Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Εκθέσεις ερασιτεχνικής οργανοποιίας => Εκθέσεις Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας 2012-2019 => Έκθεση Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας 2019 => Μήνυμα ξεκίνησε από: sakkalis στις Νοέμβριος 19, 2018, 07:55:29 μμ

Τίτλος: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Νοέμβριος 19, 2018, 07:55:29 μμ
Καλησπέρα,


Μιας και ξεκίνησα την καταγραφή των οργάνων που θα παρουσιάσω στην έκθεση ας συνεχίσω με ένα ακόμα όργανο που έχω ήδη ανεβάσει φωτογραφίες στα ημερολόγια εργαστηρίων. Πρόκειται όπως μαρτυρά και ο τίτλος για έναν ακόμα μπαγλαμά. Η όλη ιστορία ξεκινά πρίν από καμιά δεκαριά χρόνια που βρήκα ένα τραπέζι από μασίφ οξιά (το περιμετρικό πλαίσιο και τα πόδια του - όχι το καπάκι). Το χρονολογώ σίγουρα μιας τριακονταετίας κατ'ελάχιστον  μιας και είχε παρόμοιο προίκα η μάνα μου από τον 1968. Το ένα πόδι είχε σπάσει με συνέπεια το τραπέζι να καταλήξει στα σκουπίδια. Ψάχνοντας για μασίφ ξύλο για σκαφτούς μπαγλαμάδες αφαίρεσα τα 3 πόδια. Σκαλιστά πόδια με το κάτω μέρος πατούσα λιονταριού και το πάνω μέρος φυλλωσιά. Με το πρώτο πόδι έφτιαξα τον πρώτο σκαφτό μπαγλαμά μικρό χούφτας. Παρόλα αυτά από φωνή με απογοήτευσε και έτσι τα άλλα 2 πόδια μείναν στην άκρη για καιρό. Από την αρχή μου κέντρισε το ενδιαφέρον να φτιάξω ένα μπαγλαμά κρατώντας όμως το σκάλισμα που έιχε εξαρχής σαν μία φυσική συνέχεια στην ιστορία του κομματιού αλλά και σεβασμού στον αρχικό καλλιτέχνη. Φέτος πια προχώρησα σε αυτήν την ενδιαφέρουσα επιλογή.


