Φίλε BOULIS13 δεν καταλαβαίνω που μπάινουν τα τάστα...(μπερντέδες...) καποεσ γραμμεσ ειναι κολλητεσ μπορεισ να τις κανεις με κοκκινο να καταλάβω? ::)
με 15 έχεις ελλιπείς οκτάβα το σύνηθες είναι 17 και πάνω. σου παραθέτω ένα θέμα που μπορεί να σου λύσει αρκετές απορροίες. [url]http://www.luthier.gr/index.php?topic=962.0[/url] ([url]http://www.luthier.gr/index.php?topic=962.0[/url])
για ότι άλλη απορροία εδώ είμαστε
ολες τις γραμμές μαύρες μου τις βγάζει...δεν καταλαβαίνω που μπαίνουν οι μπερντεδες....
αρα εχει πολυ μικρές αποστάσεις ε? Αυτές γίνονται με μονό μπερντε?> δηλαδη με μια πετονια και επίσεις με τί κούρδισμα ?
ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΕΣΕΙ ΜΕ ΧΑΛΚΟΣΥΡΜΑ..............ΤΟΝ ΤΖΟΥΡΑ ΝΕΡΟΚΟΛΟΚΥΘΑ
φίλε murii .... απο την εικόνα που παρέθεσες στο link....κάτι "έπιασα"......πήρα την 53 ΤΕΤ σκάλα που αναφέρεις (53 χωρίσματα στην οκτάβα)....και έφτιαξα μια ταστιέρα κατά "ΤΗΜ" (τι σημαίνει αυτό ??? ...κανείς???)Φιλε Boulis καλά έκανες και έφτιαξες ταστιέρα κατά THM(turk halk muzik{Turkish folk music}) γιατί αυτή είναι και η πιο σύνηθες (μεταγενέστερη) στην Τουρκία πλέον. Το ΤΚΜ( turk klasik muzik) το χρησιμοποιούσαν τα παλαιότερα χρόνια.
.....αρχίζοντας απο το ΝΤΟ ..Το τουρκικό συνηθέστερο είναι λα(μουργκανα)-σολ-ρε, αλλά έχει και ντουζένια, εγώ όταν θέλω να παίξω ρεμπέτικα το κουρδίζω ρε-λα-ρε. Ένα προσέξεις οι νότες που έχουν ισες αποστάσεις είναι οι ρε-λα-σολ-μι-σι και συγκεκριμένα ακoλουθούν την σειρά 3-2-1 στα διαστήματα με αποτέλεσμα εάν κουρδίσεις σε αυτές τότε θα ακλουθείς το σύστημα THM πιστά.
...βγάζει 17 τάστα στην οκτάβα όπως και αυτή που έβαλα αρχικά...
....
(μάλλον λάθος αυτό....οι θεωρητικοί αρχίζουν απο το ΝΤΟ.....εδώ μάλλον πρέπει να θεωρηθεί το πάνω κόκκαλο στο ΡΕ ή στο ΛΑ .... πιστεύω...)
η ταστιέρα που παραθέτεις στην εικόνα μάλλον είναι ανάποδα ;;; θα έπρεπε να έχει την αρχή της προς τα αριστερά....να ταιριάζει με το σχήμα απο πάνω της.....(λέω εγώ τώρα)....Η εικόνα έχει λόγο που είναι ανάποδα, για να μπορέσεις να το συνδυάσεις με το πεντάγραμμο και όχι με το μανίκι κάποιου οργάνου… τα πνευστά π.χ. δεν έχουν μανίκι ;D.
οι φόρμουλες απο τη Σμύρνη που παραθέτεις (προφανώς δίνουν 19 νότες στην οκτάβα) θα έπρεπε να μας πούν και πιά νότα θεωρείται στο "0" της σκάλας ..... απο τα κουρδίσματα που είδα στο νέτ μάλλον θα έπρεπε να είναι ρε ή λα.....αλλά ποιός ξέρει τι γίνεται και στα βάθη της ανατολής......Από αρχική νότα σε δεύτερη νοτα(οκτάβα) έχει 17 περντέδες η κλίμακα που παραθέτω. Τώρα όποια και να πάρεις ως αρχική νότα οι περντεδες μένουν 17.απλα έχω δώσει 19 σε αριθμό γιατί στον cura συνήθως τοποθετούν 19 περντέδες.Τίποτα δεν ξεφεύγει από το ελληνικό μεράκι ακόμη και αυτά που γίνονται στα βάθη της ανατολής ;) .
....πάρτε το και απο Ρε (το ονομα των αρχειων ειναι λαθος)........ τώρα μοιάζει πιο πολύ με σάζι........δεν εχω και χοντρή μπετονιά.....γμτ..μου.
οποιος το θέλει σε Λα ..... να δώσει μήκος σκάλας- φάρδος ταστιέρας και το κάνω τάκα-τάκα........τώρα που γυρίζει και βαριέμαι..... :-* :-*
...κούρδισμα απ΄ότι είδα ιντερνετικώς .... συνήθως σολ ρε λα (βολεύει αν παίζεις λύρα ή βιολί) ..... αλλά είδα (ιντερνετικώσ πάντα) και πολλά ρε λα ρε (βολεύει αν παίζεις τρίχορδο)..
το 650 κοντό είναι σίγουρα ..... τα σάζια που βρήκα ήταην κόντα 80-90 εκαταστα μήκος χορδής...... αλλά έχει και κοντύτερα "σάζια" ...σαν τζουράδες ή μπαγλαμάδες που ονομάζονται αλλιώς .......ότι θέλεις κάνεις.....το 650 βολεύει του κιθαρόβιους......
κάπου στο φόρουμ είδα για δέσιμο τάστων με χαλκόσυρμα .....
....κατά βάση δουλεύει σε 53ΤΕΤ.......μάλλον οι γείτονες αποφασίζουν σιγα-σιγά προς τα που θα πάνε......
ΕΜΕΝΑ ΑΣ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ..............
...ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ 53 ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΑΣΤΟ ΣΤΑ 3,8 ΣΧΕΔΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΑ 67?
ειναι δυνατόν ..... αν είναι λάθος.....Είναι λάθος Γιώργο, μάλλον το πρόγραμμά σου, σου κάνει κόλπα....
ΘΑ ΤΟΥ ΔΕΣΩ ΜΠΕΡΝΤΕΔΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΩΤΥΠΑ,