τάστα, μπορεί να μπει ακόμα και μετά το σετάρισμα, οπότε συνεχίζω χωρίς dots και βλέπω μετά.

Επίσης επειδή το τακούνι έχει γίνει χάλια με τις τσόντες και τις κακοτεχνίες, λέω να κάνω αυτήν την εξυπνάδα που έκανα στην f holes - μόνο στο τακούνι, όχι στο σκάφος: μια περικοκλάδα που να ξεκινάει από σχεδόν μαύρα χρώματα και να σβήνει με πιο ανοιχτά ψηλότερα προς την κεφαλή.

 


 
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Απρίλιος 02, 2021, 09:05:12 πμ
Ακόμα ένα UNIQUE MASTERPIECE !!!
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: ΚαΠα στις Απρίλιος 02, 2021, 10:13:34 πμ


Επίσης επειδή το τακούνι έχει γίνει χάλια με τις τσόντες και τις κακοτεχνίες, λέω να κάνω αυτήν την εξυπνάδα που έκανα στην f holes - μόνο στο τακούνι, όχι στο σκάφος: μια περικοκλάδα που να ξεκινάει από σχεδόν μαύρα χρώματα και να σβήνει με πιο ανοιχτά ψηλότερα προς την κεφαλή.

 
 


Ωωωωωω! Ψαρωτικός είσαι ρε φίλε! Μη μας τα δείχνεις έτσι απότομα! :undecided2: :undecided2:
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Πασχάλης στις Απρίλιος 02, 2021, 01:59:08 μμ


Απλά να σας καλέσω να παρατηρήσετε ότι η γαλάζια περικοκλάδα/φύλο που φαίνεται, έχει ξεκινήσει από το μάνικο και πέρασε τακούνι και πλαϊνά πριν καταλήξει στην πλάτη.

Τι να πει κανείς τώρα για καλητεχνική και κατασκευαστική αρτιότητα...
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Stergios_lutherie στις Απρίλιος 02, 2021, 03:56:31 μμ
Κλείνω το στόμα μου που χάσκει και κάνω άλλη μια ερώτηση:
Τις ταστιέρες στις κιθάρες σου δε θυμάμαι τις κάνεις επίπεδες όπως της κλασσικής ή έχουν καμπυλότητα κι αν ναι πόση;
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Απρίλιος 02, 2021, 09:05:54 μμ
(παντως ταση ειναι αρκετοι κατασκευαστες κλασικης -κυριως αμερικη/αυστραλια/κινα/καναδα- , να τις κανουν με καμπυλοτητα)
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Απρίλιος 02, 2021, 09:09:53 μμ
 :-* :-* :-*
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 03, 2021, 08:44:27 πμ
Κλείνω το στόμα μου που χάσκει και κάνω άλλη μια ερώτηση:
Τις ταστιέρες στις κιθάρες σου δε θυμάμαι τις κάνεις επίπεδες όπως της κλασσικής ή έχουν καμπυλότητα κι αν ναι πόση;

όχι δεν κάνω καμπυλότητα, στην fholes θα έπρεπε αλλά δεν έκανα
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Korf στις Απρίλιος 04, 2021, 02:55:09 μμ
Καταπληκτική παρουσίαση. Μπράβο. Για τα dots εγώ θα έβαζα ένα στο 5 (ίσως όχι dot στρογγυλό αλλά έναν ρόμβο παράλληλο με τα τάστα). Για το σχέδιο στο μπράτσο κάτι απλό. Ίσως ένα ανάποδο τρίγωνο που να ξεκινάει από την κόντρα και να συνεχίζει μέχρι την πλάτη. :039:
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 09, 2021, 04:25:39 μμ
Καταπληκτική παρουσίαση. Μπράβο. Για τα dots εγώ θα έβαζα ένα στο 5 (ίσως όχι dot στρογγυλό αλλά έναν ρόμβο παράλληλο με τα τάστα). Για το σχέδιο στο μπράτσο κάτι απλό. Ίσως ένα ανάποδο τρίγωνο που να ξεκινάει από την κόντρα και να συνεχίζει μέχρι την πλάτη. :039:

