Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Κατασκευή => Κατασκευές εγχορδων => Μήνυμα ξεκίνησε από: rogtek στις Μάιος 09, 2019, 07:38:35 μμ

Τίτλος: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Μάιος 09, 2019, 07:38:35 μμ
Καλησπέρα σε όλους!

Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την οργανοποιία και αποφάσισα να ξεκινήσω με την κατασκευή ενός σκαφτού μονοκόματου μπαγλαμά.
Από όσα έχω διαβάσει στο φόρουμ και όσες πληροφορίες έχω καταφέρει να μαζέψω, κατέληξα στο παρακάτω σχέδιο.

Πρόκειται για μπαγλαμά 36 κλίμακα, με διαστάσεις σκάφους 156x104x74 (στο σχέδιο μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις διαστάσεις).

Επειδή δεν έχω καμία εμπειρία ή γνώση του αντικειμένου και οι απορίες είναι πολλές, θα ήθελα τις παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις σας.

Ευχαριστώ
Παναγιώτης
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Gianniss123 στις Μάιος 09, 2019, 11:25:01 μμ
Καλησπέρα, βρισκομαι σε σχεδον παρομοια φαση με σενα με τη διαφορα εγω οτι τελειωσα πριν μερικες μερες τη κατασκευή του πρωτου μπαγλαμά. Το μονο που μπορώ να σου πω είναι να προσθέσεις στο σχέδιο και ένα εμπρος τακο για τη χορδιερα.  Περισσότερα θα μας πουν οι εμπειροι φιλοι μας. Επισης τι εργαλεια διαθετεις και με τι ξυλα θα δουλεψεις
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Μάιος 11, 2019, 02:08:34 μμ
Giannis123, ήμουν σίγουρος ότι κάτι θα έλειπε....!!  {celebrate013}

Όσον αφορά τα ξύλα και τα εργαλεία, επειδή ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την ξυλουργική και την επιπλοποιία (αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ξεκινήσω την κατασκευή), έχω και ηλεκτρικά εργαλεία και χειρός τα οποία δουλεύω περισσότερο.
Για την ξυλεία σκέφτομαι να ξεκινήσω με φλαμούρι ή οξιά. Την οξιά την έχω δουλέψει πολύ, μου αρέσει σαν ξύλο και έχω αρκετή ποσότητα. Το φλαμούρι δεν το έχω δουλέψει αλλά από ότι διάβασα είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που ξεκινάει.

Από ότι είδα στο δικό σου post, χρησιμοποίησες και εσύ οξιά. Επιδή ξέρω τι σημαίνει να δουλεύεις οξιά με το χέρι, προτείνεις να ξεκινήσω με το φλαμούρι;
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Gianniss123 στις Μάιος 11, 2019, 03:53:53 μμ
Ναι φλαμουρι με τα χιλια. Εκτός απο τη δυσκολια με την οξια αποτι ξερω υπάρχει και ένας διχασμος αν ειναι κατάλληλη για οργανα. Ότι μπορώ να βοηθησω απο τα ελαχιστα που ξερω κι εγω ,εδω ειμαι!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: jtheo στις Μάιος 11, 2019, 09:46:56 μμ
Φλαμούρι βάλε. Θα το εκτιμήσεις στο σκάψιμο! Εγώ στον σκαφτο που έφτιαξα (ακόμα δεν έχω καταφέρει να το ανεβάσω!) το ευχαριστήθηκα! Όλο το άδειασμα φαντάσου με ένα pfeil σκαρπελο χωρίς δράπανο!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Μάιος 13, 2019, 09:36:31 πμ
θα ήθελα τις παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις σας.

καλημέρα και καλή ευκολία στη συνέχεια της κατασκευής!
τα σχέδια είναι πλήρη και πολύ κατατοπιστικά, ένα πράγμα μόνο λείπει (πιθανώς το έχεις ήδη λάβει υπόψη σου, πάντως αφού το είδα το γράφω): το καπάκι μετά την ένωση προς τον χορδοκράτη ίσως πρέπει να έχει κάποια κλίση για να σου χωρέσει καβαλάρης με κάποιο "αξιοπρεπές" ύψος.

37 κλίμακα ?
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Μάιος 13, 2019, 12:59:36 μμ
Καλημέρα σε όλους!

Έγιναν οι διορθώσεις στο σχέδιο (προσθήκη πίσω τάκου για την χορδιέρα) και ξεκινάω με φλαμούρι. Για το καπάκι και το καμάρι σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κέδρο και για την ταστιέρα βέγκε.

Μάνο, το σχέδιο μου βασίζεται πάρα πολύ στο δικό σου (είναι σχεδόν ίδιο εκτός από το σκάφος το οποίο το έκανα λίγο μεγαλύτερο). http://www.luthier.gr/index.php?topic=1268.0 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=1268.0)
Η σκέψη μου ήταν να ακολουθήσω τις διαστάσεις που έχεις ορίσει ακριβώς (ύψος, θέση, διαστάσεις καβαλάρηδων, γωνία χορδών κλπ.) και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείς με την "κλίση στην ένωση καπακιού προς τον χορδοκράτη...." Πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξω κλίμακα?

