Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών
Κατασκευή => Κατασκευές εγχορδων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Δημήτρης RST στις Φεβρουαρίου 28, 2018, 10:06:03 μμ
-
Γεια σας και από μένα, παρακολουθώ τις συζητήσεις σας από το 2015, δηλαδή από τότε που κόλλησα και 'γω ο μικρόβιο της οργανοποιίας.
Έχω φτιάξει μερικά οργανα (τέσσερα τρίχορδα μπουζούκια και 4 μπαγλαμαδάκια) αλλά μέχρι τώρα δεν κατάφερα να πω ότι έχω φτιάξει ένα όργανο που να πω ότι είμαι πλήρως ικανοποιημένος μαζί του, κάποτε μου φταίει το λούστρο, κάποτε τα σχέδια τέλος πάντων κάθε φορά προσπαθώ να φτιάξω καλύτερο όργανο από την προηγούμενο.
Ένα θέμα που με βασανίζει εδώ και καιρό και δεν κατάφερα να βρώ μια λύση είναι η κλίση της ταστιέρας στην περιοχή του καπακιού.
Αν δώσουμε κλίση στο μάνικο (από την ένωση με τον τάκο) και μετά όταν πάμε να κολλήσουμε την ταστιέρα στην περιοχη του καπακιού μένει ανάμεσα στην ταστιέρα και το καπάκι ενα "μικρό" κενό, το οποίο κοντά στην τρύπα μπορεί να φτάσει μέχρι και 2,5 mm.
Τι γίνετε σε αυτή την περίπτωση; {music024}
-
Προφανώς δεν έχεις βάλει σωστό μπροστινό καμάρι, πρέπει να σηκώνει το καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να μην έχεις κενό.
-
Και ο τάκος;
Δηλαδή αν βάλεις καμάρι που να σηκώνει τόσο το καπάκι είτε δεν θα κολλάει καλά το καπάκι στον τάκο είτε αν το κολλήσεις θα μένει κενό στην περιοχή του τάκου.
-
καλημέρα.
Αυτό με το καμάρι δεν το έχω ξανακούσει, Γιάννη έτσι τα κάνεις ? λογική η απορία του RST, κι εγώ την έχω.
2.5 χιλιοστά μου φαίνεται πάρα πολύ, πόσο απέχει η τρύπα από την ένωση ?
Μπορείς να δώσεις κλίση στο σκάφος μετά το τέλος της ταστιέρας. Επίσης μπορείς, αν η ταστιέρα έχει πλαϊνά, να κολλήσεις πρώτα την ταστιέρα (ίσια με καπλαμά από κάτω σε σχήμα σφήνας για να πάρει τη διαφορά "σβήνοντας" στην ενωση) και μετά τα πλαϊνά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη χάραξη, τάστα κτλ.
[ You are not allowed to view attachments ]
Και χωρίς πλαϊνά μπορείς να βάλεις καπλαμά βέβαια, απλώς πρέπει να ταιριάξεις τα χρώματα με μεγαλύτερη προσοχή.
-
δεν σε καλωσόρισα κιόλας, καλοσωρίζω λοιπόν τώρα
.... τέλος πάντων κάθε φορά προσπαθώ να φτιάξω καλύτερο όργανο από την προηγούμενο.
... εννοείται, και μάλλον δεν θα φτιάξεις ΠΟΤΕ κάτι που να σε ικανοποιεί 100%
Αλλά τι να κάνουμε, έτσι πάει μπροστά ο κόσμος... κι άλλωστε όσοι μπαίνουν (και μένουν) εδώ μέσα, αυτήν την λόξα (λοξάρα) την έχουν, δε μπορώ να πω...
-
Προφανώς δεν έχεις βάλει σωστό μπροστινό καμάρι, πρέπει να σηκώνει το καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να μην έχεις κενό.
Γιαννη γιατι μπερδευεις τον ανθρωπο? Που το εχεις δει αυτο γιατι εγω πρωτη φορα το ακουω?
-
Εγω αυτο που καραλαβαινω ειναι οτι η κληση του μανικου ειναι πολυ πισω και ναι μεν ερχεται προσωπο στον τακο αλλα προς την τρυπα λογο αρνητικης γωνιας σηκωνει η ταστιερα.