καταρχάς ευχαριστώ!
αυτό με τον ρόμβο δεν το πολυκατάλαβα, αλλά αν είναι να βάψω, θα το βάψω όλο το τακούνι, τα πλαϊνά του είναι καρναβάλια   :banghead:
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 09, 2021, 04:48:41 μμ
αφού λοιπόν μπήκαν όλα (βέργα, ταστιέρα, τάστα) και πέρασαν μερικές μέρες είπα να δω τι γίνεται με τα τασταρίσματα. Το μπράτσο με τη βέργα δεν φαινόταν να έχει πάρει χαμπάρι τίποτα (ίσιο) αλλά υπήρχαν ακόμα τασταρίσματα. Αρχικά υπέθεσα ότι πάλι οφείλονταν στο relief και χαλάρωνα σταδιακά τη βέργα να κάνει λίγο κοιλίτσα το μπράτσο. Αλλά τα τασταρίσματα εκεί.
Σε κάποια φάση σκέφτηκα να σφίξω αντί να χαλαρώνω, και ως εκ θαύματος ήρθαν όλα στη θέση τους.
... άβυσσος η ψυχή της κιθάρας, αλλά εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος - η εναλλακτική ήταν να κολλήσω το μπράτσο και να κάνω σταθερό καβαλάρη και θα πήγαινε περίπατο το project.
......
Με την βίδα στο τακούνι και κολυμπητό καβαλάρη είναι σαν να έχεις τρεις κιθάρες. Ο ήχος αλλάζει με αξιοσημείωτο τρόπο ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνεις στον καβαλάρη, στις οποίες πλέον εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί το μπράτσο λόγω της δυνατότητας αλλαγής της κλίσης σε δευτερόλεπτα.
Δεν έκανα τριάντα καβαλάρηδες αυτή τη φορά (δεν χρειαζόταν, έχω περίσσια από προηγούμενες κατασκευές  {celebrate011}) αλλά δοκίμασα ξύλινους ολόσωμους ή με "ποδαράκια", χαμηλούς η ψηλούς, σε αξιοσημείωτο εύρος (11-18mm από τις κατασκευές των lapsteel, resonator και f holes), με κόκκαλο ή χωρίς, μεταλλικούς από σίδερο, μπρούτζο και αλουμίνιο, ρυθμιζόμενου ύψους κτλ. κτλ. Απ΄όλους μου άρεσε περισσότερο ένας εβένινος σχετικά χαμηλός ~12mm με φυτευτό/ κολλητό κόκκαλο.

Θα επιχειρήσω να τον αναπαράγω από ελιά για να έχω και ασθητικό ταίριασμα αλλά έχω αμφιβολίες για το ξύλο αυτό, ίσως το συγκεκριμένο κομμάτι που έχω είναι ακατάλληλο. Πολύ μαλακό μου φαίνεται στην επεξεργασία, άσε που ένα κομμάτι που μου έπεσε έσπασε στα νερά του, χώρισε σαν παξιμάδι. Έτσι δούλεψα πολύ προσεκτικά τον καβαλάρη μην έχουμε αναγούλες, αλλά και πάλι φοβάμαι ότι αν τυχόν πέσει θα σπάσει. Τέλος πάντων αν δεν μου αρέσει ο ήχος (χωρίς κόκκαλο δεν "μολογάει", να δούμε με το κόκκαλο τι θα έχει να μας πει) θα βάλω τον εβένινο.


 


 


 
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: songless_bird στις Απρίλιος 09, 2021, 05:57:53 μμ
Μανο το προβλημα μήπως είναι τα νερά του ξύλου της ελιάς; πες μου λίγο διαστάσεις  για να δω αν είναι όντως τόσο εύθραυστο να κόψω  από ένα κούτσουρο ελιάς που έχω.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: criscook στις Απρίλιος 09, 2021, 09:18:26 μμ
Πάρα πολυ ωραία δουλειά Μάνο και πολυ αναλυτική περιγραφή!
Μπράβο!
Η ελιά που έχεις πόσο καιρό ειναι κομμένη;
Έχει πολύ όμορφα νερά!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Απρίλιος 09, 2021, 10:30:52 μμ
Τι να πρωτοθαυμάσω , τι να γράψω , κι εγώ ο φαρμακόγατος  ...   {celebrate013}

Κατάφερες και συνδύασες , για άλλη μια φορά , τόσο επιτυχημένα
τις τεχνικές ιδιαιτερότητες με την προσωπική σου καλλιτεχνική έκφραση ! 