Θα με βοηθούσε ιδιαίτερα μία διευκρίνηση.

Ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Μάιος 13, 2019, 01:35:07 μμ
Για το καπάκι και το καμάρι σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κέδρο


το καμάρι - ειδικά αν είναι μόνο ένα - κάν'το καλύτερα από έλατο, ο κέδρος δεν έχει την ίδια αντοχή.

δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείς με την "κλίση στην ένωση καπακιού προς τον χορδοκράτη....


εννοώ την διακεκομμένη που φαίνεται εδώ

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1479.0 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=1479.0)

ανάλογα με το ύψος του καβαλάρη που θες και την απόσταση του καβαλάρη από τον χορδοκράτη πιθανόν να πρέπει να "κατεβάσεις" το χείλος του σκάφους πίσω.
Αν το αφήσεις ευθεία ίσως ο καβαλάρης βγει πολύ χαμηλός και "πνίγεται" ο ήχος. Εξαρτάται και από την ταστιέρα (ύψος / πάχος δηλαδή) και πως θα την κολλήσεις (πάνω στο καπάκι ή χωνευτή). Αφού έχεις ευχέρεια με το σχέδιο, δες τα λίγο αυτά.  Όλα ξεκινάνε βέβαια από το τι θες.


Πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξω κλίμακα?


όχι, απλώς ρωτάω αν είναι 37 (με ένωση στο 20ο τάστο, από την διάσταση που βλέπω στο μανίκι - 256)
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Μάιος 14, 2019, 11:30:37 πμ
Καλημέρα!

Μάνο, έκανα κάποιες δοκιμές στο σχέδιο σύμφωνα με αυτά που μου είπες και με οδηγό το δικό σου σχέδιο, κατέληξα σε αυτές τις διαστάσεις ( η κλίμακα παραμένει 36). Υπολόγισα και τις αποστάσεις του καβαλάρη, της οπής, των χορδών και της κλίσης στον χορδοκράτη.

Όποιες παρατηρήσεις ή διορθώσεις θα με βοηθούσαν ιδιαίτερα!

Ευχαριστώ.

Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Μάιος 14, 2019, 02:07:21 μμ
έκανα το σχέδιό σου (μου επιτρέπεις ελπίζω) σε autocad που δουλεύω εγώ για να βγάλω άκρη.
Για τις αποστάσεις από τα τάστα : στο προηγούμενο μήνυμα δίνεις τη μία από την ταστιέρα και την άλλη από το τάστο, υποθέτω εκ παραδρομής γιατί action 2.75 στο 12ο είναι πάρα πολύ, μόνο σε σκευρωμένο όργανο γίνεται αυτό.
Οι αποστάσεις αυτές δίνονται από την πάνω πλευρά του τάστου ως την κάτω πλευρά της χορδής (καθαρή απόσταση = action).
Στις δικές μου κατασκευές υπολογίζω action 0,5 στο 1ο και 1,5 στο 12ο για μπουζούκι. Για μπαγλαμά μπορεί άνετα το action στο 12ο να είναι περισσότερο. Αν βάλεις και ύψος τάστου 1 mm + action 1,50 έχεις σύνολο από ταστιέρα στο 12ο 2,50 .
Mε action 1.5 (και όχι 1,75) ο καβαλάρης βγαίνει 8,60 mm, που είναι πολύ χαμηλός - όχι για τον ήχο, αλλά είναι μικροχειρουργική. Σκέψου 2-3 χιλιοστά κόκκαλο κι από κάτω ξύλο στα υπόλοιπα 4,5-5,5 χιλιοστά το οποίο μάλιστα πρέπει να το διαμορφώσεις ίσιο στην πάνω πλευρά (κόκκαλο) και καμπυλωτό στην κάτω (καπάκι). Είναι λίγο δύσκολο για πρώτη κατασκευή.
Και για το 2,75 (1,75 action που είναι καλό για μπαγλαμά) θα χρειαζόσουν ακόμα πιο ψηλό καβαλάρη από το 9 που γράφεις. Δηλαδή ήδη στο σχέδιό σου θα έπρεπε να πηγαίνει το καπάκι προς τα πίσω για να μπορείς να κάνεις καβαλάρη 9 mm.