σε σχέση με το πρώτο μπαγλαμά το σκάφος βγήκε μακρόστενο και πιο βαθύ αλλά καράολο που καταλήγει στο πόδι του λιονταριού για να μείνει αυτούσιο έπρεπε να καταλήξει σε μεγάλη κλίση, όχι συμμετρικό και με περίεργο σχήμα σίγουρα. Χάριν σεβασμού στην αρχική μορφή προχώρησα σχετικά.     
Αρχική μορφοποίηση και σύγκριση με την αρχική μορφή:
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Νοέμβριος 19, 2018, 08:09:43 μμ
Το αρχικό ξύλο εννοείται πως ήταν λουστραρισμένο με σκούρο χρώμα εμποτισμού και βερνίκι. Στο σκάλισμα με δυσκόλεψε να το βγάλω οπότε αποφάσισα να προχωρήσω με βερνίκι εμποτισμού (σκούρα καρυδιά νερού) και να συνεχίσω από πάνω με σήλερ και λούστρο. Το δοκίμασα σε ρετάλια και πήγε καλά. Έτσι θα κρατήσει και τον αρχικό του χρωματισμό αλλά θα καλύψει τα παλιά βερνίκια που βγαίνουν δύσκολα από σκάλισμα.
Το καπάκι μονοκόμματο σίτκα από ρετάλι που μου έδωσε ο φίλος μου ο Στέλιος (ισόβενο και πράλληλα νερά). Πρώτη φορά δοκίμασα να δουλέψω σίτκα και μου φάνηκε μαλακό. Καμάρι ένα από το ίδιο το καπάκι.
Το σκάφος σκάφτηκε με τον κλασικό πια τρόπο που με έχει εξυπηρετήσει. Κοπτικό στρογυλό για μεντεσέδες ντουλαπιών (βάθος περίπου 1 εκατοστό) και το κατεβάζω σιγά σιγά εκεί που θέλω (επίπεδο - επίπεδο). Αυτά που μένουνε με σκαρπέλο επιπεδοποιώ και κατεβαίνω στο επόμενο επίπεδο. Τελικό φινίρισμα με κοίλες ξύστρες και γυαλόχαρτα (είτε στο χέρι είτε στο δράπανο). Όταν τελείωσε το σκάψιμο το σκάφος εσωτερικά περάστηκε 2 χέρια γομολάκα.
Καπακώθηκε και μπήκαν περιμετρικά σειρίτια από ξύλο. Ο ίσιος συνδυασμός μπήκε και στην τρύπα του καπακιού. 
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Νικηφορος στις Νοέμβριος 20, 2018, 10:36:03 πμ
Δημητρη φοβερη ιδεα...πολυ μου αρεσει!!!
Εχω μεγαλη περιεργεια να δω πως θα διαχειριστεις την τοποθετηση των κλειδιων...νομιζω ειναι το κλου της τελικης εμφανισης. Καλα τελειωματα!!
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Νοέμβριος 20, 2018, 11:32:51 μμ
Ευχαριστώ Νικηφόρε.
Μιας και ρωτάς για τα κλειδιά ανεβάζω σχετικές φωτογραφίες.
Έχει όντως δυσκολίες μιας και αφού κράτησα το αρχικό σχήμα έχει διαφορά από τα κλασσικά καράολα στα οποία τα κλειδιά είτε είναι παράλληλα είτε αν συγκλίνουν το σημείο σύγκλισης είναι στο έξω μεριά και όχι προς το κόκκαλο. Στη δικά μου περίπτωση η σύγκλιση είναι προς το κόκκαλο και μάλλον θα βρίσκουν οι χορδές (\π.χ. το καντίνι ρε μα την κάτω λα). Εκτός αν βάλω τις χορδές ανάποδα δηλαδή την πρώτη στο πιο μακρινό κλειδί και την λα στο πιο κοντά στο κόκκαλο. Αυτό θα το δω στην πράξη μόλις πάω να αρματώσω. Επίσης το καράολο έχει πολύ μεγάλη κλίση και αυτό θα επηρεάσει την όλη διαδικασία.
Ανεβάζω ακόμα φώτο από καπάκι με τα σειρίτια. Σε μια από τις φωτογραφίες φαίνεται και η ταστιέρα απλά ακουμπισμένη πάνω. Η ταστιέρα είναι σάντουιτς από ξύλο σε συνδυασμό ίδιο με τα περιμετρικά σειρίτια. Η τελευταία στρώση είναι από λευκό ξύλο (μουαρέ δρυς) για να κάνει αντίθεση με σκούρα απόχρωση που θα πάρει το σκάφος αλλά και το πιο σκούρο από έλατο καπάκι. 
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Νοέμβριος 27, 2018, 09:03:17 πμ
Φίλε Δημήτρη καλημέρα ,
Ὅσον ἀφορᾶ τό πρόβλημα μέ τίς χορδές καί τά κλειδιά πού ἀποκλίνουν , ὑπάρχει ἡ ἑξῆς λύση πού ἔδιναν οἱ παλαιοί κατασκευασταί τῶν ταμπουράδων , στούς ὁποίους τό καράβολο δέν εἶχε καμμία κλίση ὡς πρός τό μάνικο ( περιγράφεται στό βιβλίο τοῦ κ. Φρονιμοπούλου " Ὁ ταμπουρᾶς τοῦ Μακρυγιάννη καί ἡ ὀργανοποιϊα τοῦ Λεωνίδα Γάϊλα " ) : Πίσω ἀπό τό κόκκαλο τοῦ ἄνω καβαλλάρη ( πρός τά κλειδιά ) " ἔσκαβαν " λεπτά αὐλάκια μήκους 1 - 1,5  ἑκ. ὅσες καί οἱ χορδές , ἴσα νά χωροῦν αὐτές μέσα σ' αὐτά καί νά κατευθύνονται πρός κάθε ἀντίστοιχη ἐγκοπή τοῦ κοκκάλου , καί πάνω ἀπ' αὐτά τ' αὐλάκια ἔδεναν γύρω - γύρω ἀπ' τό ξύλο τοῦ καράβολου γιά 5 - 6 γύρους ἕνα γερό νῆμα ( πού ἐμεῖς μποροῦμε νά τό ἀντικαταστήσουμε μέ λεπτό χάλκινο σύρμα ἀπό καλώδιο - δέν ἐμποδίζει ) . Ἔτσι ἡ κάθε χορδή , περνῶντας κάτω ἀπ' τό σύρμα , " ὁδηγεῖται " μόνο πρός τήν ἀντίστοιχή της ἐγκοπή στό κόκκαλο , χωρίς νά τῆς ἐπιτρέπεται νά φύγη ἀπό τό αὐλάκι της , ἀφοῦ τήν ἐμποδίζει τό ἀπό πάνω της ταβάνι ἀπό σύρμα , εἴτε μικραίνοντας τήν σχεδόν εὐθεία γωνία στήν περίπτωση τοῦ ταμπουρᾶ , εἴτε , στήν δική σου περίπτωση , συμμαζεύοντας καί κανοντας παράλληλες μεταξύ τους τίς χορδές πρίν " καθήσουν " στίς ἐγκοπές , ἀπ' ὅποια κατεύθυνση αὐτές καί ἄν ἔρχονται .
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Νοέμβριος 27, 2018, 02:32:00 μμ
Δημήτρη τι μήκος έχουν τα αξονάκια στα κλειδιά ?
προσπάθησα να βάλω σε σχέδιο ό,τι βλέπω, χρησιμοποιώντας κλειδιά grover 23mm - αλλά ατα δικά σου πρέπει να είναι μακρύτερα τα αξονάκια (στα grover είναι 26 mm)
Επίσης μη έχοντας καμία διάσταση απλώς ταίριαξα τις τρύπες των αξόνων όπως φαίνονται στην φωτογραφία (υποθέτοντας ότι οι αποστάσεος αξόνων είναι 23 mm).
Βγήκε αυτό (αν προσέξεις πάνω στη φωτογραφία είναι το αρχκό σχέδιο). ΑΝ ΟΜΩΣ τα αξονάκια είναι μακρύτερα ή δεν απέχουν 23 mm, αλλάζουν αισθητά τα πράγματα.

