Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Υλικά οργανοποίας => Εργαλεία => Μήνυμα ξεκίνησε από: sakkalis στις Μάρτιος 23, 2020, 08:38:36 πμ

Τίτλος: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 23, 2020, 08:38:36 πμ
Καιρό τώρα έβλεπα, και εδώ μέσα, διάφορες ιδιοκατασκευές εργαλείων (πχ. Drum sander, κορδέλα, σέγα κα.) και μου είχε μπει στο μυαλό να κάνω κάτι και εγώ. Σαν εργαλείο θα μου ήταν πιο χρήσιμο από όλα ένα drum sander ή μια ξεχονδίστρα με το σκεπτικό μου να κάνω μια κατασκευή με ελάχιστο κόστος. Στην αρχή έλεγα να κάνω κάποια κατασκευή με το δράπανο ή τον τροχό  λόγω έλλειψης διαθέσιμου μοτέρ, αλλά από τα λεγόμενα εδώ κατάλαβα πως μάλλον δεν θα ήταν αρκετά δυνατό. ΄Έτσι κατέληξα στην επιλογή της σέγας αφού κατ’ουσίαν είχα τα πάντα διαθέσιμα. Η αρχική ιδεά ήταν να χρησιμοποιήσω μια απλή σέγα Bosch που είχα αλλά όσο το δούλευα σαν ιδέα έβγαλε το lidl  μια σέγα με ρυθμιζόμενες στροφές γεγονός που με ενθουσίασε. Την αγόρασα και προχώρησα με αυτήν εν τέλει. Πάμε λίγο στις λεπτομέρειες της κατασκευής.
Η όλη κατασκευή βασίστηκε κυρίως στο παρακάτω βίντεο αν και ψάχνοντας βρήκα και άλλα πολλά:
https://www.youtube.com/watch?v=vremHB49YCg (https://www.youtube.com/watch?v=vremHB49YCg)
Κάποιες λύσεις ήτανε πιο τεχνικές, κάποιες πιο απλοϊκές αυτό που τελικά συμπέρανα είναι πως ο καθένας χρησιμοποιεί τα πιο εύκολα για αυτόν υλικά και μεθόδους. Λοιπόν αναπροσάρμοσα και εγώ την τεχνική με τα δικά μου διαθέσιμα μέσα.
 
Κατ’αρχάς όλες οι κατασκευές χρησιμοποιούσαν είτε την λάμα της σέγας είτε την λάμα πριονιού σέγας με το μικρό πύρο να κουμπώνει. Η αλήθεια είναι πως σαν κατασκευή αυτή είναι πιό εύκολη. Η περίπτωση της λάμας με ενδιαφέρει πολύ λίγο. Περισσότερο με ενδιέφερε η λυση το πριονάκι γιατί κάνει πιο λεπτοδουλειά. Δυστυχώς όμως το πριονάκι με τον πύρο, από όσο ξέρω, βγαίνει σε μόνο ένα μέγεθος το οποίο για φιγούρες είναι αρκετά χοντρό όμως. Είχα στο μυαλό μου να χρησιμοποιήσω τα πιο ψιλά πριονάκια που βγαίνουν σε πολλά μεγέθα ανάλογα με την δουλειά που κάνεις. Έτσι έβαλα και μια τρίτη επιλογή στην κατασκευή, να μπορεί να πάρει και όλων των διαστάσεων πριονάκια χωρίς τον μικρό πύρο.  Για να το πετύχω αυτό έφτιαξα σφικτηράκια με βίδες  για να σφίγγουν το μικρό πριονάκι. Η προσαρμογή του πριονιού πάνω στην σέγα έγινε με ένα σχετικό απλά τρόπο (που είδα σε κάποιο άλλο βίντεο που τώρα δεν μπορώ να βρω. Μια μεταλλική λάμα περίπου στο ίδιο πάχος με την λάμα της σέγας κολλήθηκε με διπλής όψεως πάνω σε μία λάμα σέγας και με λίμες και ψιλό σιδεροπρίονο αντιγράφηκε το μέρος της λάμας που κουμπώνει στη φωλιά της σέγας. Η λάμα ήτανε λίγο πιο χοντρή και κατέβηκε στο επιθυμητό πάχος με λίμα. Στην συνέχεια έγινε τρύπα και ένα δεύτερο κομμάτι από τη σιδερένια λάμα τοποθετήθηκε για να σφίγγει με μία πεταλούδα το πριονάκι. Σε κάθε σφιγκτήρα δημιουρηθήκανε και εγκοπές για να μπορεί να παίρνει και τα πριόνια με τον πύρο.
https://youtu.be/mm9Lr2Z5gKo
https://youtu.be/McWgpLksgNw
https://youtu.be/cY-I37Is18w
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 23, 2020, 08:42:03 πμ
Για να πιάνει το πριονάκι και από την πάνω μεριά φτιάχτηκε αντίστοιχο σφικτηράκι που αυτό πακτώθηκε σε ξύλινη καβίλια (παίζει το ρόλο του εμβόλου). Η ξύλινη καβίλια περνάει μέσα από τον βραχίονα της σέγας και έχει επαναφορά με ελατήριο. Το ελατήριο δεν είναι ένα αλλά τέσσερα. Ανάλογα με το μήκος του πριονιού βάζεις 3 ή 4 ελατήρια και η τάση τους καθορίζεται με διαφορετικές τρύπες οδηγούς κατα μήκος της καβίλιας.
 