δες λίγο τα σχέδια, στην τομή φαίνεται μόνο η ταστιέρα και το καπάκι που μας ενδιαφέρει:

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

η σειρά που ακολουθώ εγώ είναι η εξής: ενώνω το action του 1ου και 12ου τάστου (ορίζω αρχικά την χορδή δηλαδή) και προεκτείνω αυτήν την ευθεία μέχρι τον καβαλάρη. Από εκείνο το σημείο φέρνω κάθετη προς το καπάκι, με μήκος όσο το ύψος του καβαλάρη που θέλω. Αυτό ορίζει την βάση του καβαλάρη στο καπάκι. Από την βάση του καβαλάρη φέρνεις ευθεία στο σημείο όπου η ταστιέρα ακουμπάει το καπάκι στην ένωση (δηλαδή σημείο τομής κάτω επιφάνειας ταστιέρας / πάνω επιφάνειας καπακιού) και έχεις το καπάκι σου. Προεκτείνοντας αυτό προς τον χορδοκράτη έχεις όλην την πάνω επιφάνεια του καπακιού μέχρι πίσω. Αφαιρώντας το πάχος του βλέπεις πόσο πρέπει να "φας" από το πίσω μέρος του σκάφους για να σου βγει ο καβαλάρης στο ύψος που έχεις ορίσει. Εγώ θα έλεγα να ξεκινήσεις με θεωρητικό ύψος ~ 10 χιλ.
Με τα μεγέθη που είπαμε, δηλαδή action στο 12ο 1.50 και για καπάκι πάχους 2,5 χιλ. (και όχι 3, είναι πάρα πολύ, εγώ κάνω περίπου 2,20 στους μπαγλαμάδες) θα πρέπει να "φας" το πίσω μέρος ~ 2-2,5 χιλιοστά. Η διάσταση "2,25" στο σχέδιο παραπάνω ΔΕΝ είναι το πάχος του καπακιού αλλά το "κατέβασμα" του σκάφους πίσω.

Αν θέλεις μεγαλύτερο action (1,75), πρέπει να κατέβεις ακόμα περισσότερο. Το θέμα είναι ότι τα 10 χιλιοστά εύκολα γίνονται 9, αλλά τα 8,60 δύσκολα γίνονται 10
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Μάιος 14, 2019, 02:13:00 μμ
επίσης κανα δυο παρατηρήσεις ακόμα: καλύτερα να προβλέψεις χώρο για το πάνω κόκκαλο (αλλιώς nut ή μαξιλάρι) στο επίπεδο κομμάτι του μπράτσου πάνω από την ταστιέρα, για να μην αναγκαστείς να κάνεις λοξό τον πάτο.
Το καράολο εγώ θα το έκανα λίγο πιο φαρδύ, τα κλειδιά είναι τσίμα - τσίμα, εκτός αν τα βάλεις με άλλο τρόπο. Επίσης 15 χιλ. είναι παχύ, μπορείς άνετα 12 ή και 10 χιλιοστά. Υπολόγισε και το πόσο θα απέχει το πρώτο κλειδί από το μαξιλάρι, για μένα (για να παίζω άνετα εννοώ) είναι απαραίτητη απόσταση 40-45 χιλιοστά (από το πρώτο αξονάκι ως το μαξιλάρι) αλλιώς χτυπάει το χέρι μου στα κουμπάκια (πλήκτρα - δεν ξέρω πως τα λένε) για το κούρδισμα

αυτά τα ολίγα
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Μάιος 14, 2019, 02:47:00 μμ
Μάνο, καταρχήν ευχαριστώ για την βοήθεια. Δεν είχα καθόλου υπόψη μου αυτές τις λεπτομέρειες.

Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου και θα αναπροσαρμόσω το σχέδιο. Το μόνο που με προβληματίζει και θέλω να αποφύγω, είναι να έχει κλίση προς τα πίσω το καπάκι. Έτσι όπως το φαντάζομαι τώρα, μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να το πετύχω στη πρώτη κατασκευή. Γι'αυτο θέλω να προσαρμόσω το σχέδιο έτσι ώστε το καπάκι να είναι επίπεδο.

