Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών
Κατασκευή => Κατασκευές εγχορδων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Φανης Α. στις Μαΐου 04, 2014, 08:40:10 μμ
-
Καλησπερα...μετα απο πολυ πονοκεφαλο και πειραματισμους καταφερα να φτιαξω το σκαφος για το τριχορδακι (17 ντουγες)...εχω βαλει να μουλιασει η κολαντζα για να την κολλησω αυριο..τη διαμορφωσα σε υψος περιπου 9 ποντους..αλλα λογω κλισης του καλουπιου πισω δε μου καθεται καλα...στους 6 ποντους οπως το μελετησα θα μου κατσει καλα και θα κλεισει και τις ατελειες πισω.. (δεν εκλεισα σωστα τις ντουγες στο πισω σημειο και αναγκαστικα να βαλω ενα τριγωνο κομματι)...η ερωτηση μου ειναι η εξης,παιζει καποιο ρολο το ποσο ψηλα θα βγει η κολαντζα οσον αφορα θεμα αντοχης;;;
-
καλημέρα...
στην ίδια ερώτηση έλαβα από οργανοποιό την εξής απάντηση: αρκεί να καλύπτει (η κολλάντζα) περίπου 2 εκ. (όλες) τις ντούγες.
Νομίζω πάντως ότι η κολλάντζα μπορεί να πάρει και διπλή καμπυλότητα, ανάλογα με το σχέδιό της και το πάχος του "τρίτου σκέλους" (στον κατά μήκος άξονα του σκάφους).
Δες αυτήν την συζήτηση http://www.luthier.gr/index.php?topic=1718.msg29365#msg29365 (http://www.luthier.gr/index.php?topic=1718.msg29365#msg29365)
σε αυτήν την φωτογραφία φαίνεται η αρχική διαμόρφωση της κολλάντζας στο δικό μου σκάφος (ένα και μοναδικό, οπότε δεν σου μιλάει και κανένας έμπειρος, έχε υπόψη σου) και η διόρθωση που έγινε όταν με το αρχικό γύρισμα έσπασε στα σημεία που το κεντρικό τμήμα βρίσκει στα πλαϊνά.
Βέβαια είχε πάχος 3+ χιλστ. (αργότερα διάβασα ότι γενικά κολλάντζες και πλαϊνά γίνονται λίγο στενότερα).
[ You are not allowed to view attachments ]
επειδή το κεντρικό τμήμα κόπηκε πιο βαθειά με την διόρθωση, ήταν δυνατό να πάρει μια (μικρή) επιπλέον κλίση προς το σκάφος
-
Ευχαριστω πολυ mato...κρατησα αυτο που ειπες (να καλυπτει 2 ποντους τις ντουγες)...εκανα μαλ@κια απο την αρχη της κατασκευης και μου βγηκε καπως χαμηλα το σημειο που ενωνονται ολες οι ντουγες..γι αυτο και δε μ καθοταν η κολαντζα...την εφτιαξα καπως σημερα..και αυριο λογικα θα κολληθει... :)
-
ωραία είναι... πρωτότυπη !
πιστεύω ότι και λιγότερο από 2 εκ. να επανοτίζουν οι επιφάνειες, μια χαρά θα κολλήσουν αν χρησιμοποιείς Titebond ... (καθαρές επιφάνειες και πολύ πίεση για 24h min σε τέτοιες ¨κρίσιμες" κολλήσεις συνιστά ο κατασκευαστής) ... αλήθεια με τι κολλάς ?
-
το σκαφος το εκανα με ψαροκολλα...αλλα για να μη γινει καμια στραβη τωρα..θα χρησιμοποιησω μια ξυλοκολλα που εχω...(titebond εδω γυρω δε παιζει να βρω) μαρκα και περισσοτερες λεπτομερειες δε θυμαμαι...τη χρησιμοποιησα για το τζουρα που εφτιαξα περισυ, μια χαρα μου βγηκε....