Αποστολέας Θέμα: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)  (Αναγνώστηκε 6182 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 11:44:28 πμ »
Καθώς τελειώνει η κιθάρα, ξεκινάω την περιγραφή της κατασκευής για όποιον τυχόν ενδιαφερθεί στο μέλλον για τέτοια ένωση. Η κιθάρα είναι λαϊκή αλλά δεν έχει σημασία, ο τρόπος της ένωσης εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε τύπο (υπάρχουν ακουστικές, κλασσικές, archtop κτλ. κτλ.).

(το έβαλα στις "κατασκευές" και οχι στην "παρουσίαση" επειδή δεν αφορά τελειωμένο όργανο, αν έχω κάνει λάθος "επαναπροωθήστε το" - από τους μετανάστες τόμαθα αυτό - κατάλληλα)

Από την αρχή: ο Johan Georg Stauffer ήταν διάσημος οργανοποιός (Αυστρία, 1778-1853) ο οποίος, μαζί με τον γιό του και διάδοχο στο εργαστήριο Johan Anton Stauffer, επηρέασαν καθοριστικά την κατασκευή της κιθάρας ... όχι μόνο στον ήχο, όχι μόνο στην Ευρώπη και όχι μόνο στην εποχή τους: όλες οι μεταγενέστερες γενιές οργανοποιών και παικτών οφείλουμε να τους ανάβουμε καντήλι. Εκτός άλλων καινοτομιών στον ήχο (σε συνεργασία με τον διάσημο τότε κιθαρίστα Luigi Legnani που άφησε κι αυτός το σημάδι του στη σειρά Stauffer - Legnani) επίσης εξέλιξαν τα κλειδιά βάζοντας ατέρμονα κοχλία – που μέχρι τότε έβαζαν στριφτάρια – και τα τάστα – που μέχρι τότε έβαζαν κόκκαλα. Οπωσδήποτε δεν είναι οι μόνοι «υπεύθυνοι» γι’ αυτές τις αλλαγές, αλλά το δικό τους όνομα έμεινε.

Εδώ γενικές πληροφορίες: https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Georg_Stauffer
κι εδώ πιο ειδικές
https://www.earlyromanticguitar.com/erg/builders.htm#Staufer

εδώ μια Stauffer μαζί με άλλες (επίσης από διάσημους οργανοποιούς) της εποχής

 


και μια ακόμα original του 1830 από προσωπική συλλογή

 


Ανάμεσα σε άλλες «καινοτομίες» λοιπόν, οι Stauffer συνέλαβαν (ή εξέλιξαν) την ένωση με βίδα, περαστή από το τακούνι στον τάκο. Το μπράτσο απλώς φωλιάζει μέσα στον τάκο και είναι κατά τα άλλα ελεύθερο, οπότε με σφίξιμο ή χαλάρωση της βίδας αλλάζει η γωνία της ένωσης. Το σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι επακόλουθα το action ανεβαίνει ή κατεβαίνει σύμφωνα με τις επιθυμίες του παίκτη.
Εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στη ρύθμιση από έξω (από το τακούνι) με ένα απλό κλειδί, η αλλαγή μπορεί να γίνει ακόμα και μεταξύ των κομματιών την ώρα του παιξίματος από τον ίδιο τον παίκτη - συγκλονιστικό για την εποχή.

Επιπλέον χαρακτηριστικό που συδέεται άμεσα, είναι ότι η ταστιέρα (φυσικά) δεν είναι κολλημένη στο καπάκι, αλλά στο μπράτσο. Έτσι στέκεται ψηλότερα, προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση στα τελευταία τάστα, γεγονός που την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στους επαγγελματίες κιθαρίστες της εποχής, αυξάνοντας μάλιστα το μήκος για περισσότερα τάστα (και επίδειξη μεγαλύτερης δεξιοτεχνίας)

Η καινοτομία αυτή στην ένωση έγινε τόσο δημοφιλής ώστε υιοθετήθηκε από πάρα πολλούς κατασκευαστές, μεταξύ αυτών και της «βαριάς» στη βιομηχανία σήμερα Martin, η οποία μάλιστα παρουσιάζοντας την κιθάρα του 1834 (C.F. Martin, Stauffer influenced guitar) η οποία βρίσκεται στο μουσείο της, δηλώνει ότι «The history of the Martin begins with this guitar».
Εδώ το link: http://www.earlymartin.com/stauffer.html

Εδώ πάλι μια Stauffer (ανακατασκευή αλλά τη βάζω για σύγκριση με την επόμενη φωτογραφία)

 


κι εδώ μια Martin. Η ομοιότητα - δεν είναι απλώς ομοιότητα, δεν τις ξεχωρίζεις.