Και όντως εκ παραδρομής τα 2.75 στο 12 τάστο είναι η απόσταση από την ταστιέρα και όχι το τάστο.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Μάιος 28, 2019, 12:20:18 μμ
Καλημέρα!
Αφου βρέθηκε επιτέλους χρόνος, ήρθε η ώρα να ξεκινήσω την κατασκευή του μπαγλαμά με κάποιες αλλαγές.....Ενώ στην αρχή σκεφτόμουν για μονοκόματο σκαφτό, τελικά αποφάσισα να κάνω σκαφτό σκάφος και ξεχωριστό μανίκι και καράουλο.
Ξεκίνησα με ένα κομμάτι φλαμούρι που φτάνει για τρία σκάφη και έχει τα νερά του κάθετα στο καπάκι.
Κόψιμο, πλάνισμα και γώνιασμα....
 [ You are not allowed to view attachments ]
Διαμόρφωση του εξωτερικού....
 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
Και μετά σκάψιμο του εσωτερικού.....
 [ You are not allowed to view attachments ]
 [ You are not allowed to view attachments ]
Η εσωτερική επιφάνεια δεν είναι και η καλύτερη αλλά επειδή δεν έχω σκαρπέλα ξυλογλυπτικής, χρησιμοποίησα ένα 6αρι ίσιο σκαρπέλο το οποίο δεν βοηθάει και πολύ στις καμπύλες. Τώρα μένει να έρθει όλο στο σωστό πάχος με πολύ τρίψιμο.....
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: sakkalis στις Μάιος 28, 2019, 01:21:49 μμ
Καλά το πας.
Στα εσωτερικά μπορείς να δουλέψεις μικρή καμπύλη ξύστρα.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Μάιος 28, 2019, 01:54:25 μμ
Καλή εἶναι ἡ λύση τοῦ Δημήτρη , ἀλλά καί ἔτσι θά παιδευτῆς . Καλύτερα νά ἀγοράσης ἕνα καμπύλο σκαρπέλο ( σγρόμπια ) , καί νά τό λεπτύνης κι ἄλλο μ' αὐτό , προσέχοντας μήν τό ξετρυπήσης . Ὑπάρχουν καί εἰδικά παχύμετρα γιά σκαφτά σκάφη .
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Μάιος 28, 2019, 01:58:07 μμ
Ἐννοεῖται ὅτι μετά τήν σγρόμπια , θά χρησιμοποιήσης τήν μικρή καμπύλη ξύστρα γιά νά σβύσης τίς σκαρπελιές , βαθουλώματα , ἀγριάδες κ.λ.π.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Μάιος 29, 2019, 11:47:46 πμ
Καλημέρα σε όλους!
Χθες το πρόγραμμα είχε την κατασκευή του απαραίτητου εργαλείου για το μέτρημα του πάχους. Ψάχνοντας στο φορουμ και στο internet, κατέληξα σε ένα σχέδιο που χρησιμοποιείται από τορναδόρους ξύλου.
Το συγκεκριμένο κουμπάσο κατασκευάστηκε από ένα κομμάτο 5αρι mdf που είχα και είναι έτοιμο σε μισή ώρα! Η "ουρά" που έχει το ένα κομμάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κλίμακα μέτρησης.
Και οι φωτογραφίες της κατασκευής.....

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

Και το εργαλείο επί το έργον....

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Μάιος 29, 2019, 11:57:42 πμ
Απλό και σοφό το εργαλείο !   {celebrate001}
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάιος 29, 2019, 03:46:08 μμ
σπεσιαλε....
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Ιούνιος 03, 2019, 12:37:44 μμ
Καλημέρα!
Μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφερα να σκάψω το εσωτερικό του σκάφους!
Το έχω φέρει όσο πιο ομοιόμορφα μπορώ (πάχος5χιλ) εκτός από τον πάτο που μου ξέφυγε και σε κάποια σημεία ήταν κάτω από 2χιλ. Για να ενισχύσω λίγο αυτά τα σημεία αποφάσισα να στοκάρω τον πάτο και να τον τρίψω. Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη επιλογή ή τι άλλο θα μπορούσα να κάνω σε αυτή την περίπτωση.
Και φωτό του αποτελέσματος....

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Ιούνιος 03, 2019, 01:30:55 μμ
Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας για την κατασκευή του μάνικου.
Αυτή τη στιγμή έχω διαθέσιμα φλαμούρι, οξιά, κερασιά, καστανιά, καρυδιά και δρυ που μπορώ να χρησιμοποιήσω.Ποιά θα ήταν η καλύτερη επιλογή ξύλου; Έχει νόημα να κάνω έναν συνδυασμό (πχ φλαμούρι με κόντρα καστανιά) ή απλά να επιλέξω ένα είδος για όλο το μάνικο;

Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιούνιος 03, 2019, 01:48:15 μμ
Ξεκίνησα με ένα κομμάτι φλαμούρι που φτάνει για τρία σκάφη και έχει τα νερά του κάθετα στο καπάκι.

από τις φωτογραφίες που ανέβασες βλέπω τα νερά σύμφωνα με τις κόκκινες γραμμές. Είναι όντως έτσι?

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

μπορείς να δεις πως πάνε τα νερά στην περιοχή που έχω βάλει τα μπλε? αν είναι λοξά όπως τα έβαλα, είναι καλύτερα από το να συνεχίζονται σαν ευθείες στο πρόσωπο του "τάκου" μέσα στο σκάφος. Αν είναι "ευθείες", εγώ θα έκανα μια μικρή ενίσχυση εκεί, αλλά δες τα πρώτα και τα λέμε.

εκτός από τον πάτο που μου ξέφυγε και σε κάποια σημεία ήταν κάτω από 2χιλ. Για να ενισχύσω λίγο αυτά τα σημεία αποφάσισα να στοκάρω τον πάτο και να τον τρίψω. Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη επιλογή ή τι άλλο θα μπορούσα να κάνω σε αυτή την περίπτωση.