 [ You are not allowed to view attachments ]

στο πρώτο σχέδιο είναι η φωτογραφία με ό,τι πληροφορία βρίσκω, στο δεύτερο ένα "εξορθολογισμένο" από προοπτική σε ορθή προβολή (με κόκκινους κύκλους οι "διαταυρώσεις" των χορδών) και στο τρίτο κάποιες επεμβάσεις

Φαίνεται ότι μπορείς να λεπτύνεις τα πλαϊνά πάνω στα οποία στηρίζονται οι πλάκες των κλεδιών, θα έλεγα άνετα μέχρι 7 mm (στο δεξί σχέδιο είναι 9). Έτσι θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερο ελεύθερο μήκος στα αξονάκια εντός της σχισμής. Αν λοιπόν καταφέρεις (*) να κάνεις τρύπες στα δύο πρώτα αξονάκια κάθε πλευράς, αποφεύγεις τις διασταυρώσεις. Στο σχέδιο οι τρύπες είναι στα 5 mm από την εσωτερική παρειά του πλαϊνού της σχισμής και 14 mm από την βάση (πλάκα). Αν έκανα τα πλαϊνά 8 mm με την ίδια απόσταση της νέας τρύπας από τα πλαϊνα (πάλι 5 mm από τα πλαϊνά αλλά πλέον 13 mm από την πλάκα) οι χορδές θα απείχαν περισσότερο από τον άξονα οπότε και θα απομακρύνονταν ακόμα περισσότερο.

Αυτό δεν αναιρεί το ενδεχόμενα να χρειαστούν "οδηγοί" (όπως περιγράφει ο Λάμπρος ή σαν τα string trees των ηλεκτρικών, λέμε τώρα) - αλλά αν έχει μεγάλη κλίση ο καράολας όπως λες, πιστεύω ότι τελικά δεν θα χρειαστεί κάτι άλλο.