 


και μεταγενέστερες και σύγχρονες εφαρμογές σε διάφορων τύπων και διαφόρων ποιοτήτων κιθάρες

 


 


 





« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:25:23 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:04:26 μμ »
Ο μηχανισμός.

Την βίδα την είχα δει αρκετά χρόνια πριν, χαζεύοντας – όπως όλοι – φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Επειδή μου αρέσει όμως η εφαρμογή διάφορων μηχανικών μέσων, έψαξα αρκετά, έκανα μια συλλογή φωτογραφιών και έφτασα μάλιστα να παραγγείλω δυο βίδες από ένα μαγαζί στη Γερμανία που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους κατασκευές, χωρίς καν να ξέρω ακόμα τότε - αν και που - θα την εφαρμόσω.
Η πρώτη κιθάρα στην οποία ασχολήθηκα πιο σοβαρά με αυτό το σύστημα - που είχε ήδη βίδα από την κατασκευή της - ήταν αυτή που μετέτρεψα σε resonator.

 


Λεπτομέρειες (και για την ένωση) εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=2967.msg51178#msg51178

Εκείνη βέβαια ήταν πιο ευτελής και πιο απλή κατασκευή, μια σκέτη βίδα κι ένα παξιμάδι μέσα στον τάκο. Στην πορεία έκανα και δικές μου «εναλλακτικές» κατασκευές και τελικά χρησιμοποίησα μια βίδα 6 χιλ., όση ήταν και η αρχική (απλώς είχε άλλο πάσο και έπρεπε να την αλλάξω).

 


Όμως, από τότε αυτή η βιδούλα των 6 χιλιοστών κρατάει αξιοπρεπώς χορδές phosphor broze 12άρες με τάση ~ 70 κιλά, πράγμα που λειτούργησε θετικά στο να αποφασίσω πλέον να την εφαρμόσω κάποτε σε νέα κατασκευή.

Από την «συλλογή φωτογραφιών» που έκανα παλιότερα:
εδώ φαίνεται η κατασκευή σε ακτινογραφία

 


εδώ μια νέα κατασκευή, αναπαραγωγή original κιθάρα Stauffer, πολύ φροντισμένη

 


 


 


 



Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:11:38 μμ »
εδώ οι «εναλλακτικές» μου κατασκευές (από τη resonator) σε αντιπαραβολή με την «γνήσια». Η γνήσια είναι λεπτότερη (5 χιλ.) πολύ πιο κομψή και με συνολικά ελαφρύτερο το σύστημα.

 


 


 


Την αγόρασα από εδώ https://rubner-markneukirchen.de/onlineshop/index.php , 9 € αν θυμάμαι καλά.


Από τις παραπάνω φωτογραφίες γίνεται κατανοητή η λειτουργία: η βίδα διαπερνά το τακούνι και τον τάκο, ασφαλίζει από μέσα με ένα παξιμάδι και κάνει μοχλό που ρυθμίζεται από έξω με το «κλειδί ρολογιού» (όσοι πρόλαβαν επιτοίχια κουρδιστά ρολόγια θα το θυμούνται, οι υπόλοιποι βέβαια μάλλον θυμούνται …καλοριφέρ, μπαίνει κι ο χειμώνας). Η "γνήσια" περνάει μέσα από μια ακόμα βίδα που στερεώνεται στον τάκο (η οποία βέβαια δεν δουλεύει σαν βίδα όσον αφορά τα εξωτερικά της πάσα, νομίζω ότι απλώς χρησιμοποιούν αυτά τα πάσα μόνο για το παξιμάδι στερέωσης και είναι πιο απλό να το φτιάξουν με αυτόν τον τρόπο) και είναι πιο σταθερή από το να περνούσε "σκέτη".
Για να δουλέψει (pivot) πρέπει μεν η διαμόρφωση της ένωσης να διαθέτει αρσενικό στο τακούνι και θηλυκό στον τάκο - αλλά με ίσιες πλευρές - ώστε να μπορεί το μπράτσο να περιστρέφεται σε άξονα.
Το «ποτηράκι» της γνήσιας μπορεί οριακά να αντικατασταθεί ως προς την λειτουργία από απλές ροδέλες (αυξάνουν την επιφάνεια επαφής / πίεσης και προστατεύουν το ξύλο) αλλά είναι οπωσδήποτε πιο όμορφο αισθητικά. Και τα πλαϊνά του πάντως, συμμετέχουν πιστεύω περισσότερο από τις απλές ροδέλες στην αύξηση της επιφάνειας του μοχλού. Βέβαια, δεν είναι τόσο απλό όσο πίστευα να τοποθετηθεί σωστά, αλλά αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια.


« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:31:12 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 01:21:51 μμ »
από τις φωτογραφίες της "ανακατασκευής" παραπάνω (προσέξτε τα σκάφη στην ένωση) και από αυτές

 


 


φαίνεται και η λειτουργία σε σχέση με το action αλλά και ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό: το καπάκι "βουτάει" κάτω από την ταστιέρα για να δώσει χώρο στο pivot.

Στην δική μου κατασκευή για διάφορους λόγους (τάχα μου δήθε μου, καθαρή βαρεμάρα ήταν) δεν το εφάρμοσα, αντ' αυτού προσπάθησα να μειώσω την υποστήριξη της ταστιέρας, η νεκροψία θα δείξει. Πάντως σε όλες τις φωτογραφίες, ειδικά στις πρώτες που έβαλα φαίνεται ότι η ταστιέρα γενικά είναι εμφανώς λεπτότερη (υπολογίζω ~ 4 χιλ.) για να βοηθάει κι αυτό.

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 02:11:49 μμ »
μ' αυτά και μ' αυτά σας έπρηξα, επιτέλους στην κατασκευή.

Άρχισα από υπολογισμούς για το που θα σταθεί το σύστημα του μπράτσου (ταστιέρα / υποστήριξη / τακούνι) σε σχέση με το καπάκι. Αφού κατέληξα, αποφάσισα για το ύψος που θα πρέπει να μπει η βίδα - δεν είχα βρει κανένα στοιχείο. Αυθαίρετα λοιπόν αποφάσισα να την βάλω κάπως προς τα πίσω (προς την πλάτη) ώστε να βοηθά στον μοχλό. Η τρύπα που έκανα στον τάκο απέχει 3 εκ. από την πλάτη και 5 από το καπάκι (σε σύνολο ύψους σκάφους 8 εκ. στη ένωση)

 


Το επόμενο θέμα - που με απασχόλησε πιο πολύ απ΄όλα - ήταν να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα άνοιγα τις τρύπες (τακούνι / τάκος) στην ίδια ακριβώς ευθεία. Αποφάσισα λοιπόν να περάσω μια ντίζα ίδιας διαμέτρου μέσα από τον τάκο και τα πλαϊνά, "περασιά" με τον πίσω τάκο ώστε να είναι κάτι σαν "τρισδιάστατος άξονας" για να έχω αναφορά στη συνέχεια. Αυτό που είχα σκεφτεί - και έκανα, αλλά δεν λειτούργησε και πολύ καλά τελικά - ήταν να κολλήσω τα πλαϊνά στους τάκους με τη ντίζα περασμένη, κατόπιν να ολοκληρώσω το κουτί με καπάκι και πλάτη, να φτιάξω την ένωση (μόρσο) και με πρόχειρα κολλημένο το μπράτσο στη θέση του να ανοίξω τρύπα στο μπράτσο μέσα από σκάφος (με ένα προσάρτημα γωνιακής μετάδοσης για δράπανο που υπολόγισα να χωράει ακριβώς), με κατεύθυνση δηλαδή από τον πάτο του τακουνιού προς την πίσω του όψη.