ο στόκος δεν κάνει τίποτε για ενίσχυση. Αν αμφιβάλεις για την αντοχή, μπορείς να γυρίσεις μια μικρή φέτα και να την κολλήσεις εσωτερικά στο σκάφος κατά μήκος της ράχης (σαν ραχοκοκκαλιά). Πάντως αν μετράς πάνω από 3 χιλ. εκεί είναι καλά, και στα πλαϊνά "μάγουλα" του σκάφους μπορεί τοπικά να είναι και λιγότερο. Μου έχει φυγει αρκετές φορές το πάχος, αλλά αν έχουν "ψωμί" η περίμετρος του σκάφους (4 - 5 χιλ) και η ραχοκοκκαλιά (> 3, καλύτερα 5) δεν υπάρχει πρόβλημα. 


Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας για την κατασκευή του μάνικου.
Αυτή τη στιγμή έχω διαθέσιμα φλαμούρι, οξιά, κερασιά, καστανιά, καρυδιά και δρυ που μπορώ να χρησιμοποιήσω.Ποιά θα ήταν η καλύτερη επιλογή ξύλου; Έχει νόημα να κάνω έναν συνδυασμό (πχ φλαμούρι με κόντρα καστανιά) ή απλά να επιλέξω ένα είδος για όλο το μάνικο;

ε, πάντα είσαι πιο σίγουρος με κόντρα, κι αν βάλεις κόντρα βάλε φλαμούρι στα πλαϊνά που είναι ελαφρύ, σταθερό και δουλεύεται εύκολα (για το μόρσο). Ο συνδυασμός που γράφεις είναι μια χαρά.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Ιούνιος 03, 2019, 02:30:36 μμ
Μάνο, τα πάχη του σκάφους είναι όπως φαίνονται στην φωτογραφία. Το σημείο που είναι κόκκινο είναι η περιοχή που μου ξέφυγε και συγκεκριμένα το πρόσεξα όταν είδα ότι οταν το βάλω κόντρα στον ήλιο, σε εκείνο το σημείο αχνοφαίνεται φως.

 [ You are not allowed to view attachments ]

Θα δω ακριβώς και τα νερά και θα ανεβάσω αντίστοιχη φωτό.
Επίσης, όσον αφορά τα ξύλα για το μάνικο, σκέφτηκα ότι αφού δεν έχω τα "στάνταρ" ξύλα που χρησιμοποιούνται ως κόντρες, αν θα ήταν καλύτερα (ίσως πιο ανθεκτικό;) αν ήταν μόνο από καστανιά για παράδειγμα αντί για φλαμούρι με κόντρα καστανιά;
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιούνιος 03, 2019, 03:36:18 μμ
εγώ θα το άφηνα έτσι το σκάφος, αλλά δεν είμαι και εκεί - αν αμφιβάλεις βάλε μια ενισχυσούλα.

Το μανίκι με τις κόντρες το δυναμώνουν και οι κολλήσεις. Και φλαμούρι με κόντρα φλαμούρι να έβαζες, πιο δυνατό από σκέτο θα ήταν. Επίσης με τα πολλά κομμάτια (κόντρες και πλαϊνά) έχεις δυνατότητα να "παίξεις" με τα νερά. Θεωρητικά τα νερά στο μανίκι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κάθετα στην ταστιέρα.
Αν έχεις λίγο λοξά νερά στο αρχικό κομμάτι, αν το χωρίσεις και το κολλήσεις με ανάποδη φορά διορθώνεις με συμμετρία (υπάρχει και η τεχνική στην οποία χωρίζεις το ξύλο στη μέση και μετά το ξανακολάς γυρίζοντας το ένα κομμάτι "μπρος - πίσω" και "μέσα - έξω" για να μηδενίζεις τις τάσεις που ενδεχομένως έχει το αρχικό ενιαίο κομμάτι).

Κερασιά, καστανιά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ούτε ξέρω κάποια πληροφορία.
Καρυδιά και οξιά δεν θα έβαζα (αν και έχω βάλει οξιά με κόντρα καστανιά στο πρώτο όργανο, ακόμα ίσιο είναι - αλλά μετά διάβασα για κίνδυνο σκεβρώματος και δεν ξανάβαλα). Ούτε δρυ (λόγω βάρους).
Πάντως κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει και λόγος να πειραματίζεσαι σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα. Το φλαμούρι είναι μεν πεπατημένη και ίσως λίγο "σούπα" αλλά χρησιμοποιείται από πλήθος οργανοποιών πολλά χρόνια, δεν είναι τυχαίο.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Σεπτέμβριος 02, 2019, 01:29:16 μμ
Καλησπέρα σε όλους!
Μετά από αρκετό καιρό ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω το πρώτο μου μπαγλαμαδάκι! {celebrate008}
Το τελείωσα πρίν από 2 μήνες περίπου και τώρα προσπαθώ να μάθω να παίζω. Μέχρι στιγμής είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα (δεδομένου ότι είναι η πρώτη προσπάθεια και σαφώς έχει αρκετά λάθη). Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι μετά από 2 μήνες το καπάκι έχει βουλιάξει.... Το σκάφος έγινε από φλαμούρι, όπως και το μάνικο (3 κομμάτια) και το καράολο. Ταστιέρα βένγκε, καπάκι και ένα καμάρι από κέδρο.