(*) το λέω γιατί όσες φορές αποπειράθηκα να τρυπήσω αξονάκια, ποτέ δεν "βγήκε" το τρυπάνι αξονικά από την πίσω πλευρά όπως μπήκε από μπροστά
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Νοέμβριος 27, 2018, 07:32:38 μμ
Καλησπέρα.


Λάμπρο και Μάνο, πρώτα από όλα θέλω να δοκιμάσω πως θα κάτσουν οι χορδές χωρίς καμία πατέντα. Αν τελικά βρίσκουν μεταξύ τους υπάρχει η λύση που πρότεινε ο Λάμπρος αλλά και η αντίστοιχη της ηλεκτρικής που προτείνει ο Μάνος. Τα είχα σκεφτεί και εγώ αυτά. Πάντως παίζει μεγάλο ρόλο το σημείο που θα πιάνει το κόκκαλο το οποίο και τελικά θα ορίσει την κλίση της χορδής. Το έχω σκεφτεί και αυτό και θα το προσαρμόσω στην καλύτερη δυνατή θέση (προς τα εμπρός ή προς τα πίσω) με συνέπεια να οριστεί έτσι και η κλίμακα (38-39 εκατοστά). Τα κλειδιά είναι τα κλασσικά μπαγλαμά μικρά. Διαστάσεις δεν μπορώ τώρα να δώσω γιατί είμαι στο εξωτερικό. Όταν γυρίσω θα κατέβω εργαστήριο και το βλέπω. Τώρα όσον αφορά το πάχος των πλαϊνών σίγουρα θα κατέβει λίγο ακόμα μιας και μέχρις στιγμής έχει περάσει μόνο λίμα και θα ακολουθήσει τριβείο. σχετικά με τις τρύπες στο αξονάκι δεν με φοβίζει μιας και το έχω ξανακάνει και σε άλλο όργανο. Θέλει μόνο καλό σημάδεμα, προσοχή, τρύπημα  και ψιλοφρρεζάρισμα γιατί αλλιώς κόβει την χορδή εύκολα (παθαίνεις και μαθαίνεις). Η κλίση είναι όντως μεγάλη (δεν μπορώ να σου πω μοίρες) αλλά στις φωτογραφίες πάνω φαίνεται αν θες να πάρεις μια ιδέα.


Μάνο, τι να πω για την ταχύτητα στο σχέδιο. Είσαι δυνατός. Πρόλαβες να κάνεις σχέδιο να το μελετήσεις να  βγάλεις και εναλλακτική. Ωραίος. 
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Δεκέμβριος 28, 2018, 10:14:17 πμ
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Μέσα στην τούρλα των ημερών ξεχύχτησα και χτες.
Η ταστιέρα περάστηκε, χαράχτηκε και μπήκαν κι οι τσαμπουκάδες (μαύροι για να κάνει αντίθεση με την ανοιχτόχρωμη ταστιέρα).
Σε κάποιο επόμενο βράδυ θα περαστούν και τα τάστα και θα μορφοποιηθεί και το μπράτσο
 
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Δεκέμβριος 28, 2018, 12:09:00 μμ
Γειά σου Δημητρη με τα δημιουργικά ξενύχτια σου !

Μπορεί να με ξεγελάει η φωτογραφία , αλλά έλεγξε αν θέλεις άλλη μια φορά το 3ο τάστο  γιατί μου φαίνεται πιο στενό από το 4ο