[Παρένθεση : ο λόγος που δεν μπορείς να ανοιξεις τρύπα από έξω προς τα μέσα, είναι ότι δεν μπορείς να τοποθετήσεις το ενιαίο σύστημα με την κόντρα στην μέσα πλευρά του τάκου. Να το περάσεις μπορείς (θέλει και παιδικά χεράκια βέβαια) αλλά δεν μπορείς να κάνεις την "φωλιά" που κάθεται όπως φαίνεται παραπάνω αν δεν ξέρεις που ακριβώς είναι η τρύπα γύρω από την οποία θα σκάψεις. Έτσι, πριν απ' ολα, με την γνήσια βίδα πρέπει να γίνει η τρύπα στον τάκο].

Το έκανα λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, αλλά τελικά η περασιά μου έφυγε . Θα το δούμε παρακάτω κι αυτό.

 


στη συνέχεια έκανα καπάκι και πλάτη, αφού το μόρσο θα ανοιγόταν με το σκάφος τελειωμένο. Επειδή η κατασκευή είναι σε μεγάλο βαθμό πειραματική και ψάχνομαι χωρίς να ξέρω τι θα προκύψει, θυμήθηκα ένα καπάκι κέδρου που μου το παραέτριψαν στο Σοφιανό και φοβόμουν να το βάλω σε κιθάρα με κολλητό καβαλάρη. Έτσι - και επειδή δεν είμαι σίγουρος ακόμα σε τι ύψος θα βγει τελικά ο καβαλάρης, είπαμε πάω στα τυφλά - αποφάσισα να βάλω αυτό το καπάκι με επιπλέοντα (floating) καβαλάρη και σχετική ενίσχυση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τον αλλάξω με κολλητό - ίσως και να τον αφήσω αν μ΄αρέσει ο ήχος, θα δείξει.

Το καπάκι με ενισχύσεις στον καβαλάρη

 


και αφού έκλεισε το "κουτί", κατέβασα - ξεσκόνισα το jig τύπου O' Brien (που είχα να χρησιμοποιήσω πολλά χρόνια) και άνοιξα το θηλυκό μόρσο, με επίπεδες πλευρές. Το καπάκι είναι καλά κολλημένο στην περιοχή της ένωσης, αλλά "πρόχειρα" όλο το υπόλοιπο, θα πω παρακάτω γιατί.

 


 


Μέχρι εδώ όλα καλά, είχε έρθει όμως η ώρα για την πρώτη "πατάτα". Το template του jig για το αρσενικό μόρσο στο τακούνι δεν ταίριαζε στο συγκεκριμένο σχέδιο, κι έτσι αποφάσισα να το κόψω στην κορδέλα. Με τα χίλια ζόρια (η μια κλίση βγήκε αμέσως, η ανάποδη που δεν χωράει το μανίκι ολόκληρο στην κορδέλα ήθελε πατέντες) έκοψα το μπράτσο πολύ σωστά και ωραία όσον αφορά στις γωνίες, αλλά με λάθος μέτρηση: είχα ξεχάσει την ανασηκωμένη ταστιέρα και ενώ έπρεπε να μεταφέρω την μέτρηση του φάρδους 10 χιλ. "κάτω" από το πρόσωπο της κόλλησης με την ταστιέρα (περίπου εκεί που τελειώνει η κόντρα του βένγκε), το μετέφερα στην τελική επιφάνεια κι έτσι το μπράτσο βγήκε μεν με αξιοπρεπείς κλίσεις, αλλά ...στενότερο έναν ολόκληρο πόντο.

 


εδώ η δοκιμή στο σκάφος, έπρεπε να περισσεύει ένα πόντο πάνω από το καπάκι

 


και το συνειδητοποίησα αφού έκανα τη δοκιμή, μέχρι τότε χαιρόμουν γιατί είχα πετύχει τις ενώσεις / κλίσεις πολύ καλά

 



« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 21, 2020, 02:30:46 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

songless_bird

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 998
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 03:07:20 μμ »
Μανο οταν λες οτι επρεπε να ειναι 1cm πανω απο το καπακι, εννοεις οτι θα κολλουσες την ταστιερα και απο κατω θα ειχε μεχρι το καπακι 1cm για να κολλησεις μια υποστηρικτικη επεκταση  στην ταστιερα με παχος οσο θα μπορουσε να κανει τις κλισεις το μπρατσο;
Επισης η βιδα μπορει να μπει μετα με κλειστο το σωμα; Θα ηταν πιο ευκολο και λιγοτερο αγχωτικο να ανοιξεις την τρυπα αφου ανοιξεις τους μορσους σε σωμα και μπρατσο χωρις να εχεις εκπληξεις. Εκτος αν η πατεντα με την ντιζα σου εξασφαλιζει αυτη την ακριβεια απο πριν.

