Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Υλικά οργανοποίας => Πατέντες, Ιδιοκατασκευές => Μήνυμα ξεκίνησε από: Nikolas Fereos στις Νοεμβρίου 18, 2016, 09:42:01 μμ

Τίτλος: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Nikolas Fereos στις Νοεμβρίου 18, 2016, 09:42:01 μμ
Εδώ και λίγο καιρό ασχολούμαι με την κατασκευή μιας πριονοκορδέλας με τροχούς 16 ιντσών . Αν και δουλεύω πολλά χρόνια με μια μικρή metabo bas 260 swift απο την οποία δεν έχω παράπονο, είπα να κάνω κάτι μεγαλύτερο γιατί καλή η metabo, αλλά το μικρο ύψος κοπής και τα 350 βατ του κινητήρα περιορίζουν πάρα πολύ τις δυνατότητές της και ουσιαστικά φαίνεται χρήσιμη μόνο για ψιλοδουλειές , καμαράκια , τάκους , μάνικα κλπ.
 Η κατασκευή μου όπως δείχνω και στις φωτογραφίες έχει προχωρήσει αρκετά, έγινε ο κορμός , οι τροχοί των 16 ιντσών , η ζυγοστάθμιση των τροχών, η ευθυγράμμιση των αξόνων των τροχών , και το σύστημα τάνυσης της πριονοταινίας. Η μηχανή θα έχει ηλεκτροκινητήρα 2 HP  (1,5 KW)μονοφασικό για χρήση στο σπίτι, ύψος κοπής 27cm μέγιστο , και θα μου κοστίσει σε υλικά 250-270 ευρώ με έναν πρόχειρο υπολογισμό όπου περιλαμβάνεται καινούριος ηλεκτροκινητήρας . Το κοστολόγιο ήδη έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκομαι στα 106 ευρώ (ρουλεμαν άξονας καλιμπρέ, ιμάντες και ξυλεία ήταν φτηνά), αλλα μια μηχανή στο εμπόριο με τέτοιες δυνατότητες έχει το λιγότερο ένα χιλιάρικο και ίσως και παραπάνω , έτσι η ιδέα της κατασκευής μου φάνηκε πολύ ελκυστική .
Προηγήθηκε μακρόχρονη μελέτη , σχεδιασμός στο χαρτί και ατέλειωτες ώρες ψάξιμο στο ιντερνετ όπου ομολογουμένως υπάρχει πληθώρα πληροφορίας . Η κατασκευή μοιάζει με ένα σχέδιο του Ματίας Βάντελ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αλλα δεν είναι το δικό του .
  Το μήκος της πριονοταινίας που θα μπεί είναι στα 2,74 μέτρα  το ύψος του εργαλείου (μαζί με τη βάση που θα φτιάξω αργότερα ) θα είναι στα 1,65 μέτρα περίπου , όσο  για το βάρος δεν βρήκα τρόπο να το ζυγίζω ακόμα αλλα δεν νομίζω να ξεπερνάει τα 60 κιλά...
στις επόμενες μέρες θα βάλω κι άλλες φωτο  και με την ολοκλήρωση ίσως και βιντεο.
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: mikerory στις Νοεμβρίου 18, 2016, 09:48:05 μμ
Μπράβο ρε φίλε πάει πολύ καλά!

2 ερωτήσεις:
1)Ζυγοστάθμιση-ευθυγράμμιση?? Γιατί? Φαντάζομαι "τόρναρες" την περιφέρεια των ροδών, χρειάστηκε και κάτι επιπλέον?
2) Αν έκανες το σκελετό με στρατζαριστά, δε θα γλύτωνες όλο αυτό το laminate με τα 6-7 στρώματα και όλο αυτό το βάρος ίσως?

3-bonus) Το μοτέρ πόσο πήγε και απο πού??
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Γιώργος Χ. στις Νοεμβρίου 18, 2016, 10:08:53 μμ

Προηγήθηκε μακρόχρονη μελέτη , σχεδιασμός στο χαρτί και ατέλειωτες ώρες ψάξιμο στο ιντερνετ όπου ομολογουμένως υπάρχει πληθώρα πληροφορίας .
 


.............ότι και να γράψω για τον Νικόλα είναι λίγο!!!!!!!!! {celebrate013}
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Nikolas Fereos στις Νοεμβρίου 18, 2016, 10:50:14 μμ

2 ερωτήσεις:
1)Ζυγοστάθμιση-ευθυγράμμιση?? Γιατί? Φαντάζομαι "τόρναρες" την περιφέρεια των ροδών, χρειάστηκε και κάτι επιπλέον?
2) Αν έκανες το σκελετό με στρατζαριστά, δε θα γλύτωνες όλο αυτό το laminate με τα 6-7 στρώματα και όλο αυτό το βάρος ίσως?

