Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Κατασκευή => Κατασκευές εγχορδων => Μήνυμα ξεκίνησε από: Vagges2010 στις Ιουνίου 27, 2011, 11:08:02 μμ

Τίτλος: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Ιουνίου 27, 2011, 11:08:02 μμ
Επειδή βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή φιγούρας κάτι που είχα δει και παλαιότερα σε άλλο φόρουμ και επειδή αν δεν κάνω λάθος, δεν έχουμε ανεβάσει μέχρι στιγμή κανένα σχετικό θέμα, είπα να ανεβάσω ένα κείμενο, γράφοντας αυτά που προσωπικά εφαρμόζω.
Δεν υποστηρίζω ότι είναι τα σωστότερα ή τα πιο ενδεδειγμένα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εγώ κάνω τις φιγούρες, που πιθανόν να έχει ατέλειες ή λάθη. Γι' αυτό καλό είναι να μπούμε σε μια συζήτηση, να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για όλους μας.
Το κείμενο κατεβαίνει από το link : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ (http://www.scribd.com/doc/58837054#)
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: immortalx στις Ιουνίου 28, 2011, 12:18:36 πμ
Βαγγελη και παλι συγχαρητηρια για τον πολυ αναλυτικο οδηγο. Μου αρεσει που περιγραφεις και την παραμικρη λεπτομερεια και δεν μενουν καθολου ερωτηματικα!
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: dimitris_7 στις Ιουνίου 28, 2011, 12:38:34 πμ
φιλε τα σεβη μου..φοβερη δουλεια..αυτο που χαζεψα παντως ειναι η αυτοσχεδια βαση για το ρουτερακι..πριν μια βδομαδα φιλε ξεσκιστηκα να ψαχνω για να βρω τη μικρη στρογγυλη βαση για το ντρεμελακι.ο κωδικος της ειναι DREMMEL 565 ειναι πιο μικρη και πιο βολικη απο τη μεγαλη με τις χειρολαβες..20 αντιπροσωποι της DREMMEL και δεν την ειχε κανεις ρε φιλε!!! μονο ενας και ετρεχα στη μεταμορφωση για να την παρω..εαν ειχες βγαλει τις εικονες θα εφτιαχνα μια ολοιδια βαση ;D ;D..και για τα σχεδια και για τη βαση ,οτι και να πω ειναι λιγο.ΕΥΓΕ!!!
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Ιουνίου 28, 2011, 10:08:39 μμ
Ευχαριστώ !!!!!!!!  Καμμία πρόταση, καμμία διόρθωση να την συζητήσουμε;
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: dimitris_7 στις Ιουνίου 28, 2011, 11:12:51 μμ
να κανω μια ερωτηση βαγγελη? εαν κοψεις απλα τη φιγουρα ,την ακουμπησεις στο σκαφος,σημαδεψεις,σκαψεις το σκαφος με το ρουτερακι,"φυτεψεις " και κολησεις τη φιγουρα,στοκαρεις τα κενα (οπως οταν φυτευεις τα inlays),και τελος ξυσιμο.δεν ειναι πιο ευκολη διαδικασια? διοτι αν καταλαβα καλα ολη τη διαδικασια,την κανεις στη κολλατζα και στο παραπετι ,και μετα τα λυγιζεις για τοποθετηση.γιαυτο ρωταω αν ειναι πιο ευκολο σε ετοιμο σκαφος η τοποθετηση
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Ιουνίου 28, 2011, 11:44:14 μμ
Φίλε Δημήτρη γίνεται αυτό που λες αλλά δεν είναι δόκιμο και κατά την γνώμη μου δεν είναι πιο εύκολο. Φαντάσου να προσπαθείς να σκαλίσεις τόσο λεπτά σχέδια πάνω σε μια καμπυλωμένη επιφάνεια. Πόσο μικρά σκαρπελάκια πρέπει να χρησιμοποιήσεις και πόσο χρόνο πρέπει να ξοδέψεις για κατά την γνώμη μου αμφίβολο αποτέλεσμα. Άλλωστε αν ήταν ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τροπος θα είχε επικρατήσει. Αλλά όπως ξέρω και αν δεν κάνω λάθος ο τρόπος που ακολουθείται είναι αυτός που περιέγραψα. Για του λόγου το αληθές, βάζω και μια φωτογραφία, με την φιγούρα του παραπετιού του τζουρά που έφτιαξα το 1997, όταν δεν ήξερα πως γίνονται οι φιγούρες δεν θέλησε κανένας γνώστης να μου πεί και υπέθεσα πως γίνονται σκαλιστές, όπως περιγράφεις και έτσι  την έκανα. Δεν νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: dimitris_7 στις Ιουνίου 29, 2011, 12:02:07 πμ
