Γεια χαρα και απο μενα.Συμφωνώ με των αγαπητο Κωστα και απλα να συμπληρώσω μιας και το εχω ψαξει λιγο το θεμα:
Το ξύλο λέγεται ρίκι ή στα λατινικά Ερρίκα Καρμπορέα ειναι το ξύλο που φτιάχνεται το μπωλ της πίπας.Οι πρώτες πίπες ήταν από μαόνι, κάλαμπα ή κολοκύθα και τις βρίσκουμε στην Αφρική, στην Αμερική οι Ινδιάνοι είχαν δικά τους ξύλα, στην Ινδονησία χρησιμοποιούσαν κοχύλια αλλά επίσης πρωτόγονες πίπες επίσης ήταν από πορσελάνη, πηλό, μισάμ στην Τουρκία και Αραβία κτλ
Το ρίκι μπήκε στην παραγωγή από τους Γάλλους το 1850 περίπου και καθιερώθηκε σαν το κατεξοχήν ξύλο για πίπες. Το ρίκι μοιάζει με ρίζα αλλά δεν έιναι ρίζα ακριβώς. Είναι θρέμμα, και δεν έχουν όλοι οι θάμνοι και τα δέντρα ρίκι. Βασικά όλα τα δέντρα και θάμνοι της οικογένειας έρρικα έχουν θρέμμα. Θρέμμα έχει και ο δρύς και παλιά θεωρούνταν ξένο σώμα από το δέντρο, ενώ αυτό δεν είναι ισχύει. Το ρίκι διαλέγεται γιατί δεν καίγεται, έχει πολύ μικρούς κόκκους που δύσκολα περνάει η θερμοκρασία, η γεύση του ταιριάζει στους καπνούς πίπας, ενώ π.χ στις πίπες από ελιά το ξύλο βγάζει μια λαδίλα και αλλοιώνει την γεύση.
Αναλόγως με το ξύλο επηρρεάζεται και η γεύση του καπνού αλλά το ρίκι έχει καθιερωθεί σαν το κατεξοχήν ξύλο κατασκευής πιπών. Τα νερά του επίσης είναι πολύ κοντά στην κλίμακα του αντικειμένου. Δηλαδή τα νερά είναι πολύ μικρά, δεν έχουν καθόλου ρόζους όπως έχει ένα σουηδικό ξύλο.Το ρίκι είναι σύμπαγες και πολύ σκληρό, πολύ ακριβό και πολύτιμο ξύλο γιατί το φυτό είναι αυτοφυόμενο, δεν μπορείς να το φυτέψεις, υπάρχουν εκτάσεις που τις εκμεταλλεύονται παραγωγοί. Υπάρχει στην Μεσόγειο κυρίως σε μέρη όπως η Αλγερία, που θεωρείται και το καλύτερο, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανιά, Τουρκία. Τα αρμυρίκια είναι χαρακτηριστικά φυτά με ρίκια. Το ρίκι έχει μία πικρίλα η οποία όταν ζεσταθεί το ξύλο από τον καπνό δημιουργεί μια πάρα πολύ ωραία γεύση.
περισσοτερα στο :http://www.en-gr.com/index.php/el/happenings/532-pipe-excibition