3-bonus) Το μοτέρ πόσο πήγε και απο πού??
Οι ρόδες πριν απο τη ζυγοστάθμιση, όταν έμπαιναν σε έναν πρόχειρο οριζόντιο άξονα και περιστρέφονταν , σταματούσαν πάντα στο ίδιο σημείο, γιατι εκει υπήρχε περισσότερο βάρος . Εκεί λοιπόν ανοίχτηκαν τρύπες για να αφαιρεθεί ξύλο και να υπάρχει ίση κατανομή βάρους σε όλα τα σημεία του τροχού . Χωρίς ζυγοστάθμιση δημιουργούνται κραδασμοί κατα τη λειτουργία, που πρέπει φυσικά να μην υπάρχουν.
  Στραντζαριστά , μάλλον εννοείς σίδερα . Δεν έχω τα κατάλληλα εργαλεία για σιδηροκατασκευή  και δεν κατέχω απο ηλεκτροκόλληση . Εχεις δίκιο όμως , σίγουρα θα ήταν ευκολότερη η κατασκευή , για το πιο ελαφριά δεν το νομίζω , ο λόγος που η κατασκευή είναι τόσο στιβαρή είναι οτι ο κορμός της μηχανής δεν πρέπει να παρουσιάζει την παραμικρή στρέβλωση ή πιτσικάρισμα κατα τη λειτουργία. Δεν είναι πάντως τόσο βαριά όσο δείχνει στις φωτογραφίες, το σηκώνω και το γυρίζω ανάποδα  για τις ανάγκες της κατασκευής σχετικά εύκολα.
  Το μοτέρ που φαίνεται σε μια φωτο δεν είναι αυτο που θα χρησιμοποιηθεί στην πριονοκορδέλα . Αυτό είναι 1 ίππος και το είχα πάρει παλιότερα για ένα drum sander που έκανα . Το μοτέρ είναι το  τελευταίο εξάρτημα που θα βάλω εδώ , δεν το έχω αγοράσει ακόμα, αλλά απο μια έρευνα αγοράς που έκανα κάνει απο 115-145 ευρώ ανάλογα με την προέλευση. 
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Ιωσήφ Τορρένς στις Νοεμβρίου 19, 2016, 08:28:50 πμ
Νικόλα με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι δε φτιάχνεις μόνο υπέροχα όργανα , αλλά και σουπερ εργαλεία !

Προσφέρεις γνώσεις και εμπειρίες πολύτιμες. Πιστεύω ότι θα βρεθούν άξιοι φίλοι, να σε μιμηθούν και να σε αντιγράψουν.

Να σ έχει ο Θεός πάντα καλά, να καμαρώνουμε τα έργα σου !

Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: insect στις Νοεμβρίου 19, 2016, 02:53:00 μμ
Μπράβο ! {celebrate000}
είναι ωραίο να βλέπεις τέτοιες "πατέντες" κατασκευές από τους πολύ έμπειρους οργανοποιούς του φόρουμ.
μια ερώτηση πως σου φάνηκε ως τώρα από άποψης δυσκολίας η κατασκευή και αν θα το έκανες χωρίς να έχεις πριονοκορδέλα η δισκοπρίονο πάγκου

Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Nikolas Fereos στις Νοεμβρίου 19, 2016, 03:26:45 μμ

μια ερώτηση πως σου φάνηκε ως τώρα από άποψης δυσκολίας η κατασκευή και αν θα το έκανες χωρίς να έχεις πριονοκορδέλα η δισκοπρίονο πάγκου
Η κατασκευή μέχρι στιγμής δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και διαπίστωσα ότι όσο πιο καλά μελετημένο είναι το κάθε στάδιο της κατασκευής τόσο πιο εύκολα γίνεται πράξη. Τη μεγαλύτερη δυσκολία μέχρι στιγμής την αντιμετώπισα στην ευθυγράμμιση των τροχών δηλ πως να γίνει οι άξονες των τροχών να είναι παράλληλοι και ταυτόχρονα οι τροχοί να περιστρέφονται στο ίδιο ακριβώς νοητό επίπεδο.
      Είχα όμως και τη βοήθεια των απαραίτητων εργαλείων (Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα λέει η παροιμία.) Το δισκοπρίονο πάγκου αποδείχτηκε το σημαντικότερο εργαλείο εδώ και έχεις απόλυτο δίκιο δεν θα είχα ξεκινήσει την κατασκευή αν δεν το είχα. Πού να τρέχεις απο δω κι απο κει σε μαραγκό για κάθε κοψιά που θα χρειαστεί... 
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Silvestro στις Νοεμβρίου 20, 2016, 06:46:23 πμ
...Α Ξ Ι Ο Σ...
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Νοεμβρίου 21, 2016, 12:01:43 πμ
ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟ......
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Νοεμβρίου 21, 2016, 01:13:05 μμ
ειλικρινα δεν θα το καταφερνα ποτε......................σας θαυμαζω οσους φτιαχνετε τα εργαλεια σας
Τίτλος: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: georgalasg στις Νοεμβρίου 21, 2016, 04:50:12 μμ
Κ Νικο εσεις και ο Μανος θα μας τρελανετε.

Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Popeye στις Νοεμβρίου 21, 2016, 04:52:53 μμ
Παράθεση
ειλικρινα δεν θα το καταφερνα ποτε......................σας θαυμαζω οσους φτιαχνετε τα εργαλεια σας
Συμφωνώ με τον ΚΏΣΤΑ και επίσης με όλα τα εξωδιαστατικά μουσικά όργανα που φτιάχνονται κατά καιρούς με τελαιτέο του Μάνου.
Τίτλος: Απ: Χειροποίητη πριονοκορδέλα 16''
Αποστολή από: Popeye στις Νοεμβρίου 21, 2016, 04:55:25 μμ
Παράθεση
Κ Νικο εσεις και ο Μανος θα μας τρελανετε.
και με σένα συμφωνώ Γεωργάλα γράφαμε την ίδια στιγμή.