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 03:31:46 μμ »
Μανο οταν λες οτι επρεπε να ειναι 1cm πανω απο το καπακι, εννοεις οτι θα κολλουσες την ταστιερα και απο κατω θα ειχε μεχρι το καπακι 1cm για να κολλησεις μια υποστηρικτικη επεκταση  στην ταστιερα με παχος οσο θα μπορουσε να κανει τις κλισεις το μπρατσο;


ναι αυτό εννοώ, θα δεις παρακάτω

Επισης η βιδα μπορει να μπει μετα με κλειστο το σωμα; Θα ηταν πιο ευκολο και λιγοτερο αγχωτικο να ανοιξεις την τρυπα αφου ανοιξεις τους μορσους σε σωμα και μπρατσο χωρις να εχεις εκπληξεις. Εκτος αν η πατεντα με την ντιζα σου εξασφαλιζει αυτη την ακριβεια απο πριν.


η γνώμη μου είναι αυτή για την συγκεκριμένη βίδα, το έγραψα παραπάνω

[Παρένθεση : ο λόγος που δεν μπορείς να ανοιξεις τρύπα από έξω προς τα μέσα, είναι ότι δεν μπορείς να τοποθετήσεις το ενιαίο σύστημα με την κόντρα στην μέσα πλευρά του τάκου. Να το περάσεις μπορείς (θέλει και παιδικά χεράκια βέβαια) αλλά δεν μπορείς να κάνεις την "φωλιά" που κάθεται όπως φαίνεται παραπάνω αν δεν ξέρεις που ακριβώς είναι η τρύπα γύρω από την οποία θα σκάψεις. Έτσι, πριν απ' ολα, με την γνήσια βίδα πρέπει να γίνει η τρύπα στον τάκο].


συνέχεια (και μερικώς απάντηση στο προηγούμενο)

η μία από τις δύο τεχνικές της υποστήριξης της ταστιέρας που είχα υπόψη να ακολουθήσω είναι αυτή

 


με πρόσθετο κομμάτι που "δαγκώνει" στο κυρίως σώμα του μπράτσου (η άλλη είναι ενιαίο μπράτσο και επέκταση, φαίνεται παραπάνω)

λόγω της αστοχίας με το κόψιμο του μπράτσου, έκανα το "μανίκι frankenstain" για το οποίο συζητάμε εδώ
 http://www.luthier.gr/index.php?topic=4032.msg75549#msg75549
αφαιρώντας ένα κομμάτι από πίσω και τοποθετώντας το εμπρός (κάτω από την ταστιέρα), το διαγραμμισμένο στο σκίτσο

 


πριν όμως από αυτό άνοιξα την τρύπα με το προσάρτημα

 


 


αλλά η πρόχειρη κόλληση του μπράτσου δεν ήταν αρκετή και ξεκόλλησε, με αποτέλεσμα να πάει στραβά η τρύπα

 


τελικά δεν έχει και πολύ σημασία, μια χαρά δούλεψε κι έτσι, αλλά φαίνεται από πίσω (ότι δεν είναι κεντραρισμένη)

 


τελικά πάντως δούλεψε το σύστημα, εδώ η αλλαγή κλίσης με συναρμολογημένο τον frankenstain

 


 



... συνέχεια αύριο

songless_bird

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 998
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 04:27:59 μμ »
Και αν όλη την δουλειά (άνοιγμα μορσων και μετά την τρύπα και την βιδα ) την έκανες πριν κλείσεις την πλάτη ;

Ιωσήφ Τορρένς

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.207
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 08:09:11 μμ »
Μελετηρός και τολμηρός !