-
ρε σεις παρτε το χαμπαρι.......οταν μιλαμε για κληση πρως τα πισω μιλαμε για ενα ανεπαισθητο , απειροελαχιστο τοξο αφου κολλησουμε ταστιερα και καρφωσουμε ταστα.Ολα τα αλλα ειναι μπουρδες και παραπληροφωρηση
-
Κωστα ο δημητρης αυτο που λεει ειναι οτι δινει κλιση στο μανικο απο το μορσο και μετα κολαει ταστιερα και καρφονοντας τα ταστα το μανικο παει κιαλο προς τα πισω.ετσι δημιουργητε κενο στην ταστιερα σε σχεση με το καπακι.ελπιζω να το καταλαβα καλα
-
Το ίδιο πρόβλημα το είχα και εγώ στα πρώτα οργανακια, ενας τρόπος είναι η (σφινα) που είπε ο Μάνος, και ένας άλλος είναι ότι μάλλον χρησιμοποιείς καπάκια τα οποία είναι έτοιμα πλανιαρισμενα 3- η 3,5 mm????? Το ρωτάω αυτό γιατί το είχα κ εγώ αυτό το πρόβλημα όταν επερνα έτοιμα καπάκια πλανιαρισμενα..... Μέχρι που μια φορά πήρα καπάκι 5mm περιπου , το διαμόρφωσα όπως ήθελα εκτός από το μέρος που θα πατούσε η ταστιέρα. Αφού το κόλλησα στο σκάφος, συμαδεψα που θα πατάει η ταστιέρα πήρα έναν τακο ισιο κ μεγάλο έβαλα υαλοχαρτο στον μισό τάκο, (εκεί που πατούσε στο καπάκι) ο άλλος μίσος πατούσε στο μανίκι.... Και έτριβα μέχρι να έρθει αλφαδια με το μανικα.... ( Έτσι έλυσα αυτό το πρόβλημα). Κ από τότε περνώ καπάκια τα οποία να μην είναι πλανιαρισμενα.. έχει λίγο ταλαιπωρία παραπάνω βέβαια μέχρι να τα κατεβάσεις εκεί που θες,
Η εκτός αν δίνεις πολύ κλίση στο μανίκι προς τα πίσω....
Δεν μπωρο να σκεφτώ κάτι άλλο... (ελπίζω να μπωρεσα να έγινα κατανοητός και να βοήθησα...σε αυτά που έγραψα ,. Με τα λόγια γιατί έχω ένα θέμα....)
-
Σας ευχαριστώ όλους για τις προσπαθειές σας να καταλάβετε και βοηθείσετε αλλά και για το καλωσόρισμα!
'Οντως αγοράζω έτοιμα πλανιαρισμένα καπάκια στα 3 με 3.5 mm οπόταν, τώρα, αφού ήδη εχω κολλήσει το μάνικο και το καπάκι μάλλον θα ακολουθήσω την μέθοδο του Μάνου.
Την επόμενη φορά αν δεν βρω πιο χοντρό καπάκι λέω το πρόσωπο του μάνικου να το αφήσω να είναι λιγότερο από 3mm και μετά να τρίψω καπάκι κατά τη μέθοδο του Γιώργου... αν δεν μου κόψει κάτι άλλο, θα δείξει.
Μάνο η απόσταση της τρύπας (οβαλ) από την ένωση είναι 9 cm. Αυτή τη φορά έδωσα κλίση στο μάνικο σύμφωνα με το φούσκωμα του καπακιού οπόταν δεν ήταν 2,5mm το κενό, σε προηγούμενα όργανα όμως που έδωσα λίγη περισσότερη κλίση η ταστιέρα ήταν αρκετά ψηλά στην περιοχή του καπακιού.
-
Τι δεν έχετε ξαναακούσει και μπερδέυω τον κόσμο? Το πρώτο καμάρι κοντά στον τάκο δεν έχει καμπύλη? ίσιο το βάζετε εσείς? Εγώ με την καμπύλη που του δίνω (στην μέση ίσιο όσο το φάρδος της ταστιέρας) πατάει ακριβώς και η ταστιέρα, ούτε κενό ούτε σφήνες.
-
Τι δεν έχετε ξαναακούσει και μπερδέυω τον κόσμο? Το πρώτο καμάρι κοντά στον τάκο δεν έχει καμπύλη? ίσιο το βάζετε εσείς? Εγώ με την καμπύλη που του δίνω (στην μέση ίσιο όσο το φάρδος της ταστιέρας) πατάει ακριβώς και η ταστιέρα, ούτε κενό ούτε σφήνες.
