Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών
Υλικά οργανοποίας => Ξυλεία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Stamart στις Νοεμβρίου 03, 2011, 11:44:03 μμ
-
ποια η γνωμη σας για σκαφος κιθαρας απο κερασια?...εχω στην διαθεση μου εναν κορμο...
ξερει κανεις που μπορω να ενημερωθω για στεγνωμα?...αξιζει τον κοπο?...
-
Φίλε Stamart,
ο κορμός είναι ήδη κομμένος ή την άνοιξη θα ξανανθίσει; ;D ;D ;D
-
αφου ξεραθικε το δεντρακι κοπηκε...ανθακια παπαλα...
-
Αν ξεράθηκε από μόνο του και επειδή πρόκειται για δέντρο πολύ ευπαθές σε διάφορα ξυλοφάγα έντομα και τις κάμπιες τους, κατ' αρχάς ήλεγξέ το για σαρακοφαγώματα. Είναι πολύ πιθανό να είναι η αιτία ....... θανάτου του.
Αν ναι τότε αναλόγως με την έκταση αυτών μπορεί να είναι ή να μην είναι κατάλληλο.
Ούτως ή άλλως πάντως αν ήταν ήδη ξερό πάνω από κανα-δυό τρία χρόνια (αναλόγως και με το πάχος του κορμού) μάλλον δε χρειάζεται περαιτέρω διαδικασία ξήρανσης. Φαίνεται και από το πόσο ξερό είναι το πριονίδι κατά τη διάρκεια της κοπής.
Όσο για την καταλληλότητά του ως ξύλο οργανοποιίας, αν και έχω ακούσει ότι κάνει, ας απαντήσει όμως και κάποιος πιο έμπειρος από εμένα.
-
Κάντη είναι γερό καί όμορφο ξύλο προσοχή στή σκόνη όταν τό κόβης καί ιδίως όταν τό τρίβης
-
φαινεται να μην εχει προσβληθει απο εντομο...εφοσον κοπει και μετα δεν θα θελει αλλη διαδικασια λετε?
η σκονη ειναι ελεργιογονος?...χειροτερο απ το ιροκο δεν θα ειναι... ;D...ολο με κουλα ξυλα παω κι ανακατευομαι...
-
Φίλε μου,
τα πάντα εξαρτώνται από το αν είναι ξερό ή όχι.
Στην οργανοποιία έμαθα ότι όσο πιο παλιό είναι ένα ξύλο τόσο το καλύτερο καθώς "κατασταλάζει" στην τελική του μορφή και πυκνότητα και δεν παρουσιάζει προβλήματα στρεβλώματος και συστροφών μετά την πρίση του (σκίσιμο).
Ένα άλλο γνώρισμα που μπορείς να αναγνωρίσεις για να καταλάβεις πόσο ξερό είναι, είναι η ευκολία που ξεκολλάει ο φλοιός από το ξύλο. Σε ξύλο όπως το δικό σου που παρέμεινε καιρό έξω πρέπει να φεύγει με το παραμικρό αν είναι ξερό και δεν έχει ήδη φύγει.
Αλλοιώς αν έστω και κάποια μικρά τμήματα δεν ξεκολλάνε αμέσως τότε πρέπει να το βάλεις σε σκιερό, δροσερό, καλά αεριζόμενο μέρος αλλά όχι υγρό για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.
Υ.Γ. 1 Ο Χρήστος κάτι θα ξέρει παραπάνω για να μας λέει να προσέχουμε τη σκόνη του.
Υ.Γ. 2 Έχει και χειρότερα απ' το ιρόκο. Το έμαθα αφού προσπάθησα να κόψω Ekki.
-
ευχαριστω...!!! ;D