                                       Respect !Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: sakkalis στις Απρίλιος 10, 2021, 01:38:23 πμ
Μανο η ελια ειναι οντως υπεροχη.
Κι ολη η υπολοιπη δουλεια εννοειται αλλα αυτην την ελια την ζηλευω.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Απρίλιος 10, 2021, 05:41:50 πμ
την ελια την ζηλευω.
ρε συ με το τρικυκλο πρεπει να ταξιδευουμε βδομαδα κ βαλε μεχρι να φτασουμε, για το τσουρνεμα...
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 10, 2021, 09:53:28 πμ
 μπυρα

(πρωϊ πρωϊ - τυχαία το πάτησα, αλλά ας μείνει, τι καφές - τι μπύρα)

Η ελιά είναι όντως εντυπωσιακή αλλά όσο τη δουλεύω τόσο λιγότερο μου αρέσει. Ίσως είναι τα συγκεκριμένα κομμάτια. Η ταστιέρα είχε πιο"διακριτικά" νερά όπως βλέπετε αλλά πήρα κι άλλο ένα με έντονα νερά για τον καβαλάρη. 
@ criscook δεν έχω ιδέα πόσο καιρό ήταν κομμένο, από τον Σοφιανό τα πήρα όλα.
@ songless - έσπασε  ακριβώς στα νερά, χώρισε σαν πράσο. Δεν έχει νόημα να πάρω άλλο κομμάτι, τον έκανα εν τω μεταξύ τον καβαλάρη, χτες έβαλα και το κόκκαλο και είναι τελειωμένος. Αλλά δεν μου άρεσε γενικά, εκτός του ότι μου φαίνεται πολύ μαλακό το ξύλο (στομώνει το γυαλόχαρτο αμέσως), έχει κι άλλα θέματα, π.χ. κολλώντας χτες το κόκκαλο είχα θέμα με την κόλλα. ΔΕΝ κολλούσε ούτε με κυανακρυλική ούτε με PVA. Βρήκα μια κυανακρυλική ξεχασμένη σ' ένα συρτάρι σε συσκευασία δοχείου (όχι σωληνάριο) που δεν κλείνει καλά το καπάκι κι έχει γίνει κάπως σαν τζελ, μ' αυτήν κόλλησε τελικά αλλά μάλλον τυχαίο ήταν. Ούτε αυτό το περίμενα.

Τέλος πάντων με τα πολλά έγινε και ο δεύτερος καβαλάρης, από ήχο έχω την αίσθηση ότι είναι μεν πολύ κοντά στον εβένινο, αλλά υπολείπεται - έστω ελάχιστα. Τώρα δεν παίζω άλλο με τους καβαλάρηδες, φτάνει, θα την διαλύσω να βάλω κορδόνια κτλ. και θα διαλέξω καβαλάρη μετά τα βερνίκια - ούτως ή άλλως αφού δεν είναι κολλητός όποιον θέλεις βάζεις.

Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Απρίλιος 10, 2021, 02:55:35 μμ
χώρισε σαν πράσο

αυτο ειναι παραδειμα ξυλου που κοπηκε σοκορο
δηλ οπως ειναι ολος ο κορμος, να παρεις να κοψεις μια "στρογγυλη φετα"
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: songless_bird στις Απρίλιος 10, 2021, 03:26:10 μμ
Βρε πες διαστάσεις να σου δώσω 5- 6 κομμάτια να έχεις. Σωστά κομμένα κατά μήκος του κορμου και οχι από φέτα.
Και θα στα δώσω όταν έρθουν και οι βίδες.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 12, 2021, 04:03:39 μμ
Βρε πες διαστάσεις να σου δώσω 5- 6 κομμάτια να έχεις. Σωστά κομμένα κατά μήκος του κορμου και οχι από φέτα.
Και θα στα δώσω όταν έρθουν και οι βίδες.