ναι ρε Γιαννη το πρωτο καμαρι ισιο.Εκτος κι αν κατι δεν εχω καταλαβει τοσο καιρο και το κανω εγω λαθος.Κι αυτο παιζει ........γιατι οχι?
-
Κι εγω ξερω οτι το πρωτο καμαρι ειναι ισιο.
Αυτο που ακομα εμενα με μπερδευει,ειναι η τελικη κλιση που δινουμε στο μανικο οταν το κολλαμε....
Ποια ειναι η σωστη κλιση.....;;;
-
Δεν ξερω αν εχει να κανει με την κλιση των καμαριων η με τη σωστη κλιση του μανικα παντως και στα 2 που εφτιαξα ενω το ειχα ανχος δεν ειχε κενο μεταξυ ταστιερας και καπακιου.στα καμαρια εδωσα σε ολα την ιδια κλιση πιασμενα στη μεγγενη ολα μαζι απλα επειδη το πρωτο στον τακο ειναι πιο κοντο εχει λιγοτερη κλιση.ξεκινανε απο 0 στο κεντρο και στις ακρες δεξια αριστερα 5 χιλιοστα.τη κλιση στο μορσο την δινω οπως εχει περιγραψη ο βαγγελης δηλαδη πρωτα φτιαχνω καπακι ετοιμο με καμαρια φιγουρες ,το προσαρμοζω στο σκαφος κολημενο με χαρτοταινια για να μετρησω ποσο πρεπει να σκαψω λιγοτερο το μορσο απο τη πισω μερια του του τακου ωστε να παρει το μανικη την αναλογη κλιση.αν θυμαμε καλα μου βγαινει περιπου στο 1 χιλιοστο η διαφορα(αυτο δεν ειναι στανταρ αριθμος βγαινει απο τις μετρησεις).και στα 2 οργανα ο καβαλαρης ειναι περιπου στα 12,5 χιλιοστα.
-
Δεν ξερω αν εχει να κανει με την κλιση των καμαριων η με τη σωστη κλιση του μανικα παντως και στα 2 που εφτιαξα ενω το ειχα ανχος δεν ειχε κενο μεταξυ ταστιερας και καπακιου.στα καμαρια εδωσα σε ολα την ιδια κλιση πιασμενα στη μεγγενη ολα μαζι απλα επειδη το πρωτο στον τακο ειναι πιο κοντο εχει λιγοτερη κλιση.ξεκινανε απο 0 στο κεντρο και στις ακρες δεξια αριστερα 5 χιλιοστα.τη κλιση στο μορσο την δινω οπως εχει περιγραψη ο βαγγελης δηλαδη πρωτα φτιαχνω καπακι ετοιμο με καμαρια φιγουρες ,το προσαρμοζω στο σκαφος κολημενο με χαρτοταινια για να μετρησω ποσο πρεπει να σκαψω λιγοτερο το μορσο απο τη πισω μερια του του τακου ωστε να παρει το μανικη την αναλογη κλιση.αν θυμαμε καλα μου βγαινει περιπου στο 1 χιλιοστο η διαφορα(αυτο δεν ειναι στανταρ αριθμος βγαινει απο τις μετρησεις).και στα 2 οργανα ο καβαλαρης ειναι περιπου στα 12,5 χιλιοστα.
αν δινεις τοση κλιση οπως λες ( υπερβολικη κατα τη γνωμη μου) θα ηθελα να ακουσω ενα οργανο.Υπολογιζω οτι θα ειναι αρκετα πριμο για μπουζουκι
-
Κωστα το 5 σου φαινετε υπερβολικο?δεν ξερω για να το λες σιγουρα ξερεις πολλα παραπανω απο εμενα αλλα ετσι το διαβασα γιαυτο κινηθηκα σε αυτα τα νουμερα.οντως το πρωτο ειναι πριμο αλλα πιστευω ειναι λογο διαφορων παραμετρων οπως παχος καπακιου παχος σκαφους σαν πρωτη κατασκευη εγιναν ολα λιγο πιο χοντρα. το 2ο εχει αρκετα καλυτερο ηχο ειναι μεσαιο θα το παρουσιασω απο βδομαδα γιατι τωρα τελιωσα με τα λουστρα.εσυ ποσο κλιση δινεις??