Επισυνάπτω φωτογραφίες της κατασκευής αλλά και ένα ηχητικό για να τον ακούσετε (μαθαίνω μπαγλαμά 1 μήνα περίπου, οπότε συγχωρήστε το παίξιμό μου)  {music007}
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Σεπτέμβριος 02, 2019, 11:42:00 μμ
Καλησπέρα !

Χαριτωμένα ! Και το μπαγλαμαδάκι ,  και η φωνή του  !

Για το βούλιαγμα στο καπάκι , νομίζω ότι φταίει το ένα μόνο καμάρι και μάλιστα από κέδρο. Ο Μάνος το είχε επισημάνει ... αχ ...

Για πρώτο οργανάκι το βρίσκω καλό , σαφώς καλύτερο από το αντίστοιχο πρώτο μου

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2621.0 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=2621.0)

Δείχνεις ότι είσαι συστηματικός , ερευνητικός και ότι σου αρέσει να διαβάζεις .

Τα λέω αυτά γιατί μου άρεσε από την αρχή του θέματος η σχεδιαστική σου ικανότητα με το SketchUp   

καθώς και εκείνο το απλό αλλά σοφό εργαλείο ( κουμπάσο ) που έψαξες , βρήκες ,έφτιαξες και χρησιμοποίησες για παχύμετρο .

Είμαι βέβαιος ότι μπορείς πολύ πολύ καλύτερα   :)

Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Nikos στις Σεπτέμβριος 03, 2019, 05:40:31 μμ
Μπράβο φίλε μου!!! {music009}
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: steliosguitar στις Σεπτέμβριος 04, 2019, 07:14:16 πμ
μπραβο! βουρ στο επομενο !
εχεις χερι.... πρωτο; φαντασου το δευτερο!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Σεπτέμβριος 04, 2019, 09:18:22 πμ
Φίλε rogtek , συγχαρητήρια κι ἀπό μένα , ἔχεις πράγματι ἐπιμέλεια , ἐπιμονή καί καλό χέρι!!!!
Καί εἰς ἀνώτερα!!!!
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: tseros στις Σεπτέμβριος 05, 2019, 09:37:17 πμ
Ωραίο οργανάκι. Μου αρέσει πολύ η αισθητική του. Το επόμενο σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: rogtek στις Σεπτέμβριος 05, 2019, 01:59:55 μμ
Καλησπέρα σε όλους!
Καταρχήν σας ευχαριστώ για τα πολύ ενθαρρυντικά σχόλια! ;D
Τώρα που έχει τελειώσει η κατασκευή και όσο μαθαίνω, προσπαθώ να καταλάβω τα λάθη και πως να μην τα ξανακάνω.Θα ήθελα την γνώμη σας, ειδικά όσον αφορά το θέμα του βουλιάγματος στο καπάκι. Η λογική μου όταν ξεκίνησα τον μπαγλαμά ήταν να είναι όσο πιο "στανταρ" γίνεται (διαστάσεις, πάχη, σχήμα, καμάρια κλπ).Το καπάκι είναι από κέδρο (2,1 χιλ πάχος) όπως και το καμάρι (10χ5 χιλ). Προς το παρόν φαίνεται ότι έχει βυθιστεί, όσο ήταν να βυθιστεί και ελπίζω ότι έχει σταθεροποιηθεί εκεί. Επίσης, πολύ πιθανόν να έφταιξε και το γεγονός ότι το καμάρι δεν έχει πατήσει τέλεια στα χείλη του σκάφους. Επίσης, το καπάκι δεν ήταν μπομπε όταν το έφτιαξα.
Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να κάνω στην συγκεκριμένη περίπτωση για να αποφύγω το πρόβλημα; Επίσης, σε γενικές γραμμές πως επηρεάζει αυτό το βούλιαγμα την ακουστική του οργάνου;
Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: steliosguitar στις Σεπτέμβριος 05, 2019, 02:36:34 μμ
ο κεδρος δεν ενδεικνυται για καμαρι (ο κεδρος που βαζουμε για καπακι)
η θα βαλεις ελατο ισοβενο, μπορεις και φλαμουρι, η κεδρο που βαζουμε στα μπρατσα της κιθαρας (Cedrela odorata)
αλλα καλυτερα ο ελατος σαν 1η επιλογη
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: MacArveli στις Φεβρουάριος 01, 2020, 05:33:15 μμ
Καλησπέρα σε όλους. Μιας και το παρόν νήμα ταίριαζε σε αυτό που ήθελα να ρωτήσω, είπα να μην ανοίξω άλλο.