α) 15-16 εκ. μήκος, 8 χιλ. φάρδος, 15 χιλ. ύψος

β) καλλιστεία καβαλάρηδων και οι φιναλίστ: η ελιά κι ο πρώτος αριστερά έβενος

 


γ) βγάζοντας τις χορδές για τα περαιτέρω (φιλέτα κτλ.) - μου πήρε λίγο χρόνο να καταλάβω πώς συνέβη αυτό

 
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 16, 2021, 02:09:50 μμ
λοιπόν, τέλος.
Πριν τις υπόλοιπες φωτογραφίες, για τον Στέργιο που το συζητούσαμε: τελικά έβαλα το έγχρωμο dot στο 5ο διάστημα.
Παρόλο που δεν έτριψα, αλλά το έξυσα με ξυράφι, και πάλι θάμπωσε. Έχει προφανώς κάποια επεξεργασία στην επίστρωση που γυαλίζει και είναι ωραίο, αλλά δεν μπορείς να την αφήσεις, επειδή τα πλαϊνά του είναι λίγο καμπυλωτά στο πάνω μέρος. Επομένως αν κάνεις την τρύπα στην ίδια ή λίγο στενότερη διάμετρο (είναι πλαστικό και μπαίνει με ματσόλα) και στο ίδιο ακριβώς βάθος με το dot και το χώσεις όλο μέσα (πώς αλλιώς ? ) θα αφήσει κενό στο περίγραμμα, στην ένωση του ξύλου με το (καμπυλωτό στη στέψη) πλαϊνό. Αν αφήσεις κενό (λίγο μεγαλύτερη η τρύπα να χωθεί και η καμπύλη) θα πρέπει να στοκάρεις, αλλά αν στοκάρεις θα πρέπει να τρίψεις οπότε μηδέν εις το πηλίκον. Άρα αποδεχόμαστε ότι μετά την εφαρμογή δεν θα γυαλίζει ή δεν το βάζουμε.

 


φωτογραφίες από την τελειωμένη κιθάρα, κλειδιά grover, χορδές silver plated 11άρες:


 


 


 


 


πλαϊνά κορδόνια και πίσω σφήνα στην ένωση από καρυδιά

 


 


 

Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 16, 2021, 02:15:05 μμ
... συνέχεια

 


 


και κάλυμμα της βέργας από ελιά επίσης, ίσα που φαίνεται. Έκανα ένα κόλπο με προεξοχή από μέσα και δεν χρειάζεται βίδες, αλλά αν θες να το βγάλεις δεν χωράει να περάσει από τις χορδές, πρέπει να ξεκουρδίσεις μια από τις κεντρικές (την Ρε ή την Σολ) και να την τραβήξεις στην άκρη για να το βγάλεις για να έχεις πρόσβαση στη βέργα. Δεν με χαλάει, δεν πειράζουμε τη βέργα και κάθε μέρα.

 


 


τα ξύλα του σκάφους είπα ότι είναι δώρο του Στέλιου ? αν δεν το είπα, συμπαθάτε με (Στέλιο), είναι υπέροχα - και κυρίως μου άρεσε πως με το βερνίκι (άχρωμο) όλα "έδεσαν γλυκά"

 


 


και "ολίγη από επιτονισμό" όσο μας παίρνει στο φάρδος του καβαλάρη. Αν θες ακρίβεια πρέπει όλος ο καβαλάρης να τοποθετηθεί λίιιιιγο λοξά αλλά εμένα προσωπικά ούτε αυτό με χαλάει αισθητικά, καθόλου, ούτε που το βλέπω

 
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 16, 2021, 02:47:04 μμ
ξέχασα να πω - αν και το βλέπετε - ότι "νικητής" στους καβαλάρηδες ήταν πλέον καθαρά ο έβενος, η απόδοση εκείνου από ελιά μετά τα βερνίκια (αυτό άλλαξε) έπεσε αισθητά παρόλο που σαν λογική / σχεδιασμό, γεωμετρία, κόκκαλα, βάρος κτλ. ήταν σχεδόν ίδια
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Απρίλιος 16, 2021, 10:35:32 μμ
                 Καταπληκτική κιθάρα , σε όλα της !

