Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Επισκευή => Επισκευές => Μήνυμα ξεκίνησε από: Dimitris Metaxas στις Απριλίου 29, 2014, 09:01:09 πμ

Τίτλος: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: Dimitris Metaxas στις Απριλίου 29, 2014, 09:01:09 πμ
Γειά σας,
Θα ήθελα να μου υποδείξετε ένα τρόπο να κατασκευάσω ένα καβαλάρη (nut) για μια παλιά ακουστική κιθάρα.
Η πρώτη μου προσπάθεια για το ηλ. μπάσο μου ηταν επιτυχής αλλά στην κιθάρα απέτυχα.
Σαν οδηγό την πρώτη φορά είχα τον παλιό τώρα όμως δεν είχα τέτοια ευκαιρία γιατι έλειπε και χρησιμοποίησα εναν pdf όδηγό που βρήκα στο διαδίκτυο.Tα printouts όμως δεν έχουν ακρίβεια κι έτσι οι αποστάσεις των χορδών βγήκαν λάθος.
Εχετε να μου προτείνετε κάτι πιό σωστό τρόπο;
Ευχαριστώ
Δημήτρης
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Απριλίου 29, 2014, 09:28:50 πμ
Καλημερα.....

Αν καταλαβα καλα,θες να κανεις το Nut που ειναι στα κλειδια....και οχι καβαλαρη κατω στο καπακι....καταλαβα σωστα;
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απριλίου 29, 2014, 10:17:30 πμ
κι εγώ έτσι κατάλαβα..
υπάρχει αυτό το μηχανάκι (το πρώτο που βρήκα, φαντάζομαι υπάρχουν κι άλλα)
http://www.manchesterguitartech.co.uk/fret-and-nut-calculators/nut-calculator/ (http://www.manchesterguitartech.co.uk/fret-and-nut-calculators/nut-calculator/)

για να λυθεί το πρόβλημα που περιγράφεται εδώ
http://www.stewmac.com/shop/Tools/Straightedges/String_Spacing_Rule.html (http://www.stewmac.com/shop/Tools/Straightedges/String_Spacing_Rule.html)

αλλά πρέπει να ξέρεις ή να έχεις αποφασίσει (εκτός από το συνολικό πλάτος) το περιθώριο των ΜΙ χορδών από τα άκρα και το πάχος όλων των χορδών (εδώ σε ίντσες).

Αυτές οι πληροφορίες για τα περιθώρια (το πάχος των χορδών είναι πιο εύκολο να βρεθεί) θα βρίσκονται σίγουρα στο διαδίκτυο, φαντάζομαι καταρχάς ανάλογα με το είδος της κιθάρας.
Δεν γνωρίζω όμως κάτι παραπάνω, σίγουρα κάποιος κιθαρίστας / κιθαροκατασκευαστής θα απαντήσει.

Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: ΚαΠα στις Απριλίου 29, 2014, 11:10:07 πμ
Γειά σας,
Θα ήθελα να μου υποδείξετε ένα τρόπο να κατασκευάσω ένα καβαλάρη (nut) για μια παλιά ακουστική κιθάρα.
Η πρώτη μου προσπάθεια για το ηλ. μπάσο μου ηταν επιτυχής αλλά στην κιθάρα απέτυχα.
Σαν οδηγό την πρώτη φορά είχα τον παλιό τώρα όμως δεν είχα τέτοια ευκαιρία γιατι έλειπε και χρησιμοποίησα εναν pdf όδηγό που βρήκα στο διαδίκτυο.Tα printouts όμως δεν έχουν ακρίβεια κι έτσι οι αποστάσεις των χορδών βγήκαν λάθος.
Εχετε να μου προτείνετε κάτι πιό σωστό τρόπο;
Ευχαριστώ
Δημήτρης


Θα πρέπει να ρυθμίσεις τον εκτυπωτή σου να μην κάνει καμιά προσαρμογή (scaling ή ζοομ ή κάτι τέτοιο) στην σελίδα που θα τυπώσει, ώστε η εκτύπωση να είναι ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί.