Μπράβο Μάνο !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

steliosguitar

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.180
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 09:23:13 μμ »
 {celebrate013}
σπεσιαλε
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.180
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 09:33:51 μμ »
αφηνω κ αυτο, ετσι για την ιστορια...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.180
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 21, 2020, 09:48:45 μμ »
μια μικρη (συγγνωμη μανο) παρενθεση:
φυσικα το αρχικο κειμενο-πολυ προγενεστερο, ειναι το παρακατω.
 

ετσι το ελληνικο δαιμονιο, πηρε το βιβλιο, του εκανε μια ακριβης μεταφραση, το εξεδωσε στην ελλαδα για δικο του,  {celebrate015}  και πηρε μπολικα βραβεια κ μεταλλια απο την ακαδημια αθηνων..,
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

BOULIS13

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 765
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 22, 2020, 09:38:36 μμ »
όνομα ???    {celebrate004}

(αν δεν μαρτυρήσεις θα έρθω νύχτα στην αυλή σου .......να σου παίξω λύρα ποντιακή)...... σε πέμπτες μειωμένες (9η ??)   :-[























κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

steliosguitar

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.180
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #13 στις: Σεπτέμβριος 23, 2020, 06:57:03 πμ »
προτιμω να σου πω με πμ... παρα να σηκωθω πρωι με εφιαλτες ;D
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Κιθάρα με ένωση Stauffer (βίδα στην ένωση)
« Απάντηση #14 στις: Σεπτέμβριος 23, 2020, 01:37:07 μμ »
συνεχίζω....

Και αν όλη την δουλειά (άνοιγμα μορσων και μετά την τρύπα και την βιδα ) την έκανες πριν κλείσεις την πλάτη ;

σ' αυτό αναφερόμουν παραπάνω και θα το έλεγα στη συνέχεια, αλλά ... βιάζεσαι ;D (2η φορά, διαβάζεις στα διαλείμματα μου φαίνεται)
αυτήν την δουλειά  με την τοποθέτηση της βίδας (ώστε να πατήσει η πατούρα της) την έκανα αφαιρώντας το καπάκι, αφού όμως όπως λεω παραπάνω

Παράθεση
Το καπάκι είναι καλά κολλημένο στην περιοχή της ένωσης, αλλά "πρόχειρα" όλο το υπόλοιπο, θα πω παρακάτω γιατί.

 το κόλλησα πρόχειρα για να κάνω το μόρσο. Το "κουτί" θέλω να είναι σταθερό όταν κάνω τέτοιες δουλειές, δεν θα ήθελα να ανοίξω το μόρσο χωρίς πλάτη (ή καπάκι) και να "παίζει" το ανοιχτό σκάφος.

παρακάτω λοιπόν,
αφού έγινε ο frankestein ήθελε - και θέλει ακόμα - δουλειά για να γίνει άνθρωπος. Πήρα λοιπόν και έκοψα τον πάτο του τακουνιού όπως έβλεπα να είναι κομμένος στις άλλες. Υποθέτω ότι ο λόγος είναι να έχει περιθώριο και να μην εμποδίζει τον μοχλό η απόληξη του τακουνιού προς την πλάτη.

 


Ε με το που το έκανα αυτό χάθηκε (λογικό) η σφιχτή μέχρι τότε εφαρμογή του τακουνιού και μάλιστα στεκόταν λίγο ψηλότερα όλο το μπράτσο. Η "φευγάτη" τρύπα
του τακουνιού, μπορεί να μην πείραζε στην εθυγράμμιση ως προς άξονα (κέντρα) αλλά προφανώς το κομμάτι που έφυγε βοηθούσε ως προς το ύψος.  Αφού ούτως η άλλως είχα φύγει από τα κέντρα, αποφάσισα να ξανανοίξω την τρύπα στο τακούνι και να χαμηλώσω ξανά το μπράτσο, πλησιάζοντας την νέα τρύπα στο τακούνι προς το σκάφος.

 


ξανά δοκιμές με τη βίδα σκέτη

 


και μετά έβαλα το "ποτηράκι" κι έκοψα την ταστιέρα μαζί με την υποστήριξη, αφού την κόλλησα βέβαια. Στην αρχή την δοκίμασα με λοξό ευθύγραμμο κόψιμο όπως τις παλιές stauffer, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου και το έκανα καμπυλωτό.

 


 


 




Tags: stauffer romantic