 [ You are not allowed to view attachments ]
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Δεκέμβριος 28, 2018, 12:27:24 μμ
Ιωσήφ τώρα που το κοιτάω στη φωτογραφία μου φαίνεται και εμένα λάθος.
Υποτίθεται το έχω διπλοελέγξει, έβαλα και τα γυαλιά της πρεσβυωπίας για να μην μου ξεφύγει, αλλά όπως λέει η παροιμία της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά, για να μην πω την άλλη που λέει όποιος νύχτα περπατεί ....
Ευχαριστώ πάντως για την παρατήρηση θα το ελέγξω πάλι.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Ιανουάριος 04, 2019, 11:10:21 πμ
Ο μπαγλαμάς περάστηκε με υδατοδιάλυτο βερνίκι εμποτισμού (σκούρα καρυδιά) και έβγαλε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Βασικά ήθελα να επαναφέρω στο όργανο την αρχική του απόχρωση του ποδιού του τραπεζιού και συν τις άλλοις με βοήθησε να καλύψω καλά τις ατέλειες από τα τριψίματα που ήταν δύσκολα λόγω των σκαλισμάτων. Το πλάνο λέει να περαστεί ένα σήλερ νίτρου και λούστρο μπάλας για τελική στρώση.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Ιανουάριος 07, 2019, 09:25:07 πμ
Πολύ ἰδιαίτερο τό σχῆμα του , Δημήτρη , πολύ ὡραῖο , καί μέ τό σκοῦρο χρῶμα ἔδειξε πολύ !!!
Ἐπίσης πολύ μ' ἄρεσε καί τό μακρόστενο σχῆμα τοῦ καπακιοῦ !!!
Καλά τελειώματα !!!
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 07, 2019, 12:11:54 μμ
κοντοζυγωνει για τον βρυχηθμο...
μπραβο μητσαρα! μ αρεσει παρα πολυ!
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Ιανουάριος 07, 2019, 12:39:15 μμ
Έτοιμος κι ο βρυχηθμός.
https://www.youtube.com/watch?v=DhNMHcRSNdo (https://www.youtube.com/watch?v=DhNMHcRSNdo)
Ο μπαγλαμάς αργεί λίγο ακόμα
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 07, 2019, 02:42:26 μμ
 {celebrate015} {celebrate015} {celebrate015}
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιανουάριος 08, 2019, 08:29:05 πμ
Έτοιμος κι ο βρυχηθμός.
https://www.youtube.com/watch?v=DhNMHcRSNdo (https://www.youtube.com/watch?v=DhNMHcRSNdo)
Ο μπαγλαμάς αργεί λίγο ακόμα

...

 [ You are not allowed to view attachments ]
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Ιανουάριος 08, 2019, 10:02:48 πμ
Σούπερ ιδέα για τη ροζέτα ! 

 [ You are not allowed to view attachments ]
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 08, 2019, 12:07:07 μμ
ρε δε πατε καλα... {celebrate018} ;D  {celebrate015}
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 08, 2019, 12:15:54 μμ
και θα βγαινει η κεφαλα εξω απο την τρυπα...
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιανουάριος 08, 2019, 12:21:39 μμ
ρε δε πατε καλα... {celebrate018} ;D  {celebrate015}

ωχ.. το ξέχασα ... luthier gato είπαμε? γάτος οργανοποιός

 [ You are not allowed to view attachments ]
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Ιανουάριος 08, 2019, 02:35:43 μμ
Καλά η ροζέτα περιμετρικά αλλά διαφωνώ με το κεφάλι. Πρέπει να είναι ξύλο σκαλιστό με κενά εννοείται για να μην μπουκώνει ο βρυχηθμός
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 08, 2019, 04:45:18 μμ
ε τοτε να βγαινει απ εξω η ουρα...  ;D
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Φεβρουάριος 11, 2019, 12:29:31 μμ
Ο μπαγλαμάς κρεμασμένος στοτσιγκέλι του χασάπη , συγνώμη του οργανοποιού (sic).
Λούστρα τελος! Στο σκάφος αλκυδικό, στο καπάκι λούστρο μπάλας (υπόστρωμα σήλερ νίτρου). Οι καβαλάρηδες έτοιμοι (παλίσανδρος και κόκκαλο από τον χασάπη). Μόλις τραβήξουνε καλά τα λούστρα θα περαστούν κλειδιά, χορδιέρα, καβαλάρηδες και πάμε να ακούσουμε τον βρυχηθμό του.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Πασχάλης στις Φεβρουάριος 11, 2019, 01:05:42 μμ
Καλά τελειώματα. Φαίνεται πια η άκρη του τούνελ...


Άντε Δημήτρη να ακούσουμε και ολοκληρωμένο το έργο που εκτελείται εκεί πίσω, στα ντέξιον (sneek preview εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=jEzXjJN1RH0))
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Γρηγόρης Μαυρακης στις Μάρτιος 18, 2019, 11:54:52 μμ
Αυτό το πόδι κάνει για μπαγλαμά??????

Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 19, 2019, 12:26:38 πμ
Λογικά όπως το βλέπω γιατί όχι; Πρόσεχε μόνο να μην σε πάρουν χαμπάρι να το πριονιζεις.
Πέρα απο την πλακα. Είναι βαμμένο και δεν μπορείς να ξέρεις τι ξύλο είναι και αν είναι μασίφ ή κολλημενο. Σε ενδιαφέρει το πρότζεκτ; Ο δικός μου τελείωσε και με την πρώτη ευκαιρεια θα ανεβάσω φωτογραφίες και ήχο.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Γρηγόρης Μαυρακης στις Μάρτιος 19, 2019, 12:30:47 πμ
Αν το πειράξω αυτό το τραπέζι το διαζύγιο είναι το λιγότερο που με περιμένει.. ήταν στο χρώμα του ξυλου δεν είχα δωσει βάση τι ξύλο είναι.. Μετά το έκανε αναπαλαίωση με κάτι να η γυναίκα μου και το έχουμε στο σαλόνι.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Μάρτιος 19, 2019, 11:20:29 πμ
Ἔ , εἴπαμε νά μετατρέπουμε σέ ὄργανα ὅλα τά ξύλα πού ὑπάρχουν στή γῆ στήν οἰκουμένη , ἀλλά ὄχι νά καταστρέφουμε καί τά ἔργα τέχνης !!! Καί μάλιστα καί μέ τέτοιο κόστος !!!
Τέτοια τραπεζαρία , δέν θά ξαναδῆς στή ζωή σου ξανά , εἶναι ἐξαιρετικό κομμάτι !!!
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάρτιος 19, 2019, 04:41:55 μμ
Μπρος στα κάλλη (μπαγλαμας) τι είναι ο πόνος (καρουμπαλοπαντοφλα)
γρηγορη απανω του μη μασας και σκισε και τη γατα  {music017}  {celebrate015}
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 19, 2019, 04:50:10 μμ
Μήπως τελικά να φτιάξουμε κανα μπαγλαμά από παντόφλα;; Εκείνα τα ξύλινα σαμπώ είναι μια καλή ιδέα, ε;
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 19, 2019, 05:25:37 μμ
Το όργανο τελείωσε. Περαστήκαν χορδές κανονικά. Θέλουν λίγο κατέβασμα και τα δύο κόκκαλα αλλά προς το παρόν το αφήνω λίγο για να δω συμπεριφορά.
Ο ήχος χωρίς να είναι άσχημος δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο, εκτός αν με τον καιρό βελτιωθεί. Στα συν του: είναι βροντόφωνος .  Η κλίμακα είναι 38-αρα και βοηθά στο σόλο. Το όργανο γενικά είναι βαρύ με ανισοκατανομή (βαρύ καράολο) και πιστεύω πως με παίξιμο για ώρα θα κουράζει. Έχω τραβήξει ένα πρώτο βίντεο πολύ πρόχειρα αλλά δεν το έχω ανεβάσει ακόμα σε youtube.


Ανεβάζω τελικές φωτογραφίες (παρόλο που θέλει ένα μερεμετάκι μια ζημιά στο βερνίκι):
Ηθικό δίδαγμα - Καλοί οι πειραματισμοί και ενδιαφέρον να κρατήσεις τα παλιά σκαλίσματα αλλά... 
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 19, 2019, 05:26:33 μμ
Και μερικές ακόμα.
Να αναφέρω επίσης πως ανοίχτηκαν επιπλέον τρύπες στους πύρους για να μπορέσουν να περαστούν οι χορδές αλλά αλλά το μπάχαλο (αν και διαχειρίσιμο) παραμένει.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάρτιος 19, 2019, 05:32:25 μμ
 {celebrate018} {celebrate015} {celebrate015}
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 27, 2019, 03:43:48 μμ
Και ένα μικρό βιντεάκι με ήχο από τον κακιτέχνη μπουζουξή:


https://www.youtube.com/watch?v=AC-rcyQZxhw&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=AC-rcyQZxhw&feature=youtu.be)