Εγώ έχω χρησιμοποιήσει ένα αντίστοιχο pdf με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν θυμάμαι από που το είχα κατεβάσει (μάλλον από το official luthiers forum) και δεν έχω το αρχείο πρόχειρο. Αλλά νομίζω ότι είναι το ίδιο που μπορείς να κατεβάσεις από το παρακάτω λινκ.
http://www.tdpri.com/forum/tele-technical/109915-compensated-nut-layout-tool.html (http://www.tdpri.com/forum/tele-technical/109915-compensated-nut-layout-tool.html)
 
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: Dimitris Metaxas στις Απριλίου 29, 2014, 12:26:27 μμ
Σας ευχαριστώ όλους μέχρι τώρα..
georgesk : ναι εννοώ τον καβαλάρη κοντά στα κλειδιά
mato: ευχαριστώ ..το θέμα με τα calculators ειναι πρακτικό: πως εφαρμόζεις-αποτυπώνεις την μετρηση  δεκάτου (ή και εκατοστού) του χιλιοστού με το χέρι πάνω σε 44mm υλικο.. όλο και κάτι θα "φύγει" και το λάθος θα προστεθεί στην αμέσως επόμενη μετρηση - σημάδεμα.
KαΠα: Ναι αυτό είναι το link (tdpri) με το pdf. To πρόσεξα αυτο που μου γράφεις σχετικά με την κλίμακα της εκτύπωσης, το είχα κάνει σωστά.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Απριλίου 29, 2014, 01:33:04 μμ
......το θέμα με τα calculators ειναι πρακτικό: πως εφαρμόζεις-αποτυπώνεις την μετρηση  δεκάτου (ή και εκατοστού) του χιλιοστού με το χέρι πάνω σε 44mm υλικο.. όλο και κάτι θα "φύγει" και το λάθος θα προστεθεί στην αμέσως επόμενη μετρηση - σημάδεμα.

έ τώρα εκατοστό του χιλιοστού και να το σημαδέψεις, πως θα το κόψεις?

η αποτύπωση είναι πιο εύκολη ... off topic, αλλά αφού τόφερε η κουβέντα δες πως γίνεται πιο εύκολα σε χαρτί, μετά το μεταφέρεις (Θαλής):

 [ You are not allowed to view attachments ]

φέρε μια γραμμή στο μήκος που θες (ΑΒ = 44 χλστ.) και μια λοξή γραμμή σε διπλάσιο (ή τριπλάσιο ή ό,τι βολεύει να μετρήσεις, συνήθως κάποιο πολλαπλάσιο) μήκος ΑΒ' = 88 χλστ..

σημείωσε πάνω στην λοξή τις αποστάσεις x2 (αφού είναι διπλάσιο το συνολικό μήκος)
ένωσε τις ελεύθερες άκρες (ΒΒ')
φέρε παράλληλες με την ΒΒ' που περνούν από κάθε σημειωμένη απόσταση στην λοξή
σημείωσε τις θέσεις τομής των παραλλήλων με την αρχική ΑΒ

... βουαλά

χρειάζεσαι κάτι (1) να τραβάς τις παράλληλες και κάτι ακόμα (2) να σέρνεις πάνω του το πρώτο “κάτι” σταθερά (δες τα βελάκια στο σχέδιο).
Στο σχεδιάκι φαίνεται με τρίγωνο (α) σχεδίου, αλλά μπορείς και με άλλα αντικείμενα (π.χ. δυο θήκες από CD)

Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: BOULIS13 στις Απριλίου 29, 2014, 01:56:23 μμ
http://www.incra.com/product_markingrules.htm (http://www.incra.com/product_markingrules.htm)

http://kk.org/cooltools/archives/1696 (http://kk.org/cooltools/archives/1696)

...με μηχανικό μολύβι και μύτη 0,5 μμ κάνεις σημεία 0,5 μμ.....αλλά έχεις ακρίβεια στο 0,25 μμ.....