για μενα το αποτελεσμα που δειχνεις ειναι εξισου ικανοποιητικο..βεβαια οπως ειπες δεν εχεις τη δυνατοτητα να κανεις λεπτομερειες οπως στην αλλη μεθοδο..εγω δεν εχω την αναλογη εμπειρια ,και γιαυτο ρωτησα,χωρις παρεξηγηση παντα.και αφου λες οτι η μεθοδος η τορινη ειναι καλυτερη απο την παλια ,κατι θα ξερεις.εγω γιαυτο ρωτησα διοτι σαν πιο εμπειρος θα ξερεις σιγουρα τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα της καθε μεθοδου..για να ειμαι ειλικρινης παντως εγω οταν προσπαθησω ,λογω του οτι δεν εχω την εμπειρια στα λυγισματα ,και ολες αυτες τις λεπτομερειες που αναλυτικοτατα παραθετεις,θα εφαρμοσω την παλια σου μεθοδο.του τζουρα ;D ;D ;Dκαι πολυ πρωτος ειναι!!!!
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Ιουνίου 29, 2011, 06:24:46 μμ
Φίλε Δημήτρη δεν διαφωνώ καθόλου με την λογική σου. Ναι ξεκίνα έτσι για τις εμπειρίες. Όταν όμως αισθανθείς πιο ασφαλής με το λύγισμα, σου προτείνω να δοκιμάσεις και τον άλλο τρόπο. Ωστόσο μέχρι τότε πιστέυω ότι θα υπάρχουν περισσότερες εμπειρίες και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για τρόπους διευκόλυνσης της διαδικασίας.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Ιουλίου 04, 2011, 12:51:52 μμ
Ένα απόσπασμα από τα Woodsmith tips που βοηθάει στην κατανόηση του χαρακτηρισμού της λάμας και κατ' επέκταση στην επιλογή της λάμας.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Ιουλίου 13, 2011, 09:03:03 μμ
Καλησπερα....
Πολυ ωραια η περιγραφη,και αναλυτικη.Μπραβο.....!!!
Θελω να ρωτησω το εξής,ποτε κολλαμε την φιγουρα στο καπακι?
Πριν το καμαρωμα ή μετα?
Και 2) οσες φορες εχω κολλησει με βενζινοκολλα,φουσκωνει η φιγουρα και μαζευει....Γιατι?
Εχω δοκιμαστικα κολλησει φιγουρα με ξυλοκολλα Rakol με πολυ καλα αποτελεσματα....Τι γινεται?
Ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Ιουλίου 13, 2011, 09:34:20 μμ
Φίλε Γιώργο σε χαιρετώ. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου. Όσον αφορά στις ερωτήσεις σου, σου απαντώ σύμφωνα με αυτά που προσωπικά εφαρμόζω, τα οποία δεν γνωρίζω αν είναι και τα σωστότερα.
1. Την φιγούρα την κολλάω στο καπάκι πριν καμαρώσω  και ο λόγος είναι ότι αφού καμαρώσεις είναι δύσκολο να πρεσάρεις την φιγούρα για να κολλήσει.
2. Στον πρώτο τζουρά την φιγούρα την κόλλησα με ξυλόκολα (1997 η πρόταση ήταν  BISON στο κίτρινο πλαστικό μπουκάλι με το κόκκινο τάπωμα). Σε αυτόν τον τζουρά που έχω παρουσιάσει, την φιγούρα την κόλλησα με βενζινόκολα και αυτό γιατί είχα διαβάσει σε φόρουμ ότι με την ξυλόκολα το καπάκι έλατο λόγω της υγρασίας της κόλας σκευρώνει. Και στην περίπτωση του πρώτου τζουρά (ξυλόκολα) δεν είχα πρόβλημα πιθανώς γιατί το καπάκι είναι όρεγκον αρκετά συμπαγές και στην δεύτερη περίπτωση του τωρινού τζουρά (βενζινόκολα) επίσης δεν είχα πρόβλημα ανάλογο με αυτό που αναφέρεις.
Ελπίζω να βοήθησα. Στην διάθεσή σου.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Ανδρέου Δημ. στις Ιουλίου 13, 2011, 10:25:42 μμ
Κατ αρχας ευχαριστουμε Βαγγελη για το πολυ ωραιο και ενδιαφερον θεμα!
Να πω και εγω την εμπειρια μου με το κολημα της φιγουρας!