Τώρα το βράδυ την είδα και μου έφτιαξες τέλεια τη διάθεση !   :)


                           Μπράβο Μάνο !
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Stergios_lutherie στις Απρίλιος 17, 2021, 11:00:47 πμ
...για τον Στέργιο που το συζητούσαμε: τελικά έβαλα το έγχρωμο dot στο 5ο διάστημα.
Παρόλο που δεν έτριψα, αλλά το έξυσα με ξυράφι, και πάλι θάμπωσε.
Ερωτεύσιμη! :-*
Κάνω μια σκέψη: Τρίψιμο όλο το 5ο διάστημα με όλη τη σειρά γυαλόχαρτα (Ρ600, Ρ1000, ... μέχρι τα πιό ψιλά νούμερα + αλοιφή).
Αποτέλεσμα; Ένα γυαλιστερό 5ο διάστημα (μαζί με το dot  :victory:)
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Απρίλιος 17, 2021, 12:32:45 μμ
Φοβερή, λεπτομερής, όμορφη και καθαρή δουλειά....
Μπράβο...
Κάτι τέτοια βλέπω και πεισμωνω  ;D
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: sakkalis στις Απρίλιος 17, 2021, 05:16:24 μμ
...για τον Στέργιο που το συζητούσαμε: τελικά έβαλα το έγχρωμο dot στο 5ο διάστημα.Παρόλο που δεν έτριψα, αλλά το έξυσα με ξυράφι, και πάλι θάμπωσε.
Ερωτεύσιμη! :-* Κάνω μια σκέψη: Τρίψιμο όλο το 5ο διάστημα με όλη τη σειρά γυαλόχαρτα (Ρ600, Ρ1000, ... μέχρι τα πιό ψιλά νούμερα + αλοιφή).Αποτέλεσμα; Ένα γυαλιστερό 5ο διάστημα (μαζί με το dot  :victory: )Μάνο συμφωνώ με τον Στέργιο.
Και γω αυτό θα δοκίμαζα.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 19, 2021, 09:12:13 πμ
αυτό αν ήταν η ταστιέρα ελεύθερη, το dot το έβαλα με τα τάστα πάνω, δεν θα μπορούσα να τρίψω-γυαλίσω μόνο ένα διάστημα.

αλλά έχω επίσης να πω τα εξής:

1) βαριέμαι φρικτά να τρίβω. Αυτές οι ακολουθίες είναι επιστημονική φαντασία για μένα, μέχρι 600άρι φτάνω κι αυτό σπάνια, αυτά τα νούμερα που γράφετε  τα χρησιμοποιώ μόνο όταν ακονίζω σκαρπέλα. Την ταστιέρα την "γυαλίζω" με λίμα (δυο - τρεις λίμες για την ακρίβεια, αλλά μέχρι εκεί πάω).

2) παλιά όταν ξεκινούσα, ο Αλεξανδρής μου συνέστησε τη χρήση τζαμιού για φινίρισμα. Πράγματι, ένα κομματάκι τζάμι 2 χιλ (δυσεύρετο πλέον, μόνο στις κορνίζες χρησιμοποιούν τόσο λεπτό, τρόμαξα να βρω) κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ καλή δουλειά στα σκληρά ξύλα (στα μαλακά κάνει ζημιές). Αντί τζαμιού χρησιμοποιώ συχνά ξυράφι - αυτού του τύπου της φωτογραφίας - είναι λίγο υποδεέστερο από το τζάμι αλλά με συγκρίσιμο αποτέλεσμα (και με λίγη προσοχή δεν κάνει ζημιά στα μαλακά ξύλα επειδή η κόψη του είναι πολύ στενότερη από τα 2 χιλ. του τζαμιού). Αν κάνετε κάτι τέτοιο, με ποιό τελικό νούμερο γυαλόχαρτου θα συγκρίνατε - αξιολογούσατε παρόμοιο το αποτέλεσμα με το τζάμι ή το ξυράφι ? άσχετα με το dot, απλά να σχηματίσω εικόνα για τα ξύλα.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: ΚαΠα στις Απρίλιος 19, 2021, 10:00:59 πμ