....ακούγεται άτοπο , αλλά ακριβώς αυτό κάνει ο πιο πάνω "χάρακας"..
...προσοχή έχει και έκδοση σε ίντσες.... :-[
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: BOULIS13 στις Απριλίου 29, 2014, 02:01:09 μμ
http://www.amazon.com/INCRA-TINYT03-Precision-T-Rule-3-Inch/dp/B002GU68LM/ref=sr_1_2?s=hi&ie=UTF8&qid=1398769064&sr=1-2&keywords=Incra+T-RULE (http://www.amazon.com/INCRA-TINYT03-Precision-T-Rule-3-Inch/dp/B002GU68LM/ref=sr_1_2?s=hi&ie=UTF8&qid=1398769064&sr=1-2&keywords=Incra+T-RULE)

..αυτό έχω ............ σε μετρικό βέβαια....
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Απριλίου 29, 2014, 02:49:44 μμ
Αν θες να τελειώνεις μια για πάντα με αυτές τις μετρήσεις,η λύση είναι αυτή :http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Nuts_and_saddles/String_Spacing_Rule.html (http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Nuts_and_saddles/String_Spacing_Rule.html)
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: BOULIS13 στις Απριλίου 29, 2014, 08:52:25 μμ
....κι άλλοι τυφλοσούρτες...... :-[
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Απριλίου 29, 2014, 11:17:21 μμ
Καλησπερα,μηπως ξερει καποιος να μας πει τεκμηριωμενα ποια ειναι η καταλληλη αποσταση μεταξυ των δυο χορδων (ζευγος); π.χ. στο μπουζουκι το ζευγος ΡΕ τι αποσταση πρεπει να εχουν μεταξυ τους;

Ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Απριλίου 30, 2014, 01:36:35 μμ
ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ. ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΔΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΛΕΝΕ ΑΣΤΕΣ ΛΙΓΟ ΑΡΑΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗ ΝΟΤΑ.( ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Γ)
ΤΙΣ ΕΚΑΝΑ ΑΡΑΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ.....ΡΕ ΚΩΣΤΑΚΗ ΒΑΛΤΕΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ.
ΔΙΝΩ ΕΝΑΝ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ , ΤΟΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΔΡΕΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΞΕΙ, ΛΕΕΙ Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ..........ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ. ΦΕΡΤΟ ΕΔΩ ΝΑ ΣΤΟ ΦΤΙΑΞΩ.
ΑΒΥΣΟΣ.....................................ΕΓΩ ΤΙΣ ΒΑΖΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΧΑΡΑΚΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΣΤΑ  ( ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΧΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ) ΚΙ ΟΣΟ ΖΩ ΘΑ ΨΑΧΝΩ
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: georgalasg στις Απριλίου 30, 2014, 02:46:16 μμ
2,35 σε δυο τρια μπουζουκια που εχω μετρισει απο επαγγελματιες  οργανοποιους.
Λιγο πανω λιγο κατω. Αυτο τελος παντων εβγαλε το παχυμετρο. Αν είναι απολυτα σωστο δε ξερω... 

Αν θυμαμαι καλα ήταν απο κεντρο σε κεντρο. Οποτε αυτο που λεει ο Κωστας είναι στην ουσια και οι δικες μου μετρησεις
Τίτλος: Απ: Κατασκευή καβαλάρη (nut)
Αποστολή από: ΚαΠα στις Απριλίου 30, 2014, 07:34:32 μμ
Στο δεύτερο λινκ που δίνει ο BOULIS στο #9 παραπάνω (για μαντολίνο) δίνει περίπου 2,3 στα καντίνια και 2,8 στα μπάσα.