Μη βαράτε ότι μπορώ παίζω.
Δεν είναι άσχημος ο ήχος τελικά αλλά όχι και κάτι ιδιαίτερο.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Μάρτιος 27, 2019, 04:10:08 μμ
γελα λιγακι ρε Μητσοοοοοοοο.Ρε συ αυτο σκοτωνει....πλακα μας κανεις ετσι?
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Νικηφορος στις Μάρτιος 27, 2019, 06:25:28 μμ
Κι εμενα πολυ μου αρεσε ο ηχος!! οπως και το ολο concept...
Μπραβο Δημητρη!!!
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 27, 2019, 07:40:01 μμ
Άρε Κώστα. Να παιζα καλύτερα να χαμογελούσα. Νταξει, βροντοφωνο είναι. Εχει δυνατή φωνή και ο ήχος από το κινητό δεν αποδίδει σωστά την πραγματικότητα και νομίζω το κάνει να φαίνεται καλύτερο.
Νικηφορε από την αρχή σου άρεσε η ιδέα θυμάμαι. Εχω ένα ακόμη τελευταίο ποδαρι περίσσευμα. Εγώ δεν θα κάνω αλλο τέτοιο. Άμα ψήνεσαι για σκαλιστό μπαγλαμά στο χαρίζω.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Νικηφορος στις Μάρτιος 27, 2019, 08:07:53 μμ
Σ'ευχαριστω Δημητρη  θα τα ξαναπουμε στην εκθεση ελπιζω.
Αν και κατι τετοιες ιδεες γινονται μια φορα μονο. Μετα χανουν...
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Μάρτιος 28, 2019, 02:13:44 μμ
Μιά φορά , ὅτι καί νά ποῦμε , ὅποιος κι ἄν εἶναι ὁ ἦχος του , εἶναι μιά καινοτομία , κάτι πο΄θυ δέν συνηθίζεται . Γιατί ἄν τό δεῖ ὁ ἄλλος στήν ἔκθεση , θά πῆ ἔκπληκτος : Ρέ σύ γιά κοίτα , καί ὄργανα ἀπό πόδια τραπεζιῶν κάνουν αὐτοί ;!!!!
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: sakkalis στις Μάρτιος 28, 2019, 02:28:40 μμ
Μιά φορά , ὅτι καί νά ποῦμε , ὅποιος κι ἄν εἶναι ὁ ἦχος του , εἶναι μιά καινοτομία , κάτι πο΄θυ δέν συνηθίζεται . Γιατί ἄν τό δεῖ ὁ ἄλλος στήν ἔκθεση , θά πῆ ἔκπληκτος : Ρέ σύ γιά κοίτα , καί ὄργανα ἀπό πόδια τραπεζιῶν κάνουν αὐτοί ;!!!!
Λάμπρο και όχι μόνο!
Στα σχέδια μου έχω και έναν τζουρά πλακέ με πάτο από πλάτη καρέκλας σκαλιστής από την ίδια τραπεζαρία.
Μαζί με τα πολλά μου σχέδια είναι και αυτό. Χρόνο να δω που θα βρω.
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Μάρτιος 28, 2019, 03:26:14 μμ
αν ειναι να φερω και τον ...Αναρχικο στην εκθεση.Εννοω τον τζουρομπαγλαμα απο γκαζακι {celebrate008} {celebrate008} {celebrate008} {celebrate008}
Τίτλος: Απ: Μπαγλαμάς σκαφτός μονοκόμματος οξιά σκαλιστός - Ο λεοντοπόδαρος
Αποστολή από: Γιώργος Γεωργίου στις Μάρτιος 28, 2019, 11:25:25 μμ
Δημητρη και το οργανο και το παιξιμο ειναι σουπερ. Ελπιζω να το φερεις στην εκθεση θα μεινουν ολοι εκπληκτοι οταν το δουν.