Ονομάζομαι Ηλίας και σας διαβάζω εδώ και κάποιες μέρες, αφού μου έχει καρφωθεί η ιδέα στο μυαλό να ξεκινήσω να φτιάχνω μουσικά όργανα καθαρά για ιδίαν χρήση και πέραν τούτου, επειδή νομίζω ότι η κατασκευή αποτελεί ξεχωριστή τέχνη από μόνη της. Η επαφή μου με την μουσική περιλαμβάνει πολλά χρόνια ασχολίας με διάφορα πνευστά και από έγχορδα μόνο την κιθάρα. Κάποια περάσματα από λαγούτα και μπαγλαμάδες δεν τα προσμετρώ εφόσον ήταν ολιγοήμερα.

Στο δια ταύτα, όταν αποφάσισα ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με την οργανοποιία σκέφτηκα να φτιάξω ένα μπουλγάρι, μιας που το έχω χρόνια απωθημένο και που δεν έχω καταφέρει να πιάσω ποτέ ένα στα χέρια μου. Μετά όμως τα έβαλα κάτω και διαπίστωσα ότι με την απειρία μου, καλύτερα να ασχοληθώ με κάτι ευκολότερο για αρχή. Οπότε εσκέφθην να προσπαθήσω να φτιάξω έναν σκαφτό μπαγλαμά. Εδώ πέρα όμως υπάρχουν δύο θεμελιώδη προβλήματα. Δεν έχω καμία εμπειρία, εκτός από μικρά ξυλόγλυπτα με σκαρπέλα μικρών σχετικά διαστάσεων. Και δεύτερον, από ότι είδα σε διάφορες συζητήσεις σας εδώ, διαπίστωσα ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη ορολογία την οποία ως επί το πλείστων αγνοώ, οπότε μάλλον θα χρειαστώ κι εκεί βοήθεια...

Από το παρόν νήμα λοιπόν, σκέφτηκα να ξεκλέψω το σχέδιο μιας που από διαστάσεις έχω μαύρα μεσάνυχτα, αλλά προτού ξεκινήσω θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το τι εργαλεία θα χρειαστώ και δεύτερον, ίσως την πιο αστεία ερώτηση που έχετε ακούσει ποτέ. Επειδή η μόνη πρόσβαση σε ξύλα που μπορώ να σκεφτώ εδώ γύρω, μένω στην επαρχία, είναι το κόντρα πλακέ ή λύση του παίρνω κομμάτια από έναν έλατο εδώ στο βουνό ή και από άλλα δέντρα, πάντα σε νόμιμα πλαίσια και τα κόβω στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος είναι εφαρμόσιμη; Μήπως θα πρέπει μόλις φτιάξω την λίστα με το τι θα χρειαστώ να κατέβω μία βόλτα από την πρωτεύουσα;

ΥΓ: Σκεφτόμουν να πάρω το βιβλίο του Φρονιμόπουλου για τον Ταμπουρά του Μακρυγιάννη αλλά μετά από διάφορα σχόλια εδώ μέσα αποθαρρύνθηκα και σκέφτηκα για πρώτο εγχείρημα να δοκιμάσω κάτι πιο εύκολο.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Φεβρουάριος 01, 2020, 07:21:44 μμ
Καλώς ήρθες Ηλία !

Από το νήμα που έπιασες , ήδη μπορείς να έχεις μια πρώτη προσέγγιση και κάποιες αρχικές απαντήσεις .

Για την ορολογία , τα υλικά και για κάποια πρώτα εργαλεία , η συμπρωτεύουσα είναι καλύτερη !

Δες λίγο στην ενότητα " μπαγλαμάς " σε αυτά τα δυο καταστήματα . 

https://www.sofianos.net/ (https://www.sofianos.net/)

http://www.dimizparts.gr/ (http://www.dimizparts.gr/)

Πριν όμως από τα παραπάνω , κατά τη γνώμη μου βέβαια , δυο είναι εκείνα που

κυρίως χρειάζεται να έχει τόσο ο νεοεισερχόμενος όσο και ο προχωρημένος :

Μεγάλο μεράκι  κι ένα δικό του χώρο εργασίας !   :)
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: MacArveli στις Φεβρουάριος 02, 2020, 01:01:43 πμ
Καλησπέρα Ιωσήφ και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Η αλήθεια είναι ότι έχω υπερβολικά πολύ μεράκι καθώς και χώρο για να δουλέψω, τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό. Χρόνο δεν έχω πολύ αλλά δεν πειράζει, θα αφιερώνω όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και που θα πάει, θα τα καταφέρω.