Εγω την φιγουρα την κολαω πριν τα καμαρια! Ετσι το εμαθα και ετσι το συνηθισα.
Ξερω ομως επαγγελματιες και σοβαρους οργανοποιους που κολανε την φιγουρα
αφου κοληθει το καπακι! Αυτοι βεβεια δεν φοβουνται μην κανουν καποιο λαθος και χαλασουν το καπακι και θεωρουν οτι ειναι καλυτερα να κοληθει η φιγουρα μετα το κολημα του καπακιου!

Οσον αφορα το κολημα της φιγουρας εχω κολησει και με titebond και με βενζινοκολα!

Με την titebond κολησα ξυλινες φιγουρες με οστρακο και κοληθηκαν πολυ καλα!
Παρουσιαστηκε το προβλημα να σκευρωσει το καπακι (πριν βαλω τα καμαρια)
και να το πιεζω καθε μερα για να ισιωσει και τελικα βαζοντας τα καμαρια να μην εχω προβλημα!
Η λυση για το σκευρωμα ειναι αφου κολησεις την φιγουρα να την σιδερωσεις με καποιο
θερμαντικο μεσο ωστε να στεγνωσει η κολα!

Οσον αφορα την βενζινοκολα κολησα φιγουρες με πλαστικο και οστρακο!
Ο τροπος ειναι να βαλεις μια στρωση κολα και στις δυο επιφανεις να το αφησεις 15 λεπτα και μετα να βαλεις αλλη μια στρωση στις δυο επιφανειες και μετα απο 10-15 λεπτα να κολησεις!
Πρακτικα ελεγχεις με το χερι την κολα πανω στο καπακι και οταν δεν κολαει στο χερι σου τοτε κολας!  ΠΡΟΣΟΧΗ γιατι κολαει πολυ γερα και στιγμιαια και αν βαλεις λιγο στραβα τη φιγουρα θα κολησει και στραβα! Επισης η βενζινοκολα πρεπει να αποθηκευεται με το δοχειο σε αναποδη θεση ωστε οταν την χρειαστεις να ειναι παντα φρεσκια!
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: chris στις Ιουλίου 13, 2011, 11:22:35 μμ
Παιδιά  τό ζήτημα φιγούρας  απασχόλησε καί εμένα μπορώ νά πώ δέ καί μετά από περίπου τοποθέτησης 15 φιγούρων ακόμη μέ απασχολή όχι στό κόλημα αλλά στό φρεζάριζμα τό σωστό. Εγώ τήν φιγούρα τήν τοποθετώ πρίν τό καμάρωμα σωστό λάθος δέν ξέρω γιατί ό υπάληλος τού Σοφιανού πού ασχολήτε καί αυτός ερασιτεχνικά μού είπε πώς η φιγούρα τοποθετήται αφού βάλουμε τό καπάκι καί μετά. Τώρα γιά τό κόλημα κόλησα καί μέ δερματόκολα καί μέ εποξική 2 συστατικών. Καί στίς δύο περιπτώσεις τό κόλημα ΄γινεται σωστό μόνο πού στήν δερματόκολα θέλη λίγο περισότερη προσωχή. Λέγω δερματόκολα γιατί είναι λίγο ποιό λεπτή από τήν βενζινόκολα καί κολάει ποιό γερά άν καί είναι καί αυτή παράγωγο λάστοιχου βενζίνης. όταν χρησιμοποιήσουμε δερματόκολα νά προσέξουμαι τά εξής. Νά βάλουμε λεπτό στρώμα κόλας καί στά δύο μέρη ξύλου φιγούρας καί νά τήν αφήσουμαι νά στεγνώση καλά τουλάχιστον μισή ΄΄ωρα οπότε όταν βάλουμαι τό δάκτυλό μας επάνω νά εσθανθούμαι ότι κολάει μέν αλλά είναι λίγο ξερή.