-
Κωστα γιατα 5χιλιοστα λες η για 12.5χιλιοστα καβαλαρη?εγω αυτο που ξερω ειναι οτι την κλιση στον μανικα υπολογιζουμε στα 9χιλιοστα για μπαγλαμα και στα 11 για μπουζουκι.και αυτο το κανουμε με την γωνια που θα δωσουμε στο μανικο απο πριν.
-
λοιπον ας ξεκαθαρισουμε κατι.Εγω οταν λεω οτι το 5 χιλιοστα ειναι υπερβολη εννοω αυτο. Αν στο οργανο χωρις ταστιερα αλλα καπακομενο, βαλουμε εναν ισιο χαρακα θα πρεπει να παταει ισια σε ολη την διαδρομη της ταστιερας και στο καπακι μεχρι την τρυπα ισως και λιγακι ακομη πιο κατω.Απο κει και μετα ο χαρακας αρχιζει σιγα σιγα να μην ακουμπαει οπου στο τελος του καπακιου ( εκει δηλαδη που θα βιδωθει η χορδιερα) να εχει κενο αντε το πολυ 2 χιλιοστα.Το παραπανω αναλογα και τι παχος ταστιερα θα βαλουμε θα μας δωσει εναν ψηλο καβαλαρη, θα δημιουργει γωνια στις χορδες σε σχεση με τον καβαλαρη, και κατα συνεπεια θα συμπιεζει βαναυσα το καπακι.Ναι μπορει να δωσει ηχο αυτο στην αρχη, αλλα ενα καπακι που συμπιεζεται βαρβαρα ειναι καταδικασμενο να βουλιαξει.Το μανικι τωρα με τη σειρα του θα ερθει λιιιγο πισω αφου χαραξουμε με σωστο πριονι και καρφωσουμε το ταστο που του αναλογει.
Ολα αυτα που ειπα προυποθετουν το καπακι να φτιαχτει με την τεχνικη του σαγματος (εγω το κανω ετσι) και καμπυλωμενα τα δυο καμαρια κατω απο την τρυπα.Με αλλη τεχνικη δεν γνωριζω τι γινεται.Επισης δεν ξερω αν αυτα ισχυουν για τετραχορδο οργανο οπου οι δυο επιπλεον χορδεςασκουν αλλες τασεις και δυναμεις εξ ου και δεν θελω να τα βλεπω στα ματια μου
Να πω επισης οτι στο παρελθον εχω πεταξει καπακια, μανικια, καραολα κι αλλα πολλα.Τελικα ομως μετα απο 10 χρονια το βρηκα το κολπο.
Φτιαχνοντας οργανο θα πρεπει ολοι να εχουμε στο μυαλο μας το εξης.........το οργανο θα πρεπει να κουρτιστει κιολας και να αντεξει ολη αυτη την δυναμη που ασκειται πανω του.Θα πρεπει λοιπον να υπαρχει μια ισοροπια.Οποιος λοιπον εχει ενα οργανο που το μανικι του ειναι πολυ πισω μην περιμενει να ερθει με το κουρτισμα , με αναπτηρες ,η με τοποθετηση κοντα σε λαμπες σομπες η σε ψυγειο κρεοπολειου.Αυτα ειχα να πω αποψε.........................
-
εξ ου και δεν θελω να τα βλεπω στα ματια μου
Κώστα καλά τα είπες αλλά αυτό τι το ήθελες; (Μαχαιριά στο στήθος ήταν.......)
-
Κωστα την ιδια διαδικασια κανω και εγω οπως περιεγραψες ο χαρακας παταει κανονικα μεχρι το τελος τις τρυπας και αφηνει ενα μικρο κενο οπως λες στην χορδιερα.η καμπυλη των καμαριων ειναι 5 χιλιοστα απο το κεντρο τους ως τις ακρες.και ο καβαλαρης στα 12μισι χιλιοστα πιστευω ειναι μια χαρα.εσυ ποση καμπυλη δινεις στα καμαρια??
-
Καλησπέρα κι από μένα, προειδοποιώ ότι είμαι νέος στον χώρο και τώρα μπαίνω στην διαδικασία κατασκευής του πρώτου μου οργάνου (μπαγλαμά) οπότε δείξτε επιοικια σ αυτά που θα πω {celebrate010} . Λοιπόν, αν αντί να επέμβουμε στο καπάκι με καμπύλες κτλ επέμβουμε στην ταστιερα γίνεται ή δεν ενδείκνυται; και τι εννοώ... Εφόσον η κλίση που θέλουμε να δώσουμε είναι πολύ μικρή, μπορούμε στην κάτω πλευρά της ταστιερας (αυτή που θα κολλήσει στο μανίκι) να "φάμε" την πλευρά που είναι προς την χορδιερα περισσότερο σε σχέση με την πλευρά της ταστιερας που πάει προς το καπάκι ώστε να δημιουργηθεί αυτή η κλίση ή είναι αρκετά ανορθόδοξο;
-
Κωστα την ιδια διαδικασια κανω και εγω οπως περιεγραψες ο χαρακας παταει κανονικα μεχρι το τελος τις τρυπας και αφηνει ενα μικρο κενο οπως λες στην χορδιερα.η καμπυλη των καμαριων ειναι 5 χιλιοστα απο το κεντρο τους ως τις ακρες.και ο καβαλαρης στα 12μισι χιλιοστα πιστευω ειναι μια χαρα.εσυ ποση καμπυλη δινεις στα καμαρια??
[/quote
δεν δινω τοση με τιποτα.Εμενα μ αρεσουν τα μπασα μπουζουκια .Εχω δει ομως τετοια κι ακομη μεγαλητερη καμπυλη σε καμαρια λαουτου, και μαλιστα ηταν επωνυμου παλιακου κατασκευαστη, και ειχε και ηχο που εσκιζε.Ηταν λαουτο ομως .........οχι μπουζουκι.Αλλοι οι παραμετροι εκει.....
-
Καλησπέρα κι από μένα, προειδοποιώ ότι είμαι νέος στον χώρο και τώρα μπαίνω στην διαδικασία κατασκευής του πρώτου μου οργάνου (μπαγλαμά) οπότε δείξτε επιοικια σ αυτά που θα πω {celebrate010} . Λοιπόν, αν αντί να επέμβουμε στο καπάκι με καμπύλες κτλ επέμβουμε στην ταστιερα γίνεται ή δεν ενδείκνυται; και τι εννοώ... Εφόσον η κλίση που θέλουμε να δώσουμε είναι πολύ μικρή, μπορούμε στην κάτω πλευρά της ταστιερας (αυτή που θα κολλήσει στο μανίκι) να "φάμε" την πλευρά που είναι προς την χορδιερα περισσότερο σε σχέση με την πλευρά της ταστιερας που πάει προς το καπάκι ώστε να δημιουργηθεί αυτή η κλίση ή είναι αρκετά ανορθόδοξο;
με πληρη ἐπιείκεια και κατανοηση στο οτι αφορα την σχετικα μηδενικη διαδρομη σου στο χωρο θα πω οτι μαλλον δεν εχεις κατανοησει καλα πιο ειναι το ζητουμενο.Κι επειτα εδω μιλαμε για μπουζουκι.Ο μπαγλαμας εχει .......αλλα κολπα!!!!!
-
Ναι καλα κωστα.τα νουμερα αυτα δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου στο μπλοκ του vagges ελεγε αναλυτικα τις διαστασεις των καμαριων και ελεγε πως στο συγγεκριμενο οργανο τα καμαρια εχουν καμπυλη 5 χιλιοστα οποτε ακολουθησα και εγω αυτον τον δρομο.τα νουμερα βεβαια ηταν ενδυκτικα για το δικο του οργανο.στο επομενο θα δοκιμασω μικροτερη καμπυλη.και παλι ευχαριστω!!
-
Ναι καλα κωστα.τα νουμερα αυτα δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου στο μπλοκ του vagges ελεγε αναλυτικα τις διαστασεις των καμαριων και ελεγε πως στο συγγεκριμενο οργανο τα καμαρια εχουν καμπυλη 5 χιλιοστα οποτε ακολουθησα και εγω αυτον τον δρομο.τα νουμερα βεβαια ηταν ενδυκτικα για το δικο του οργανο.στο επομενο θα δοκιμασω μικροτερη καμπυλη.και παλι ευχαριστω!!
προς θεου και δεν αμφισβητω κανεναν που εχει ενα συστημα που δουλευει στα δικα του γουστα και αυτια, ποσο μαλλον τον Βαγγελη που ειναι μαστορας με Μ κεφαλαιο. Εγω απλα το θεορω πολυ καμπυλη αυτο που λες και δεν το κανω γιατι συμφωνα με τα δικα μου κριτηρια θα μου πριμαρει ενα τετοιο οργανο.Ξαναλεω ο καθενας εχει διαφορετικη προσεγγιση στο θεμα, διαφορετικα παχη καπακιου,καμαριων, κι ενα σωρο αλλες παραμετρους.Γι αυτο κι ο καθενας παραγει και τον ηχο του
-
Εγω απλα το θεορω πολυ καμπυλη αυτο που λες και δεν το κανω γιατι συμφωνα με τα δικα μου κριτηρια θα μου πριμαρει ενα τετοιο οργανο.