 
Βραχίονας.
Ο βραχίονας φτιάχτηκε από ξύλα τάβλες κρεβατιού. Έγινε ένας στοιχειώδης συρταρωτός οδηγός για να μεγαλώνει το μήκος του βραχίονα ανάλογα με την χρήση μέσω αποσπώμενου μέρους. Σταθεροποιείται με δύο βίδες στη θέση που θέλουμε. Στο αποσπώμενο κομμάτι του βραχιόνα έγινε τρύπα που που μέσα της περνάει η καβίλια έμβολο με τα ελατήρια. Στην ίδια τρύπα περνάει εναλλακτικά και χαλκοσωλήνα πάνω στην οποία στερεώθηκε ο οδηγός με τα ρουλεμάν για την σταθεροποίηση της λάμας της σέγας. Μπήκε μεταλλική υποδοχή με εξωτερικό σπίρωμα για να σφίγγει στο ξύλο και εσωτερικό σπίρωμα που να παίρνει βίδα (δυστυχώς δεν ξέρω πως λέγεται). Αυτή η βίδα έχει διπλό ρόλο. Σταθεροποιεί την χαλκοσωλήνα και ρυθμίζει το ύψος του οδηγού ανάλογα με το μήκος της λάμας. Από την άλλη σταθεροποιεί την καβίλια (γιατί την τραβάει το ελατήριο) όταν θέλεις να αλλάξεις πριονάκια.
 
Η όλη κατασκευή έγινε απλά με κόντρα πλακέ θαλάσσης. Η σέγα σταθεροποιήθηκε με 6 βίδες με πεταλούδα για να μπορεί να βγαίνει εύκολα αν θες να την χρησιμοποιήσεις για άλλη δουλειά. Το τραπέζι έχει 2 επιφάνειες εργασίας. Η πρώτη είναι για δουλεύεις με τις λάμες της σέγας. Για τις λάμες του πριονιού επειδή μπήκαν οι σφιγκτήρες για τα πριόνια, η πεταλούδα έβγαινε πάνω από την  επιφάνεια εργασίας. Για τον λόγο αυτόν μπήκε μία επιπλέον επιφάνεια από κόντρα πλακέ που σκάφτηκε φωλιά από την μέσα μεριά για να μην βρίσκει ο σφιγκτήρας και να έχει μόνο ένα μικρό άνοιγμα για το πριόνι.
 
Δυστυχώς βίντεο και φωτογραφίες από την κατασκευή δεν υπάρχουν. Δεν νομίζω ότι είναι και απόλυτα απαραίτητο μιας και  δεν έχει και καμία μεγάλη διαφορά από το βίντεο που εμπνεύστηκα. Τράβηξα μόνο κάποια βίντεο αφού είχε τελειώσει η κατασκευή από δοκιμαστική χρήση, πριν όμως γίνουν κάποιες μικροβελτιώσεις και σεταριστεί τελείως.
Νομίζω πλέον πως την φιγούρα για την πεναριά της μπουζουκομάνας θα την κάνω με την σέγα αυτή και όχι την χειρός πλέον.
 
Το κόστος το υπολογίζω γύρως στα 30 ευρώ. 20 για την σέγα και κανά δεκάρικο για τα βίδες, καβίλια χαλκοσωλήνα. Λάμες και πριόνια είχα. Όλη την ξυλεία τη βρήκα παρατημένη στο δρόμο, κόντρα πλάκέ θαλάσσης από οικοδομές, τάβλες από πεταμένα κρεβάτια, κάτι άλλα ξύλα από ξηλωμένες κάσες από πόρτες κλπ. Τα ρουλεμάν από αχρηστεμένα σπίνερ των πιτσιρικάδων.
 
https://youtu.be/2OCKJq5VHV4 (https://youtu.be/2OCKJq5VHV4)
https://youtu.be/yHJ_yas62Gs (https://youtu.be/yHJ_yas62Gs)
https://youtu.be/OSaI3hjTvSk (https://youtu.be/OSaI3hjTvSk)
Η επόμενη κατασκευή Πάγκος με δισκοπρίονο. Εχω ένα δισκοπριόνο χειρός που κάθεται. Νομίζω πως άμα πάει σε πάγκο θα πιάσει τόπο. Εννοείται και το drum sander είναι στα πλάνα μόλις κονομήσω το μοτέρ (έχω ένα παλιό πλυντήριο που κάθεται ρε λες; ).
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάρτιος 23, 2020, 10:43:08 πμ
https://www.youtube.com/watch?v=PzBf2_TzI40 (https://www.youtube.com/watch?v=PzBf2_TzI40)


 :13:
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: ΚαΠα στις Μάρτιος 23, 2020, 11:16:23 πμ
Τι λες τώρα!!!! :-*
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: KOSTAS7 στις Μάρτιος 23, 2020, 12:35:14 μμ
Μπράβο Μητσάρα!!!
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Γιάννης Καραβασίλης στις Μάρτιος 23, 2020, 03:25:53 μμ
Τι λες τώρα ρε φίλε....!!!!!! Θαυμασμός και μόνο...!!!!!!!!!!  {celebrate011} {celebrate011}
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Άλκης Σ στις Μάρτιος 23, 2020, 05:57:10 μμ
Μπράβο φίλε, ωραία σκέψη και εκτέλεση!
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Μάρτιος 23, 2020, 07:18:21 μμ
Μπράβο φίλε, ωραία σκέψη και εκτέλεση!

+1 ! κι από μένα . Καλές κοπές !   :13: :13:
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: oscar στις Μάρτιος 23, 2020, 07:34:42 μμ
Ωραία υλοποίηση.
Μπράβο Δημητρη.

Μια συμβουλή μονο.
Αυτά τα μηχανάκια θέλουν προσοχή (για τα χερια και οχι για το υλικο) γιατί το πριόνι έχει την τάση να τραβάει το υλικό προς τα πανω, και να χάνεται εύκολα ο έλεγχος.
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Stergios_craftopia στις Μάρτιος 23, 2020, 07:57:16 μμ
Δημήτρη σκοράρεις!!!
 {celebrate014}
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Μάρτιος 24, 2020, 02:32:51 πμ
Μπράβο Δημητρη....καλες κοπες να εχεις και καμπυλωτες φιλε !!!
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Νάσος στις Μάρτιος 24, 2020, 08:45:23 πμ
Καλοδούλευτη Δημήτρη!
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 24, 2020, 09:30:02 πμ
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
Η κατασκευή δεν ήταν δικιά μου ιδέα. Εγω την τροποποίσα και την υλοποίησα με τα δικά μου διαθέσιμα.
Δεν είναι δύσκολη κατασκευή πάντως. Γενικά δεν πολυκαιγόμουνα για τέτοιο εργαλείο (σίγουρα είναι ευκολία μεγάλη σε σχέση με το να το κάνεις με το χέρι) αλλά το έκανα πιο πολύ για την πρόκληση.


Μάνο έχει δίκιο, τραβάει προς τα πάνω και θέλει προσοχή. Κοπές μόνο με γάντια πλέον.
Κάτι ακόμα. Τα πριονάκια που έβαλα είναι αυτά που είχα από την χειροκίνητη σέγα και έχουν κοπή μόνο προς την μία μεριά.
Πρέπει να υπάρχουν λογικά και λεπτάκυλιδρικά που κόβουν προς όλες τις πλευρέςέτσι δεν είναι; Γιώργο εσύ που δουλευεις την ηλεκτρική επιτραπέζια σέγα πρέπει να ξέρεις. Για πεες καμιά ιδέα.

Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Μάρτιος 25, 2020, 01:21:40 πμ
Εχει οτι πριονακια θελεις....το θεμα ειναι στην δικη σου πατεντα, να μπορεις να ρεγουλαρεις το τεντωμα για να μην σπανε.
Θα πας να παρεις πριονακια (Οταν ανοιξουν...χαχαχα) στον Λυγκώνη.
ΠΑΝΟΣ ΛΥΓΚΩΝΗΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε.
ΠΑΝΟΣ ΛΥΓΚΩΝΗΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 8
ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 210-3212021
       210-3218558

ΦΑΞ  210-321863
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 25, 2020, 11:33:54 πμ
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο.
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Μάρτιος 25, 2020, 03:19:39 μμ
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο.


Εννοείται....''τιποτα Δημητρη....''
Εδω το ένα χέρι  νίβει τ' αλλο...., έτσι προχωράμε !!!
Τίτλος: Απ: Η σέγα του φτωχού (μια ιδιοκατασκευή)
Αποστολή από: Nikos στις Μάρτιος 25, 2020, 06:44:56 μμ
Συγχαρητήρια Δημήτρη!!!