Τώρα τά φουσκώματα  πού γίνωνται είναι από τόν αέρα πού εγκλοβίζεται ανάμεσα φιγούρας και καπακιού καί δέν έχη διέξοδο νά φύγη γιαυτό θά πρέπει νά αρχίζουμαι από μιά μεριά καί πιέζοντας μέ τήν παλάμη νά προχωράμαι πρός τήν άλλη. Μέ τήν εποξική κολάει καί αυτή γερά μόνον πού θά πρέπει νά είναι τών 90 λεπτών γιά νά μπορούμαι χωρίς νά βιαζόμασται νά τήν δουλέψουμαι καί επείσης όταν βάλουμαι τήν φιγούρα επάνω νά καθαρίσουμαι τά ξεράζματα από δίπλα γιατί άμα παγώση καί μετά είναι πολύ δύσκολο νά καθαριστή. ¨ετσι εγώ κολάω τίσ φυγούρες καί δέν έχω κανένα πρόβλημα. Τώρα θά παρακαλέσω όποιος γνωρίζει τό σωστό λέω τό σωστό καί υπεύθυνο τρόπο φρεζαρίζματος τού καπακιού άς μάς γράψη τό τρόπο. Λέγω φρεζάριζμα τήν περίμετρο πού όταν κάθετε επάνω η φυγούρα νά μήν αφήνη κενά γιά στοκάριζμα.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Ανδρέου Δημ. στις Ιουλίου 14, 2011, 07:34:40 πμ
Τώρα θά παρακαλέσω όποιος γνωρίζει τό σωστό λέω τό σωστό καί υπεύθυνο τρόπο φρεζαρίζματος τού καπακιού άς μάς γράψη τό τρόπο. Λέγω φρεζάριζμα τήν περίμετρο πού όταν κάθετε επάνω η φυγούρα νά μήν αφήνη κενά γιά στοκάριζμα.


Καλημερα

Για μενα ο καλυτερος τροπος ειναι αυτος!
http://bouzoukimaker.blogspot.com/2010/06/blog-post.html (http://bouzoukimaker.blogspot.com/2010/06/blog-post.html)



Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: immortalx στις Ιουλίου 14, 2011, 03:52:40 μμ
Η μεθοδος που περιγραφει ο Δημητρης εχει ενα μεγαλο πλεονεκτημα :
Το "πατρον" για το σημαδεμα ειναι η ιδια η φιγουρα!
 Στην αλλη μεθοδο οπου εκτυπωνουμε το σχεδιο 2 φορες (μια για να κολληθει για σημαδεμα και μια για να κολληθει πανω στο υλικο απο το οποιο φτιαχνουμε την φιγουρα) το περιθωριο λαθους ειναι μεγαλυτερο. Αν για παραδειγμα κοβοντας με το πριονι το οστρακο, φυγουμε απο τη γραμμη κοπης κατα λαθος προς μια κατευθυνση και οταν σκαβοντας το καπακι φυγουμε προς την αντιθετη, τοτε το κενο στο συγκεκριμενο σημειο θα ειναι το αθροισμα των δυο "λαθων" μας.

Μια τεχνικη που δοκιμασα με καλα αποτελεσματα (σε ταστιερα κιθαρας απο εβενο) ειναι η εξης :
Αφου κοπει η φιγουρα (στην περιπτωση μου ηταν πολλα μικρα κομματια) την κολλαμε προσωρινα στο σημειο με κολλα χειροτεχνιας σε στικ, τσεκαροντας οτι εφαπτει καλα. Επειτα ψεκαζουμε με ασπρο σπρευ κοντα στο περιγραμμα της φιγουρας. Αφηνουμε λιγα λεπτα να στεγνωσει και ξεκολλαμε τη φιγουρα. Το αποτελεσμα ειναι πολυ ξεκαθαρο αρκει οπως ειπα πριν να εφαπτεται καλα η φιγουρα για να μην περασει σπρευ απο κατω. Μετα την τοποθετηση της φιγουρας το χρωμα φευγει πολυ ευκολα κατα τη διαδικασια τριψιματος της ταστιερας για καμπυλοτητα.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Κοῦρος στις Νοεμβρίου 10, 2011, 11:28:02 μμ
Φίλοι μου,
ως πιο καινούργιος στο χώρο από τους περισσότερους τώρα διάβασα αυτό το θέμα και θα ήθελα να καταθέσω έναν τρόπο για το εύκολο και προπαντός ακριβές κόλλημα με βενζινόκολλα γενικώς.

Το κόλλημα με βενζινόκολλα έχει, όπως προαναφέρθηκε, ένα σοβαρό μειονέκτημα : αν κολλήσει μια άκρη στραβά πολύ δύσκολα ξεκολλάει. Και ειδικώς αν η φιγούρα είναι από καπλαμά, η καταστροφή της είναι πολύ πιθανή.

Ο τρόπος λοιπόν για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα είναι ο εξής :

Κόβουμε από καπλαμά λεπτές λωρίδες πλάτους 2-3 χιλ., λίγο μεγαλύτερες (2-3 εκ.) από τη φιγούρα που θέλουμε να κολλήσουμε. Υπολογίζουμε μια λωρίδα ανά 1,5-2 εκ.

Αφού απλώσουμε λεπτό στρώμα κόλλας και στις δύο επιφάνειες (καπακιού και φιγούρας) και ακουμπώντας το δάχτυλό μας μετά από περίπου 15-20 λεπτά δεν κολλάει (όπως ήδη προαναφέρθηκε), απλώνουμε στη σειρά τις λωρίδες πάνω στο καπάκι.

Βάζουμε από πάνω τη φιγούρα που δεν μπορεί να κολλήσει με το καπάκι αφού υπάρχουν ανάμεσα οι καπλαμάδες.

Την κεντράρουμε με ακρίβεια και πιέζοντας μια άκρη της αρχίζουμε να κολλάμε αφαιρώντας σταδιακώς όλους τους καπλαμάδες.

Η επιτυχία είναι εγγυημένη 100%.

Ένα άλλο που θέλω να πω είναι ότι επειδή η βενζινόκολλα εξατμίζεται πολύ και σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας δημιουργεί αρκετή πίεση μέσα στο δοχείο της, είναι πολύ πιθανό αν την αποθηκεύσουμε ανάποδα να ανοίξει το κουτί και να τα κάνει όλα μ...... καπέλο. Μια φορά την έπαθα και καταλαβαίνετε. Θυμήθηκα κάθε βρισιά της μητρικής μου γλώσσας.

Για το λόγο αυτό αλλά και για να μένει φρέσκια, ο καλύτερος τρόπος είναι να την αποθηκεύουμε κανονικώς (όρθια δηλαδή) αλλά να κλείνουμε γύρω γύρω το καπάκι με χαρτοταινία. Βεβαίως τώρα τελευταία είδα να συσκευάζεται και σε σωληνάρια.

Αυτά.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Γιώργος Κατσίγιαννης στις Νοεμβρίου 11, 2011, 07:38:10 μμ

Μια τεχνικη που δοκιμασα με καλα αποτελεσματα (σε ταστιερα κιθαρας απο εβενο) ειναι η εξης :
Αφου κοπει η φιγουρα (στην περιπτωση μου ηταν πολλα μικρα κομματια) την κολλαμε προσωρινα στο σημειο με κολλα χειροτεχνιας σε στικ, τσεκαροντας οτι εφαπτει καλα. Επειτα ψεκαζουμε με ασπρο σπρευ κοντα στο περιγραμμα της φιγουρας. Αφηνουμε λιγα λεπτα να στεγνωσει και ξεκολλαμε τη φιγουρα. Το αποτελεσμα ειναι πολυ ξεκαθαρο αρκει οπως ειπα πριν να εφαπτεται καλα η φιγουρα για να μην περασει σπρευ απο κατω. Μετα την τοποθετηση της φιγουρας το χρωμα φευγει πολυ ευκολα κατα τη διαδικασια τριψιματος της ταστιερας για καμπυλοτητα.


Φιλε μου αν μπορεις, πες μου τι ειναι το ασπρο σπρευ και απο που θα το παρω? Θελω να βαλω μια κλαρα σε ταστιερα μπουζουκιου και αυτο σκεφτομουν πως θα το κανω.....Ευχαριστω!!!!!
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Blekos Kerkyra στις Νοεμβρίου 11, 2011, 08:30:10 μμ
Μαλλον απλο ασπρο σπρευ!
Βασικα εμενα μου ηρθε στο νου και το ασπρο σπρευ που φτιαχνουν σχεδια τα χριστουγεννα στα τζαμια ;D.Απλα ισως ειναι ακαταλληλο...καθως θα φευγει πολυ ευκολα,με ενα τριψιμο!
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: immortalx στις Νοεμβρίου 11, 2011, 10:12:14 μμ
Ναι ενα κοινο ασπρο σπρευ ηταν  ;D Δεν ξερω αν μπορει να εφαρμοστει σε πιο πορωδη ξυλα, παντως σε εβενο που δοκιμασα φευγει πολυ ευκολα.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Νοεμβρίου 19, 2012, 05:31:52 μμ
καλησπερα
Μια ερωτηση γιατί δεν καταφερα να καταλαβω απο τα υπαρχοντα θεματα.
Θελω να ρωτησω τι παχος πρεπει να εχει η φιγουρα του καπακιου

Εχω φυλλα απο καπλαμα παχους 0,6 mm και σκεφτομαι να αρχισω να παιζω τις ωρες που δε μπορω να κανω φασαρία.
Ειδα διαφορα βιντεακια στο youtube με μαρκετερι οπως και το βιντεακι του θεματος

A Beginner's Guide to Marquetry: The Window Method, Leaf project (http://www.youtube.com/watch?v=MC6CBjVIOR0#ws)

Μηπως είναι πολυ λεπτα τα φυλλα για να μπουν μετα στο καπακι;
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Νοεμβρίου 20, 2012, 02:11:11 μμ
Γιώργο η γνώμη μου, που προέρχεται από προσωπικές εμπειρίες, αν κάνεις φιγούρα με καπλαμά, για να μπορείς να την δουλέψεις με το πριονάκι χειροτεχνίας χωρίς να σου σπάει, πρέπει να κολλήσεις δύο φύλλα καπλαμά με τα νερά τους κάθετα, τόσο για το φόντο όσο και για τα στοιχεία της φιγούρας.  Επομένως το αρχικό πάχος της φιγούρας θα είναι το διπλάσιο του πάχους του καπλαμά. Π.Χ. στο τρίχορδο που παρουσίασα πρόσφατα τις φιγούρες του καπακιού τις έφτιαξα με καπλαμά πάχους 0,50 του χιλιοστού. Άρα το αρχικό πάχος της φιγούρας ήταν 1 χιλιοστό.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Νοεμβρίου 20, 2012, 02:32:01 μμ
καλημερα
Ευχαριστω Βαγγελη. Φοβομουν μηπως δημιουργηθει προβλημα με πιο χοντρη φιγουρα λογω του οτι το καπακι είναι λεπτο. Αρα προχωραω αφοβα με 1mm παχος. Θα κανω και το κολπακι σου
Να 'σαι καλα.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Νοεμβρίου 20, 2012, 03:33:33 μμ
Γνωμη μου ειναι παντος οταν εχεις να κανεις με φιγουρες καπλαμα, να εχεις φερει το καπακι εκει που πρεπει στα χιλιοστα του, διοτι δεν εχεις μετα περιθοριο για πολυ κατεβασμα.Δεν ειναι ασετοπαστα ο καπλαμας που και λιγο να κατεβει δεν τρεχει και τιποτα.Φαντασου να τριβεις και να σου τρυπισει ο ενας, και να εμφανιστει ο αλλος.Με προσοχη λοιπον
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Νοεμβρίου 20, 2012, 05:04:26 μμ
καταλαβα τι εννοεις. Μεχρι να το δω στη πραξη εχουμε καιρο ομως.  ;D
Ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Vagges2010 στις Νοεμβρίου 20, 2012, 06:20:39 μμ
Πολύ σωστά τα είπε ο Κώστας. Να προσθέσω ότι πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα όταν σκάψεις την ¨φωλιά" της φιγούρας, έτσι ώστε το βάθος της να είναι όσο και το πάχος της φιγούρας. Έτσι θα αποφύγεις το τρίψιμο της φιγούρας για να έρθει προσωπο με το καπάκι, κάτι που μπορεί να  δημιουργήσει τα προβλήματα που αναφέρει ο Κώστας (στην περίπτωση που η φωλιά γίνει ρηχή). Αν πάλι η φωλιά γίνει πιο βαθειά από ότι πρέπει, θα χρειαστεί να τρίψεις το καπάκι. Επομένως είναι μια δουλειά που θέλει πολύ προσοχή και υπομονή. Δεν θέλει βιασύνες.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Κοῦρος στις Νοεμβρίου 20, 2012, 06:26:27 μμ
...............................Επομένως είναι μια δουλειά που θέλει πολύ προσοχή και υπομονή. Δεν θέλει βιασύνες.