2) παλιά όταν ξεκινούσα, ο Αλεξανδρής μου συνέστησε τη χρήση τζαμιού για φινίρισμα. Πράγματι, ένα κομματάκι τζάμι 2 χιλ (δυσεύρετο πλέον, μόνο στις κορνίζες χρησιμοποιούν τόσο λεπτό, τρόμαξα να βρω) κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ καλή δουλειά στα σκληρά ξύλα (στα μαλακά κάνει ζημιές). Αντί τζαμιού χρησιμοποιώ συχνά ξυράφι - αυτού του τύπου της φωτογραφίας - είναι λίγο υποδεέστερο από το τζάμι αλλά με συγκρίσιμο αποτέλεσμα (και με λίγη προσοχή δεν κάνει ζημιά στα μαλακά ξύλα επειδή η κόψη του είναι πολύ στενότερη από τα 2 χιλ. του τζαμιού). Αν κάνετε κάτι τέτοιο, με ποιό τελικό νούμερο γυαλόχαρτου θα συγκρίνατε - αξιολογούσατε παρόμοιο το αποτέλεσμα με το τζάμι ή το ξυράφι ? άσχετα με το dot, απλά να σχηματίσω εικόνα για τα ξύλα.

Νομίζω ότι δεν μπορούν να συγκριθούν. Το τζάμι, όπως το ξυράφι και η ξυλουργική ξύστρα λειτουργούν όπως μια πλάνη. Δηλαδή κόβουν ενιαία (ξυρίζουν) το ξύλο, με καθαρή κοπή. Σταα γυαλόχαρτα όσο μεγάλο νούμερο και να είναι, κόβουν τα επι μέρους σκληρά σωματίδια που έχει στην επιφάνειά του.

Μου ήρθε και μια φαεινή ιδέα. Η διαφορά του ξυραφιού από  το γυαλόχαρτο είναι η ίδια μεταξύ ψηφιακού και αναλογικού σήματος στα ηλεκτρονικά (τι λέω πρωι-πρωί  ??? ??? ??? )

Καλημέρα σας! {celebrate011}
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: sakkalis στις Απρίλιος 19, 2021, 10:21:30 πμ
αυτό αν ήταν η ταστιέρα ελεύθερη, το dot το έβαλα με τα τάστα πάνω, δεν θα μπορούσα να τρίψω-γυαλίσω μόνο ένα διάστημα.

αλλά έχω επίσης να πω τα εξής:

1) βαριέμαι φρικτά να τρίβω. Αυτές οι ακολουθίες είναι επιστημονική φαντασία για μένα, μέχρι 600άρι φτάνω κι αυτό σπάνια, αυτά τα νούμερα που γράφετε  τα χρησιμοποιώ μόνο όταν ακονίζω σκαρπέλα. Την ταστιέρα την "γυαλίζω" με λίμα (δυο - τρεις λίμες για την ακρίβεια, αλλά μέχρι εκεί πάω).

2) παλιά όταν ξεκινούσα, ο Αλεξανδρής μου συνέστησε τη χρήση τζαμιού για φινίρισμα. Πράγματι, ένα κομματάκι τζάμι 2 χιλ (δυσεύρετο πλέον, μόνο στις κορνίζες χρησιμοποιούν τόσο λεπτό, τρόμαξα να βρω) κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ καλή δουλειά στα σκληρά ξύλα (στα μαλακά κάνει ζημιές). Αντί τζαμιού χρησιμοποιώ συχνά ξυράφι - αυτού του τύπου της φωτογραφίας - είναι λίγο υποδεέστερο από το τζάμι αλλά με συγκρίσιμο αποτέλεσμα (και με λίγη προσοχή δεν κάνει ζημιά στα μαλακά ξύλα επειδή η κόψη του είναι πολύ στενότερη από τα 2 χιλ. του τζαμιού). Αν κάνετε κάτι τέτοιο, με ποιό τελικό νούμερο γυαλόχαρτου θα συγκρίνατε - αξιολογούσατε παρόμοιο το αποτέλεσμα με το τζάμι ή το ξυράφι ? άσχετα με το dot, απλά να σχηματίσω εικόνα για τα ξύλα.