Δηλαδή,. Η κλίση τον καμαριων κ κατά επέκταση του καπακιού βοηθάει ένα όργανο να γίνει Πρίμο;;;; (Καλά κατάλαβα)???? Αν ναι τότε μπωρο να πω ότι το οργανακι που κάνω τώρα το έκανα μια δοκιμή πριν τα λουστρα κ μου έκανε εντύπωση ότι ήταν Πρίμο,
δεν άλλαξα οπλισμό από τα προηγούμενα μου όργανα, κ σκεφτόμουν τι διαφορετικό έκανα, (θεωρούσα ότι είναι θέμα σκάφους το οποίο έκανα εγώ κ ήταν το πρώτο,). Γιατί τα άλλα τα επερνα έτοιμα.
Άρα..... ισχύει αυτό περί κλίσεις καπακιού.
-
Να σαι καλα και παλι.αλοιμονο μας και τον αμφισβητουσαμε ο ανθρωπος εχει κανει τεραστιο εργο χαρη σε αυτον και σε εσας καταφεραμε και εμεις οι πιο νεοι να κανουμε κατι.κωστα γιαυτο ειναι ωραια εδω να λεμε τις γνωμες μας και τις εμπειριες μας και δοκιμαζοντας διαφορα πραγματα καταλιγει ο καθενας εκκει που τον ικανοποιει.και παλι ευχαριστω και οπως σου ειπα στο επομενο θα κανω μικροτερη καμπυλη να δω πως θα παει!!
-
Εγω απλα το θεορω πολυ καμπυλη αυτο που λες και δεν το κανω γιατι συμφωνα με τα δικα μου κριτηρια θα μου πριμαρει ενα τετοιο οργανο.
Δηλαδή,. Η κλίση τον καμαριων κ κατά επέκταση του καπακιού βοηθάει ένα όργανο να γίνει Πρίμο;;;; (Καλά κατάλαβα)???? Αν ναι τότε μπωρο να πω ότι το οργανακι που κάνω τώρα το έκανα μια δοκιμή πριν τα λουστρα κ μου έκανε εντύπωση ότι ήταν Πρίμο,
δεν άλλαξα οπλισμό από τα προηγούμενα μου όργανα, κ σκεφτόμουν τι διαφορετικό έκανα, (θεωρούσα ότι είναι θέμα σκάφους το οποίο έκανα εγώ κ ήταν το πρώτο,). Γιατί τα άλλα τα επερνα έτοιμα.
Άρα..... ισχύει αυτό περί κλίσεις καπακιού.
-
ε ναι ρε συ Γιωργο.............ενα στρογγυλο καπακι ειναι πιο ακαμπτο και σαφεστατα πιο πριμο
-
Τι δεν έχετε ξαναακούσει και μπερδέυω τον κόσμο? Το πρώτο καμάρι κοντά στον τάκο δεν έχει καμπύλη? ίσιο το βάζετε εσείς? Εγώ με την καμπύλη που του δίνω (στην μέση ίσιο όσο το φάρδος της ταστιέρας) πατάει ακριβώς και η ταστιέρα, ούτε κενό ούτε σφήνες.
ναι ρε Γιαννη το πρωτο καμαρι ισιο.Εκτος κι αν κατι δεν εχω καταλαβει τοσο καιρο και το κανω εγω λαθος.Κι αυτο παιζει ........γιατι οχι?
Κώστα, συγνώμη που άργησα να απαντήσω είχα σεμινάριο βόρεια Ελλάδα. Από τρεις κατασκευαστές που έχω δει να κολλάνε καμάρια το μπροστινό είχε καμπύλη ίδια με τα άλλα δύο αλλά επειδή είναι πιο κοντό δεν φαίνεται. Έτσι δεν έχεις καθόλου κενό με την ταστιέρα.
-
Αρέ κωστα... Με έφτιαξες τώρα.... Χάρηκα... Ευχαριστώ για την διευκρίνιση... (Μέχρι τώρα όλα τα καπάκια τα έκανα ίσια...