Και προπαντός μη δοκιμάσεις σε έτοιμο καπάκι. Κάνε τις δοκιμές σου σε άχρηστα ρετάλια.
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Νοεμβρίου 20, 2012, 07:09:27 μμ
Φαντζομαι μεχρι τοτε θα εχω αγορασει το dremel μαζί με το προσθετο που κανει αυτη τη δουλεια. Αυτος δεν είναι ο καλυτερος τρόπος; Χθες μου εκανε παρατηρηση για φασαρία η απο πανω. Εσκαβα τον μπαγλαμα στο σαλονι με το δραπανο. Σημερα με βρίζει η γυναικα για τις σκονες και τα πριονιδια που βρηκε...  :'(
Απ' οτι βλεπω θα παω με αργους ρυθμους αυτη και την αλλη βδομαδα.
Το επομενο ΣΚ (2-3 αυγουστου) και για 5-6 μερες θα είμαι Αθηνα. Αν μπορει και ο Δημητρης θα παω μια βολτα απο Κορινθο για οδηγιες και θα προσπαθησω να δουλεψω στην Αθηνα.

προς το παρον εφτιαξα μια φιγουριτσα για το μπαγλαμα με πυρογραφία. Πριονακι δεν εχω καταλληλο ακομα και δε βγηκε καλη με τον "κανονικο" τρόπο.

(http://i47.tinypic.com/33m4c5k.jpg)
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: v_panos στις Νοεμβρίου 20, 2012, 07:37:53 μμ
μπορεισ να δοκιμασεις 4 διαφορετικους  καπλαμαδες κολλημενους με ψαροκολλα μεταξυ τους και χαρτοταινια γυρω γυρω ,κοβεις με το προιονακι και μετα τις ξεκολλας με ζεστο νερο σιγα σιγα ,ετσι εχει δυναμη ο καπλαμας και δεν σπαει και εχεις ολα σχεδια σου ιδια
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Νοεμβρίου 20, 2012, 08:29:28 μμ
ευχαριστω Πανο, θα τα δοκιμασω ολα αυτα που μου ειπατε σιγα σιγα. Η ψαροκολλα ξεκολαει ευκολα να υποθεσω... και το νερο δε χαλαει τον καπλαμα
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Νοεμβρίου 20, 2012, 08:38:23 μμ
Φαντζομαι μεχρι τοτε θα εχω αγορασει το dremel μαζί με το προσθετο που κανει αυτη τη δουλεια. Αυτος δεν είναι ο καλυτερος τρόπος; Χθες μου εκανε παρατηρηση για φασαρία η απο πανω. Εσκαβα τον μπαγλαμα στο σαλονι με το δραπανο. Σημερα με βρίζει η γυναικα για τις σκονες και τα πριονιδια που βρηκε...  :'(
Απ' οτι βλεπω θα παω με αργους ρυθμους αυτη και την αλλη βδομαδα.
Το επομενο ΣΚ (2-3 αυγουστου) και για 5-6 μερες θα είμαι Αθηνα. Αν μπορει και ο Δημητρης θα παω μια βολτα απο Κορινθο για οδηγιες και θα προσπαθησω να δουλεψω στην Αθηνα.