Μάνο και γω μέχρι 400 πάω στην ταστιέρα (στο ξύλο).
Στα τάστα μετά από το 400αρι κάνω και λεπτό σύρμα κουζίνας.
Για το τζάμι δουλεύει σαν τη ξύστρα. Στην αρχή δούλευα τζάμι και καμιά φορά ξυράφι.
Μάζευα σπασμένα τζάμια και δούλευα με αυτά. Το πρόβλημα με το τζάμι είναι πως δεν σπάει πάντα σε ευθεία και στομώνει σχετικά γρήγορα. Δεν ακονίζεται, οπότε το ξανάσπαγα για να βγάλω καινούργια ακμή.
Από τότε που πήρα την πρώτη ξύστρα το παράτησα το τζάμι και πήρα πολλές και σε διάφορα σχήματα.
Μία καλά ακονισμένη ξύστρα δίνει καλό αποτέλεσμα μα πάντα περνάω γυαλόχαρτα. Ανάλογα με το ξύλο ξεκινάω με 100αρι ή 180αρι. ακολουθεί 240, 320, 400, Σπάνια και 500αρι. Τα πιο ψιλά είναι πολύ για τη δική μου υπομονή.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απρίλιος 19, 2021, 10:25:30 πμ
Νομίζω ότι δεν μπορούν να συγκριθούν. Το τζάμι, όπως το ξυράφι και η ξυλουργική ξύστρα λειτουργούν όπως μια πλάνη. Δηλαδή κόβουν ενιαία (ξυρίζουν) το ξύλο, με καθαρή κοπή. Σταα γυαλόχαρτα όσο μεγάλο νούμερο και να είναι, κόβουν τα επι μέρους σκληρά σωματίδια που έχει στην επιφάνειά του.

ναι οκ, επιστημονικά (πώς αλλιώς, αφού είσαι ..πανεπιστήμονας   {celebrate012} ) έτσι είναι - και σ' αυτό το σημείο να κάνω φιγούρα, έχω απόσπασμα μιας μελέτης δεκαετίας '70 που λέει ότι ο ήχος της κιθάρας επηρεάζεται λιγότερο με το πλάνισμα (επειδή ακριβώς κόβει και η επιφάνεια των ινών που αφήνει είναι επίπεδη) απ΄ότι με το γυαλοχαρτάρισμα (επειδή ακριβώς το γυαλόχαρτο ουσιαστικά καταστρέφει την επιφάνεια των ινών και αφήνει μη-επιπεδωμένη μορφή - όμως σε προσέγγιση μικρών), αλλά μετά το κόλλημα των καμαριών οι διαφορές εξανεμίζονται, κι επειδή δεν υπάρχει κιθάρα χωρίς καμάρια στην πραγματικότητα δεν μας νοιάζει - επηρεάζει.
Το ίδιο ακριβώς και με το μάτι ή την αφή, οι διαφορές υπάρχουν αλλά στο βαθμό που τις βλέπει το μάτι ή τις αισθάνεται το χέρι είναι συγκρίσιμες νομίζω.
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Πασχάλης στις Απρίλιος 19, 2021, 05:37:20 μμ
Μάνο, τώρα την είδα και χάζεψα...

Τα σχέδια δε στο τακούνι μου κάνουν σαν "δώρο" στην ήδη εξαίσια κατασκευή!!!

Τρομερή...
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: Νάσος στις Απρίλιος 19, 2021, 09:46:03 μμ
Μπράβο Μάνο!
Τίτλος: Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
Αποστολή από: steliosguitar στις Απρίλιος 03, 2022, 09:03:23 πμ
ας το αφησω εδω...
https://digitalguitarstore.com/stauffer-co.-the-viennese-guitar-of-the-19th-century.html