Από ότι κατάλαβα, για αρχή θα πρέπει να πάρω ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ξύλο φλαμουριάς και να αρχίσω να το διαμορφώνω στο μέγεθος του σκάφους, μέχρι να έρθουν τα περισσότερο σύνθετα.
Αυτό υποθέτω ότι απαιτεί μέγγενη για ξύλο, ματσόλα, χιλιόμετρα γυαλοχαρτου και Σκαρπέλα. Τα Σκαρπέλα τι θα πρέπει να είναι; Εγώ αυτά που είχα δουλέψει ήταν περισσότερο χαρακτικής. Τώρα υποθέτω ότι θα πρέπει να πάω σε αυτά τα κοίλα προς τα μέσα; Και μεγέθους το ένα δέκατο από την εσωτερική διάμετρο του σκάφους; Ή να πάρω μία σειρά από δαυτα και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο; Εν τω μεταξύ, σκέφτομαι να ρωτήσω έναν ξυλουργό εδώ στο χωριό αν μπορώ να βρω τίποτα εργαλεία μεταχειρισμένα για να ξεκινήσω με αυτά

Επειδή όσο και να διάβασα σχετικά, δεν κατάλαβα πλήρως το κομμάτι των αναλογιών, θα σχεδιάσω σε χαρτιά και φελιζολ αυτούσιο το σχέδιο του rogtek.

Τέλος σχετικά με τα ξύλα, επειδή έχω βρει πολύ ωραία κομμάτια ελάτου χωρίς ροζους, θα πρότεινες να δοκιμάσω κι ένα σκάφος από έλατο; Γενικά όταν ξεκίνησα να σκέφτομαι την κατασκευή του μπαγλαμά στο μυαλό μου ήταν όλο το όργανο εξολοκλήρου από έλατο

Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός. Φοβάμαι μην κάνω τίποτε λάθη τώρα στην αρχή και αποβούν μοιραία. Και το κυριότερο επειδή λόγω οικονομικής στενότητας, θα πάει πολύ πίσω το όλο εγχείρημα.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: steliosguitar στις Φεβρουάριος 02, 2020, 07:52:32 πμ
ήταν όλο το όργανο εξολοκλήρου από έλατο

Φοβάμαι μην κάνω τίποτε λάθη τώρα στην αρχή και αποβούν μοιραία
μακαβερλι καλως ηλθες στη παρεα μας.
εχει αρκετα θεματα απο μπαγλαμαδες, που μπορεις να διαβασεις διαστασεις κλπ, και γενικα προβληματισμους αλλα και αντιμετωπιση αυτων κατα τη διαρκεια της κατασκευης.
μεχρι και εγω τωρα φτιαχνω μπαγλαμα  ;D , που δεν εχω ιδεα καθολου...   αλλα μη με παρεις σοβαρα.
αυτο που μπορεις να κανεις ειναι ν ανοιξεις ενα θεμα στο καταλληλο μερος  (π.χ. παρουσιαση κατασκευων ή κατασκευες εγχορδων) με τιτλο π.χ. "κατασκευη μπαγλαμα απο αρχαριο"
και εκει παρουσιαζοντας φωτο και την προοδο της δουλεια σου , βημα βημα θα αντιμετωπιζεις το καθε ειδους θεματακι που μπορει να δημιουργηθει...

για το θεμα των υλικων:
 αυτα τα 2 που παραθετω δεν συμβαδιζουν (κατα την γνωμη μου-και χωρις να πολυγνωριζω οπως προειπα) μεταξυ τους. το ελατο δεν ειναι κ το καλυτερο υλικο για πλατη, ομως κανει σουπερ για καπακι. απο πισω πρεπει να βαλεις κατι σκληροτερο, που να αντεχει στα χρονια.
λαθη θα κανεις παντοτε στη κατασκευη, εδω οργανοποιοι με τεραστια πειρα ολο και κατι κανουν... και αυτο πρεπει να το αποδεχτεις , και να αντιμετωπιζεις οτιδηποτε με ψυχραιμια.
τελος, για τα υλικα δεν χρειαζεται να πας πουθενα, υπαρχουν διαφορα σαϊτ πλεον που κανεις την παραγγελια (και τηλεφωνικα...) και στα στελνουν σπιτι σου, εκτος αν θες να το πιασεις, να το "ψηλαφισεις" το ξυλο πριν την αγορα...
Τίτλος: Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
Αποστολή από: Nikos στις Φεβρουάριος 03, 2020, 03:37:18 μμ
MaCarveli αν πατήσεις στην αναζήτηση <<μπαγλαμας>>βγάζει 9 σελίδες,κάτσε ήρεμα και ρίχτο στην μελέτη,θα πάρεις πολλές ιδέες,αυτό που σου είπε ο Στελιος ότι το έλατο δεν κάνει για σκάφος,ούτε για μάνικο ούτε για καράουλο,πάρε κάνα φλαμούρι που είναι σχετικά ευκολοδούλευτο και ξεκίνα