προς το παρον εφτιαξα μια φιγουριτσα για το μπαγλαμα με πυρογραφία. Πριονακι δεν εχω καταλληλο ακομα και δε βγηκε καλη με τον "κανονικο" τρόπο.

([url]http://i47.tinypic.com/33m4c5k.jpg[/url])

τι γραφεις εδω? το επομενο σκ δεν ειναι αυγουστος με τιποτα.....................
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Νοεμβρίου 21, 2012, 07:09:50 πμ
αχχχ Δεκεβρη εννοουσα.... Ωραιο το καλοκαιρακι...   ;D

Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Δεκεμβρίου 01, 2012, 06:55:11 μμ
Ποιες απο τις τρεις λαμες θα επιλεγατε για την κατασκευη της φιγουρας. Στο details λεει τα παχη.

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Inlay/Pearl_Cutting_Saw.html#shop/Tools/Special_tools_for_Inlay/Pearl_Cutting_Saw.html?tab=Details&_suid=135438072587207536280845276365 (http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Inlay/Pearl_Cutting_Saw.html#shop/Tools/Special_tools_for_Inlay/Pearl_Cutting_Saw.html?tab=Details&_suid=135438072587207536280845276365)

Εχετε βρει κατι καλυτερο ή οικονομικότερο; Ειδα σε καποιο θεμα ενα γερμανικο σιτε αλλα είδα οτι τελικα προεκειψε προβλημα...
ευχαριστω
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: Ανδρέου Δημ. στις Δεκεμβρίου 01, 2012, 07:01:14 μμ
Εχω παρει τις extra fine

Δεν τις εχω δοκιμασει σε σεγα χειρος αλλα πιστευω οσο πιο λεπτες ειναι  τοσο καλυτερα!!!
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Δεκεμβρίου 01, 2012, 07:08:10 μμ
ωραίος...
Βρηκα και τις παρακατω. Δεν λεει παχος όμως
Θα παρω τηλέφωνο τη Δευτερα να μαθω λεπτομερειες

http://pacoartcenter.gr/store/product.php?productid=325531&cat=841&page=2 (http://pacoartcenter.gr/store/product.php?productid=325531&cat=841&page=2)
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Δεκεμβρίου 01, 2012, 08:20:17 μμ
ωραίος...
Βρηκα και τις παρακατω. Δεν λεει παχος όμως
Θα παρω τηλέφωνο τη Δευτερα να μαθω λεπτομερειες

[url]http://pacoartcenter.gr/store/product.php?productid=325531&cat=841&page=2[/url] ([url]http://pacoartcenter.gr/store/product.php?productid=325531&cat=841&page=2[/url])


Αυτο που δειχνεις εδω δεν κανει.Θελει λαμες μονης κατευθηνσης.Τραβα στον Φραγκο στο μοναστηρακι να βρεις οτι νουμερο θες
Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Δεκεμβρίου 01, 2012, 09:27:03 μμ
α ναι;
Οκ θα τον επισκεφτω...

ευχαριστω!!!


Τίτλος: Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Αποστολή από: georgalasg στις Δεκεμβρίου 05, 2012, 04:47:55 μμ
Λοιπον βρηκα το απολυτο μαγαζί για πριονακια. Στον Φραγκο δεν πηγα. Θα ηταν το επομενο μαγαζί που θα πηγαινα λογω αποστασης (μικρής).

Πάνος Λιγκόνης λέγεται. Το μαζαζί του είναι κοντα στο σταθμό στο μοναστηρακι.
Στην οδο Αριστοφανους 8
Τηλεφωνο 210 3218630

Πηρα 144 πριονακια (12Χ12) 16 ευρω. Πιο λιγα δε δινει...
Τον ρωτησα αν μπορει να στειλει με ταχυδρομειο και ειπε ναι με αντικαταβολή...